Kendi imalatımız Hürkuş
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Hürkuş” adı verilen pilotlu eğitim uçağının yakında uçurulacağını kaydederek, “Yakında umut ediyoruz Hürkuş'u uçuracağız

TAI ' nın eğitim uç ; ağı olarak tasarlayıp , sitesinde illü ; stü ; rasyonlarını yayınladığı Hü ; rkuş ' a , dü ; şman uç ; ağı dü ; şü ; ren ilk Tü ; rk tayyereci olan Vecihi Hü ; rkuş anısına bu isim verildi . Gö ; nü ; l , TUSAŞ ' ta ü ; retilen insansız hava aracının da 1 Nisan ' da imalattan ç ; ıkacağını ve sonbaharda uç ; acağını sö ; yledi .
Bakan : 1 Nisan ' da da pilotsuz uç ; ak
Gö ; nü ; l , insansız uç ; akla ilgili şu bilgiyi verdi : &ldquo ; Bu , bü ; yü ; k yerli araç ; tır . Miniler zaten 2 yıldır uç ; uyor . Sayısı 100 ' e yaklaştı . İhaleyi yaptık , iki firma girdi . Sinop ' ta denendiler . Kalekalıp-Baykar Firması kazandı . 1 Nisan ' da imalattan ç ; ıkacak olan , bü ; yü ; k tip 1600 beygir gü ; cü ; nde . Bunlar havada daha ç ; ok kalıyor , daha yü ; ksek mesafede kalabiliyor , daha uzun mesafeye gidebiliyor . Kendi imalatımız bu . Ü ; retim yerinden ç ; ıkacak ama uç ; mayacak . Testlere tabi tutulması lazım . Ama ilk kez Tü ; rkiye ' de bö ; yle bü ; yü ; k bir pilotsuz uç ; ak yapılmış olacak . &rdquo ;
İlk uç ; ağı 1938 ' de yaptık
Tü ; rkiye ' nin ilk ve tek yerli ü ; retim uç ; ağı , 1938 yılında yapıldı . NU d . 36 ve NU d . 38 adı verilen uç ; aklar , gerekli belgeyi alamadığı iç ; in seri ü ; retime geç ; emedi .
270 kilometre hız ve 5 bin 500 metre yü ; ksekliğe ç ; ıkabilen nu d . 38 , dü ; nya hava sanayicilerinin bü ; yü ; k ilgisini ç ; ekmişti
Tü ; rkiye ' nin ilk uç ; ak fabrikasında Nuri Demirağ tarafından ü ; retilen Nu D . 36 ve Nu D . 38 uç ; akları , hızları ve uzun mesafe kat etmeleriyle bü ; tü ; n dü ; nya havacılarının ilgisini ç ; ekmeyi başardı . Test uç ; uşu sırasında dü ; şen ve pilotu şehit olan uç ; aklar gerekli belgeyi alamadığı iç ; in seri ü ; retime geç ; emedi .
