Cihat fetvası Mardin'de tartışıldı

Cihat fetvalarının yeniden yorumlandığı Mardin Konferansı'nın organizasyonu, tanıdık bir isim yaptı.

Cihat fetvası Mardin'de tartışıldı
  Mü ; slü ; manları ç ; atışmaya ç ; ağıran cihat fetvalarının yeniden yorumlandığı Mardin Konferansı ' nın organizasyonuna , 80 ' li yıllarda Avrupa ' da gö ; revli Tü ; rk imamlara maaş ö ; demesi nedeniyle Tü ; rkiye ' de bü ; yü ; k gü ; rü ; ltü ; koparan Suudi kö ; kenli ' Rabıta Vakfı ' nın geç ; mişteki bir numaralı yö ; neticisinin yü ; rü ; ttü ; ğü ; ortaya ç ; ıktı .

Konferansın organizatö ; rü ; olan Londra merkezli ' Kü ; resel Yenilenme ve Rehberlik Merkezi ' ( GCRG ) Yö ; netim Kurulu Başkanı Abdullah Bin Naseef , Rabıta ' da da gö ; rev yapmaya devam ediyor . Avrupa ' da gö ; revli Tü ; rk imamlarını finanse ettiklerini aç ; ıklayan Naseef , &ldquo ; Hâ ; lâ ; Rabıta ' nın maaş verdiği Tü ; rkler var&rdquo ; dedi . Naseef ' in kariyerinin en ö ; nemli duraklarından biri ' Rabıta El Alam al İslami ' isimli en bü ; yü ; k İslami sivil toplum ö ; rgü ; tü ; olmuş . Finansmanının bü ; yü ; k bö ; lü ; mü ; nü ; Suudi Arabistan hü ; kü ; metinin yaptığı Rabıta ' nın bir numaralı koltuğu olan Genel Sekreterlik gö ; revini 80 ' li yıllarda iki dö ; nem ( 10 yıl ) yü ; rü ; tmü ; ş . Hâ ; lâ ; da bazı komitelerinde gö ; rev alıyor . Tü ; rkiye-Rabıta ilişkilerinde kilit ö ; neme sahip olan Naseef , organizasyonunda etkin rol aldığı Mardin Konferansı ' na katılmak iç ; in hafta sonu Tü ; rkiye ' deydi . AKŞAM ' a verdiği rö ; portajda Mardin Konferansı girişiminin yanı sıra , yaklaşık 25 yıldır iç ; inde olduğu Rabıta ö ; rgü ; tü ; nü ; n amacını ve Tü ; rkiye ile ilişkilerini şö ; yle anlattı :

NEDEN MARDİN? : İslam alimleri Mardin ' i barış , hoşgö ; rü ; ve birlikte yaşamanın sembolü ; gö ; rü ; r . Birç ; ok dinin doğduğu yer . Ancak buranın adıyla anılan bir fetvanın genç ; Mü ; slü ; manlar ü ; zerinde olağanü ; stü ; etkisi var . Şimdi biz , ilk doğduğu yerde bu fetvanın gerç ; ek ç ; erç ; evesini yeniden ç ; izerek , doğrusunun bilinmesini istiyoruz .

FETVA NE DİYOR : İbn Teymiye ' nin fetvası bazı ü ; lkelerin barış ya da savaş ü ; lkesi kategorisine sokamayacağını , buralarda yö ; netimlerin tavrına gö ; re pozisyon belirlenmesi gerektiğini anlatır . İslami kuralların katı biç ; imde uygulanmadığı yö ; netimlere karşı mü ; cadele edilmesinin yolunu aç ; ar .

TERÖ ; RE NASIL ALET OLDU : Bunun yanlış yorumundan binlerce Mü ; slü ; man genç ; etkileniyor . Mü ; slü ; man olmayan ü ; lkelerde yaşayan Mü ; slü ; manları hedef alıyor , onları kafirlerle işbirliği yapmakla suç ; luyorlar . İslam ü ; lkelerinin hü ; kü ; metleri de ü ; lkelerini dini kurallara uygun yö ; netmiyorsa o zaman onlarla da savaşılacak demektir . Bu fetvayı ilk kez Mısır ' da Tekfir ve Cihat ö ; rgü ; tü ; gü ; ndeme getirdi . Daha sonra Suudi Arabistan ' da bazı hü ; kü ; met binaları ve askeri karargâ ; hlar bombalandı . Şimdi de El Kaide fetvayı kullanıyor , cahil genç ; leri kandırmak iç ; in .

