Chp'li Vekiller Soma'da

CHP Afyon Milletvekili Halit Ünlütepe, iktidarın anayasa değişikliği hakkının fiilen var olduğunu ancak hukuken ve ahlaken bulunmadığını öne sürdü.

Chp'li Vekiller Soma'da
CHP Afyon Milletvekili Halit Ünlütepe, iktidarın anayasa değişikliği hakkının fiilen var olduğunu ancak hukuken ve ahlaken bulunmadığını öne sürdü. Manisa'nın Soma ilçesinde partililerle bir araya gelen Ünlütepe, şöyle konuştu: "Bundan iki yıl önce yüzde 47 oy almış bir parti bugün kamuoyu anketlerinde yüzde 30'un altına düşmüşse, parlamentodaki çoğunluğa bakarak anayasa değişikliği yapmaya ahlaken hakkı yoktur."

Madencilik sektöründeki sorunları araştırarak alınması gereken önlemleri belirlemek amacıyla Soma'ya gelen TBMM Araştırma Komisyonu Üyeleri CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe ve CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan, ilçe binasında partililerle bir araya geldi. CHP İlçe Başkanı Abdullah Saka, "Madenlerimiz ve Santrallerimiz Özelleşmesin" başlığıyla düzenledikleri imza kampanyasında toplanan imzaları, CHP Genel Merkezi'ne gönderilmek üzere Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan'a teslim etti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Saka, Soma ilçesinin termik santral bacalarından çıkan ve açık kömür sahalarında yanan gazlarla hava kirliliğinin yaşandığı bir şehir olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Yurdumuzun dört bir tarafından iş aş için kirli havasını soluyarak Soma'yı memleket edinen ve birbirimizle kardeş olduğumuz ilçemizde yer altı zenginliği olarak en kaliteli kükürt ve kül oranı az kalorisi yüksek kömürümüzden 300 yıllık daha rezerv olduğu belirlenmiştir. Bu yılın özelleştirme planına öncelikli olarak Soma maden ve santralinin alınması tüm Somalıları derin bir üzüntüye boğmuştur. Özelleştirme adı ile satılan KİT'ler peşkeş çekilmekte, satış bedelleri ile yatırım yapılmamakta ve istihdam yapılmamaktadır. Santral ve madenlerimin devlet eli ile çalıştırılarak geliri ve vergileri yatırımlar yapıldığı için özelleştirilmesine karşı olduğumuz için imza kampanyası yaptık."

BAŞBAKAN YARGILANMAKTAN KORKUYOR

Türkiye'nin düne göre çok daha kötü yönetildiğini iddia eden CHP Afyon Milletvekili Halit Ünlütepe, Türkiye'nin en büyük sorunlarının başında işsizlik, yoksulluk, esnafın sıkıntısı, çiftçinin mağduriyetinin geldiğini ancak siyasi iktidarın gündeminin farklı olduğunu öne sürdü. 

Aslında işsizliğin neden bu kadar yoğunlaştığını tartışıyor olmak gerektiğini anlatan Ünlütepe, sözlerine şöyle devam etti: "Ama anayasa tartışılmaktadir. Anayasanın değişikliği paketi içerisinde bizim de benimsediğimiz maddeler var. Bunların bazılarına sıcak bakıyoruz. Ancak asıl önemli olan onlar için 3 maddedir. Tıkandıkları bölgeleri açmaya çalışıyorlar. Bunun nedeni Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) müdahale etmek. İktidarda bir korku başlamıştır. Başbakan yargılanmaktan korkuyor. Anayasaya müdehale ederek kendi seçtikleri tarafından yargılanmak istiyor. Bu İktidarın gidici olduğunun göstergesidir."

Mevcut iktidarın anayasa değişikliği hakkının fiilen var olduğunu ancak hukuken ve ahlaken olmadığını iddia eden Ünlütepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çünkü, bundan iki yıl önce yüzde 47 oy almış bir parti bugün kamuoyu anketlerinde yüzde 30'un altına düşmüşse, parlamentodaki çoğunluğuna bakarak anayasa değişikliği yapmaya ahlaken hakkı yoktur. AKP cumhuriyet karşıtı eylemlerinden dolayı kapatılma ile karşı karşıya kalmış sicili bozuk bir partidir. Artık yasama organına yürütme hakim olmuştur. Yürütme parlementodaki sayısal çoğunluğuna dayanarak tüm bürokraside her tarafı ele geçirmiştir. Tek kalan yer yargıdır. Biz buna izin vermeyeceğiz. Anayasa değişikliklerini geçireceklerine inanmıyorum. Bu durum toplumu ikiye böler. Bu durumu bir an önce bitirmeliyiz ki asıl sorunumuz olan işsizlik sorununu, esnafımızın sorununu, öğrencilerimizin sorunlarını Türkiye'nin gündemine getirelim. Bunlar işçilerin, öğrencilerin karşısındadır. Dayanışma altında bir araya gelmeliyiz. Bu seçimler CHP'nin iktidar olmaya mahkum olduğu bir seçimdir. Bu dönem CHP'nin iktidara yürüyüş hareketidir."