Jean Claude Trichet: IMF devreye sokulmaz

Avrupa Birliği liderleri, Yunanistan'daki borç krizini çözme yöntemi konusunda vardıkları uzlaşının Atina için sağlam bir güvenlik ağı oluşturduğu ve Euro Bölgesi'ne istikrar sağlayacağı görüşündeler.

Jean Claude Trichet: IMF devreye sokulmaz
Çözüm arayışlarına IMF’nin de dahil edilmesine çok ciddi düzeyde muhalefet eden isimler arasında yer alan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet bile “IMF’li çözümden” memnun. Ancak Trichet bu mekanizmanın devreye sokulmayacağını düşünüyor.

Euro Bölgesi ülkelerinin yardım mekanizmasını onaylamasının ardından Brüksel’de bir açıklama yapan Trichet, varılan uzlaşıyı “işleyebilir bir çözüm” olarak nitelendirdi. Trichet, “Normal şartlarda, üzerinde uzlaşıya varılan mekanizmanın aktive edilmesine gerek olmayacağına ve Yunanistan’ın kademeli olarak piyasaların güvenini yeniden kazanacağına güvenim tam” dedi.

Yunanistan kriziyle birlikte gündeme gelen ve özellikle Almanya’nın ısrarcı olduğu Euro Bölgesi’nin kurallarının sıkılaştırılması yönündeki yaklaşım ise bu bölge dışındaki bazı ülkeleri rahatsız etti. Euro Bölgesi dışındaki en önemli iki ülke olan İngiltere ve Polonya, Euro ülkelerinin yetki sınırlarını aşan yaklaşımlar içine girdiklerini savunuyorlar. Polonya Başbakanı Donald Tusk, bu tür kararların Euro Bölgesi düzeyinde değil, 27’ler seviyesinde ele alınması gerektiğini söyledi.