BİRLİKTE YAŞAMAYA ALIŞMALIYIZ : Toplantı bildirgesinde insanlara doğru yolu gö ; stereceğiz ve o yoldan gitmelerini isteyeceğiz . Genç ; ler de İslam ' ı bilmeyen kişilerin fetvalarına kanmamalı . Şimdi Mardin ' de aynı o dö ; nemdeki gibi Mü ; slü ; manlar da var gayrimü ; slimler de var . Bir ç ; eşitlilik var . Herkese kafir diyemezsiniz . Birlikte yaşamaya alışmak lazım . Dinimiz doğru ve dü ; zgü ; n ö ; ğrenilmeli . Bu tü ; r yanlış yorumlar nedeniyle İslam yanlış tanınıyor .

SOMALİ ' DE KAFİR İLAN EDİLDİK : Bu tü ; r girişimler radikal unsurlardan ç ; ok tepki topluyor . Ü ; ç ; hafta ö ; nce benzer bir toplantı Somali ' de yaptık ve bir fetva verdik orayla ilgili . Bizi kafir ilan ettiler ve toplantıya katılan Somalililerin ö ; ldü ; rü ; lmesini istediler . Ama biz yolumuzda haklı olduğumuza inanıyoruz . İki ay sonra da Tayland ' a gidip Budistlerle konuşacağız .

RABITA ' YI 10 YIL YÖ ; NETTİM : GCRG ' nin yanı sıra birç ; ok ö ; rgü ; tü ; n iç ; indeyim . Rabıta ' nın 10 yıl Genel Sekreterliği ' ni yaptım . Bu kuruluşların ortak hedefi İslam toplumuna ve genç ; lere doğru yolun gö ; sterilmesi . İslam ve Hıristiyan dü ; nyasında da akıllı ve sağduyulu dü ; şü ; nen insanların bu yolda birlikte hareket etmesi iç ; in ç ; alışıyoruz . Birlikte yaşama fikrini aşılama misyonumu yıllardır yü ; rü ; tü ; yorum .

SIRA AMERİKAN İMAMLARDA : Başında bulunduğum GCRG ' de yeni projelerimiz arasında ABD ' deki Mü ; slü ; man cemaatin imamlarını eğitmek var . Onları İngiltere ' ye getireceğiz . İslam ' ın kavgayı , savaşı dışladığını anlatıyoruz . Bir sü ; re ö ; nce Kanada ve ABD ' den 80 imam getirdik . ' Başkalarını lanetlememeliyiz ' diye ortak deklarasyona imza attılar . Bunlar ç ; ok ö ; nemli gelişmeler ve bu tü ; r girişimlerimiz sü ; recek .

TÜ ; RKİYE İÇ ; İN DE Ç ; ALIŞTIK

Tü ; rkiye ' ye yıllardır gelir giderim . Ö ; zal dö ; neminde İslam Konferansı Ö ; rgü ; tü ; , Tü ; rkiye ' nin ç ; ağrısı ile Bulgaristan ' daki Tü ; rklerin durumuyla ilgili bir Gö ; rev Gü ; cü ; oluşturdu . Başkanlığını Rabıta adına ben yaptım . Oradaki Tü ; rklerin ayrımcılığa uğradığını anlatan raporlar yazdık . Bulgarları zor durumda bıraktı . O dö ; nem Rabıta , dü ; nyanın her yerinde Bulgaristan Tü ; rklerine yardım ç ; ağrıları yaptı .

Hâ ; lâ ; Rabıta ' dan maaş alan Tü ; rkler bulunuyor

Ç ; ok kişiyi finanse ettik . Hala da Rabıta ' dan maaş alan Tü ; rkler bulunmakta . Mü ; tevelli heyetimizde de İstanbul ' dan iki Tü ; rk var .

MÜ ; SLÜ ; MANLARIN İKİ ZAAFI : Dü ; nyada , Mü ; slü ; manların iki zaafı vardır . Zaman ve para idaresi . Nereye giderseniz gidin bu ikisini ç ; ö ; zemezler . Ö ; zellikle de finansal sorunlarını . Biz Rabıta olarak bu konuda oldukç ; a bü ; yü ; k deneyim kazandık .
KURAN GÖ ; NDERDİK : Kuran ' ın Tü ; rkç ; e ' ye , Arnavutç ; a . Makedonca gibi dillere ç ; evrilerek Balkanlar ve Doğu Avrupa ' ya gö ; nderilmesi de tamamen Rabıta tarafından finanse edildi .

