BDP'den çok tartışılacak teklif

AK Parti'nin hazırladığı Anayasa değişikliği paketine BDP'nin değişiklik önerileri AK Parti'ye sunuldu.

BDP'den çok tartışılacak teklif
  Barış ve Demokrasi Partisi , Anayasa değişikliği ile ilgili ö ; nerilerini aç ; ıkladı : Seç ; im barajı yü ; zde 3 ' e ç ; ekilsin . Anayasanın başlangıç ; maddeleri değiştirilsin .

BDP , AK PARTİ ' NİN HAZIRLADIĞI TEKLİF İLE İLGİLİ Ö ; NERİLERİNİ İLETTİ

BDP , AK Parti ' nin hazırladığı anayasa değişiklik teklifi ile ilgili ö ; nerilerini iletti .

BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani , Siirt Milletvekili Osman Ö ; zç ; elik ile Genel Başkan Yardımcısı Meral Beştaş , TBMM ' de basın toplantısı dü ; zenledi .

Beştaş , 1982 anayasasının tamamen değiştirilmesi yö ; nü ; ndeki gö ; rü ; şlerini koruduklarını , bunda da ısrarlı olduklarını sö ; yledi . Anayasa ' nın tamamen değiştirilmesi konusundaki toplumsal talebin olgunlaştığını ifade eden Beştaş , ' ' Parlamentomuzun bu talebe yanıt verecek durumda olduğunu , aksine gö ; rü ; şlerin geç ; erli olmadığını belirtmek isteriz ' ' dedi .

Beştaş ' ın verdiği bilgiye gö ; re , BDP ' nin AK Parti ' nin teklifinden farklılık gö ; steren ö ; nerileri şö ; yle :

' ' -Kadınlara kota verilsin ve pozitif ayrımcılık yapılsın .

-Kişisel verilerin korunması iç ; in bağımsız ' ' Kişisel Verileri Koruma Ü ; st Kurulu ' ' oluşturulsun .

- ' ' Tü ; rk toplumu ' ' ibaresi yerine ' ' Tü ; rkiye toplumu ' ' ibaresi konulsun .

-Memurlara grev hakkı da tanınsın .

-Parti kapatma kaldırılsın , yerine hazine yardımı kesilsin .

-Hazine yardımından yoksun bırakılması iç ; in Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının dava aç ; mak istemesi durumunda bunun uygun olup olmadığına karar verecek olan Meclis komisyonunda , Hazine yardımından yoksun bırakılması istenen partiden de 5 ü ; ye yer alsın . Parti TBMM ' de temsil edilmiyorsa dahi bu 5 ü ; yeyi verebilsin .

- ' Siyaset yasağı ' kaldırılsın .

-Askeri disiplin suç ; larına ilişkin davalara bakmak ü ; zere ' ' disiplin mahkemeleri ' ' kurulsun . Bu mahkemeler sadece askeri disiplin suç ; larına baksın . Bunun dışındaki tü ; m suç ; larda asker kişiler sivil yargıda yargılansın . Savaş hali de dahil siviller hiç ; bir şekilde askeri mahkemelerde yargılanmasın .

-Adalet Bakanı HSYK ' dan ç ; ıkarılsın . Mü ; steşar ise tabii ü ; ye olarak yer alsın . Kurulun başkanı ü ; yeler arasından seç ; ilsin . ' '

BDP , HSYK ve Anayasa Mahkemesine ü ; ye seç ; imi konusunda da farklı ö ; nerilerde bulundu . Anayasa Mahkemesi ü ; yelerinin gö ; rev sü ; resinin 9 yıl olması ve ikinci kez seç ; ilememeleri de BDP ' nin ö ; nerileri arasında yer alıyor .

-TEKLİFTE YER ALMAYAN Ö ; NERİLER-

Beştaş , teklife ilişkin ö ; nerilerin dışında da ö ; nerilerinin bulunduğunu belirterek , ' ' milletvekili yeminin evrensel değerlere uygun hale getirilmesi ' ' , YÖ ; K ' ü ; n ve Diyanet İşleri Başkanlığının yeniden dü ; zenlenmesi , Genelkurmay Başkanlığının Milli Savunma Bakanlığına bağlanması , MGK ' nın yapısının gö ; zden geç ; irilmesi , Cumhurbaşkanın yetkilerinin sınırlandırılması , ' ' başlangıç ; bö ; lü ; mü ; nü ; n değiştirilerek , toplumun bü ; tü ; n kesimlerinin aidiyet hissettiği bir şekilde yeniden dü ; zenlenmesi ' ' , din dersinin zorunlu olmaktan ç ; ıkarılması , ' ' herkese ana dilde eğitim yapma hakkı verilmesi ' ' , ' ' Tü ; rkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının yeniden tanımlanması ' ' ve dokunulmazlığın kü ; rsü ; ile sınırlandırılmasını istediklerini ifade etti .

-BARAJ KONUSUNDA YENİ Ö ; NERİ-

Yasalarda da değişiklik yapılmasını istediklerini belirten Beştaş , seç ; im barajının yü ; zde 3 ' e dü ; şü ; rü ; lmesini istediklerini , bu yö ; nde daha ö ; nce yasa teklifi verdiklerini anımsattı . Beştaş , yü ; zde 10 barajını geç ; emeyen partilerin milletvekili ç ; ıkaramayacaklarına ilişkin hü ; kmü ; n korunabileceğini , ancak ü ; lke genelinde toplam 5 seç ; im ç ; evresinde birinci ç ; ıkan partilerin de ü ; lke barajını geç ; miş sayılmasını ö ; nerdiklerini bildirdi .

Sorulara da yanıtlayan Beştaş , ' ' BDP ' nin desteği kritik . İstediğiniz hiç ; bir değişiklik yapılmazsa BDP destek vermeyecek mi? ' ' sorusuna karşılık , ' ' Değişiklik ö ; nerilerimizi sunuyoruz . Bunlar ü ; zerinde tartışma yaşanabilir . Ancak şimdiden kesin bir şekilde destekleyeceğiz ya da desteklemeyeceğiz şeklinde bir beyanda bulunmak istemiyoruz . Fakat bunlar ö ; ncelik verdiğimiz hususlar . Bunlar ü ; zerinde bir uzlaşma olanağı sağlanmazsa tekrar partimizin yetkili kurullarında bu husus tartışılacaktır ' ' dedi .

Basın toplantısının ardından Geylani , Ö ; zç ; elik ve Beştaş , ö ; nerilerini AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ' ye iletti . Gö ; rü ; şme , basına kapalı gerç ; ekleşti .