1. Ulusal Pamuk Zirvesi

TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, tarımsal gelişmenin kalkınmanın ölçütü olduğunu belirterek, tarımda yaşanan sorunların göz ardı edilemeyeceğini kaydetti

  TBMM Tarım , Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi , tarımsal gelişmenin kalkınmanın ölçütü olduğunu belirterek , tarımda yaşanan sorunların göz ardı edilemeyeceğini kaydetti . Kirişçi , " 2002 ' de 1 , 8 milyar lira olan tarımsal destekler 2010 ' da 5 , 6 milyar liraya ulaşacak . Bu tarıma verdiğimiz önemi ortaya koyuyor " dedi .
Ulusal Pamuk Konseyi ' nce düzenlenen " Pamukta İstikbal Arayışı " konulu ' 1 . Ulusal Pamuk Zirvesi ' nin açılışında konuşan Kirişçi , tarımsal gelişmişliğin kalkınmanın ölçütü olduğunu belirterek , tarımsal sorunların göz ardı edilemeyeceğini ifade etti . Pamuğun önemli stratejik ürünlerden birini olduğunu kaydeden Kirişçi , son 8 yılda Türkiye ' de tarıma aktarılan kaynağın 36 milyar liranın üzerine çıktığını vurgulayarak , " 2002 ' de 1 , 8 milyar lira olan tarımsal destekler 2010 ' da 5 , 6 milyar liraya ulaşacak . Bu
tarıma verdiğimiz önemi ortaya koyuyor " dedi .
" Pamuk bu ülkenin geleceğidir " diyen Kirişçi , şöyle konuştu :
" Pamuğa verilen destek mısıra olan düşmanlık olarak algılanmamalıdır . Bizlerin pamuk üretimiyle ilgili bazı teknikleri gözden geçirmemiz , yeni uygulamalar geliştirmemiz gerekiyor . Bakanlık özel alet ve makineleri de destekleme kapsamına aldı . Pamuk bu ülkenin geleceğidir . "
Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr . Ferhat Şelli , pamuk üretimi yapan bütün ülkelerde ekim alanlarında düşüş görüldüğünü belirtti . Şelli , ekim alanlarındaki düşüşün Türkiye ' ye özgü olmadığını , küresel bir süreç yaşandığını dile getirdi . Şelli , " Pamukta ortalama verim açısından 3 ' üncü , Tüketimde 4 ' üncü , üretimde 7 ' nci , pamuk ekim alanında 12 ' nci sıradayız . 4 milyon kişiye istihdam sağlayan önemli bir alandır " dedi .
Tarımsal katma değerin 23 milyar dolardan , 57 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Şelli , konuşmasını şöyle sürdürdü :
" Tarımsal katma değer açısından dünyada 8 . sırada yer alıyoruz . Pamuk kalitesinde artış oldu . Sertifikalı tohum kullanımında yüzde 85 ' lere yükseldik . 2002 yılında kilogram başına pamuğa verilen destek 8 , 5 kuruş iken , bugün pamuğa verilen destek kilogramda 42 kuruştur . 8 yılda yaklaşık 5 kat artış sağlanmıştır . 2002 ' de verilen destek toplam maliyetin yüzde 19 ' unu karşılıyordu . Şimdi ise verilen destekle maliyetin yüzde 46 ' sı karşılıyor . 2002 yılında 185 milyon TL destek verilirken , 2010 yılında 600
milyon TL destek veriliyor . Bu ciddi bir artıştır . "
Şelli , zirveden çıkacak sonuçları Ankara ' da gerçekleştirilecek geniş kapsamlı toplantıda ele alacaklarını sözlerine ekledi .

3 MİLYON İNSANA İSTİHDAM SAĞLIYOR
Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz ise , Türkiye ' de tekstil sektörünün gücünden bahsederek , " Tarlada atılan tohumdan , dükkanda satılan gömleğe ' sloganıyla biz Ulusal Pamuk Konseyi olarak hakları korumaya , üretimi geliştirmeye ve yüceltmeye hedeflenmemiz gerektiğine inanıyoruz . Bu uğurda yaptığımız mücadele sadece sektörün mücadelesi değil , bu ülkenin stratejik mücadelesidir . Çünkü bu sektör 12 , 4 milyar net ihracatı yapan ve 3 milyon kişiye istihdam sağlayarak 12 milyon nüfusa bakan neredeyse
ülkenin 1 numaralı sektörüdür . Değerli hükümet yetkililerinden de bunu anlamalarını ve önemsemelerini rica ediyoruz " diye konuştu .
Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ise , tekstil sanayisinin Türk sanayisinin çekirdeği olduğunu , 150 yıllık bir tarihe sahip olduğunu hatırlattı . Çalışkan , " Tekstil , kurulduğu günden bu güne kadar Türk sanayinin lokomotif sektörü olmuştur . Tüm olumsuz şartlara ve krize rağmen , 20 milyar doların üzerindeki ihracatla otomotivle birlikte en çok ihracat yapan iki sektörden biridir . Net ihracat olarak ele alındığında , yani üretim aşamasında ithal girdilere ödenen miktar ihracattan düşüldüğünde ,
tekstil ülkeye en çok döviz girdisi sağlayan sektördür . Yine tekstil , işsizliğin ciddi problem olduğu ülkemizde en çok istihdam sağlayan sektördür " dedi .
Pamuğa yeterli ilginin gösterilmediğini savunan Çalışkan , şöyle konuştu :
" Biz mısırdan vazgeçip pamuk ekelim demiyoruz . Önerimiz pamuğun yetiştirilebildiği bölgelerde pamuğu daha fazla desteklemek , pamuğun yetişmeyip mısırın yetiştiği alanlarda da mısırı destekleyip üretim dengesini sağlamaktır . Esasında Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ' nın açıkladığı Havza Bazlı Üretim ve Destekleme Modeli de bunu içermektedir . Bunun bir an önce uygulamaya geçirilmesini bekliyoruz . Pamuk mutlaka daha fazla desteklenmelidir " dedi .
1 . Ulusal Pamuk Zirvesine Adana Vali Yardımcısı Fikret Deniz , Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak , AK Parti Adana Milletvekillerinden Fatoş Gürkan , Necdet Ünüvar ve Vahit Kirişçi ' nin yanı sıra çok sayıda pamuk üreticisi katıldı .