SİYASETE BULAŞMADIK : Tü ; rkiye ile ilişkilerimizde hiç ; bir zaman sıkıntı yaşamadık . Hep iyi karşılandık . Tü ; m Tü ; rk liderleri tanıyoruz . Ö ; zellikle de Ö ; zal ' ı . Ama hepsine karşı nö ; tr kaldık . Siyasete hiç ; bulaşmadık . Kim gelirse onunla işbirliği yaptık . Bu ö ; zelliğimiz sayesinde Rusya ve Ç ; in gibi Komü ; nist yö ; netimlerde bile faaliyet izni verildi bize .

TEPKİLERE KARŞI SABIR : Tü ; rkiye ' de de başka yerlerde olduğu gibi muhalif kesimler , eleştiriler , yanlış yorumlar yapılmış olabilir . Hepimizin sabırlı olması lazım . Mardin ' deki fetva konferansına tepkiler olmuyor mu? Oluyor . Ama tü ; m fikirlerin ö ; zgü ; rce sö ; ylenebilmesi ve herkesin de kendisini başka fikirlere karşı hoşgö ; rü ; lü ; olacak biç ; imde eğitmesi lazım .

Toplantıda İsrail ' e tepki

Mardİn ' de El-Kaide tarzı ö ; rgü ; tlerin eylemlerine meşruiyet kazandırmak iç ; in kullandığı ' cihat fetvası ' nın tartışıldığı &ldquo ; Barış Diyarı Mardin&rdquo ; konferasının dü ; nkü ; bö ; lü ; mü ; nde İsrail ' e tepki vardı .

CİHADA DEVAM ETSİNLER : Irak ' ın ö ; nemli din adamlarından Dr . Ali Karadağlı şö ; yle konuştu : İsrailin Kudus ' ü ; başkent ilan etmesi ç ; ok ü ; zü ; cü ; . Mü ; slü ; manların bu konuda cihatlarını sü ; rdü ; rmesi iç ; in ellerinden gelen her tü ; rlü ; fedakarlığı yapmaları konusunda gö ; rü ; ş belirtiyorum&rdquo ; dedi
KUDÜ ; S ' Ü ; SAVUNACAĞIZ : Suudi Arabistanlı din adamı Nasrri El Suud ise Yahudilerin hırslarının hiç ; bitmeyeceğini belirterek , &ldquo ; Mü ; slü ; manlardan Kudü ; s ' ü ; savunmaları ve Yahudilerden arındırılması iç ; in ç ; abada bulunmalarını istiyoruz&rdquo ; şeklinde konuştu . Mardin Artuklu Ü ; niversitesi Rektö ; rü ; Prof . Dr . Serdar Bedii Omay ise &ldquo ; Biz Mü ; slü ; manlar olarak ilim ve irfan yolunda mü ; cadelemizi hakiki bir şekilde yü ; rü ; temezsek daha ç ; ok sıkıntılar ç ; ekeriz . Ç ; ok ibret almamız gereken bir hadisedir&rdquo ; dedi .

TÜ ; RK İMAMLARI FİNANSE ETTİK

Naseef &ldquo ; Tü ; rkiye ' deki bir başka faaliyet alanımız da imamların eğitimi ve Avrupa ' ya gö ; nderilmeleriydi . Yıllarca imam , hatip ve din ö ; ğretmenlerinin oralarda finanse edilmelerini sağladık&rdquo ; dedi .

MUMCU YAZMIŞ , KIYAMET KOPMUŞTU

DİYANET İşleri ' ne bağlı olarak Avrupa ' da gö ; rev yapan imamların maaşlarının Rabıta tarafından ö ; dendiğinin gazeteci Uğur Mumcu tarafından ortaya ç ; ıkarılması , 80 ' li yıllarda bü ; yü ; k tartışmalara neden olmuştu .

PORTRE :

İslam alimlerinden İbn Teymiye ' nin 700 yıl ö ; nce yazdığı Mardin Fetvası ' nın gü ; nü ; mü ; z koşulları altında yeniden yorumlanması iç ; in hafta sonu Mardin ' de dü ; zenlenen uluslararası konferansı Londra merkezli GCRG isimli sivil toplum ö ; rgü ; tü ; organize etti . GCRG ' nin Yö ; netim Kurulu Başkanlığını Suudi Arabistan kö ; kenli Abdullah Naseef yö ; netiyor . 70 yaşındaki Naseef , GCRG ' nin yanı sıra Dü ; nya Mü ; slü ; manlar Kongresi ve İslam dini ile ilgili birç ; ok ö ; nemli kurum ve sivil toplum ö ; rgü ; tü ; nü ; n kurucusu ya da yö ; neticisi olarak gö ; rev yapmış bir isim .

( Akşam )