Yosigad Başkanı Ayhan Çelik:

Yozgat Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği (YOSİGAD) Başkanı ve Çelikler Gıda Sanayi ve Tic

Yosigad Başkanı Ayhan Çelik:
Yozgat Genç Sanayiciler ve İşadamları Derneği (YOSİGAD) Başkanı ve Çelikler Gıda Sanayi ve Tic. AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Çelik, Yozgat'ta alternatif ürün olarak belirlenen Aspir'in alım garantili olarak ekiminin yaygınlaştırılması için çalıştıklarını söyledi.
Yozgat'ın Yerköy İlçesinde şirketlerine ait ayçiçek yağ fabrikasının bulunduğunu belirten ve Çelikler Gıda Sanayi ve Tic. AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Çelik, "Fabrikamız günlük 100 ton ayçiçek, kanola ve aspir işleme, 40 ton ham yağ, 55 ton küspe üretme kapasitesine sahiptir. Son yıllarda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Yozgat başta olmak üzere İç Anadolu bölgesinde alternatif ürün olan aspir ve kanola bitkisinin üretilmesi konusunda teşvikler vermektedir. Ancak çiftçilerimiz Pazar sıkıntısından dolayı bu bitkileri tercih etmemektedir. Dolayısıyla bizlerde fabrikamızın çalışması konusunda hammadde sıkıntısı yaşamaktayız" dedi.
Tarım il ve ilçe müdürlükleri ile işbirliği yaparak aspir ekimin yaygınlaştırılması gerektiğini ifade eden Çelik, "Bunun yanında bölgemizde alım müdürlüleri olan Karadeniz Birliklerin şubeleri aspir alım kampanyasına katılmalıdır. Hem özel sektör hem devlet desteği ile çiftçinin Pazar sıkıntısı ortadan kaldırılmalıdır" diye konuştu.
Aspir bitkisi üretiminin çiftçi açısından çok karlı bir üründür olduğuna değinen Çelik,"Tarım bakanlığı 2010 yıllı aspir ekimi için kilo başına 30 kuruş destek veriyor. Çiftçi yine aspirin kilosunu 60 kuruşa satıyor. Desteklerle birlikte çiftçi aspirin kilosunu yaklaşık bir liraya satıyor. Bu rakamda arpa ve buğday fiyatlarına göre oldukça iyidir. Bu konuda valilik, tarım il müdürlüğü, çiftçilerle işbirliği yapılmalıdır. Milletvekillerimiz sanayi ve ticaret bakanlığı ile görüşerek aspir alım kampanyasını dahil ettirtmelidirler. Böylece hem ülkemiz ekonomisi, hem Yozgat çiftçisi, hem de sanayisi kazanacaktır" ifadelerini kullandı.