Netanyahu: ABD ile görüşmelerde ilerleme kaydedildi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşimlerinde yeni inşaatlar nedeniyle ABD ile ortaya çıkan diplomatik krizin çözümüyle ilgili olarak, Washington'daki görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Netanyahu: ABD ile görüşmelerde ilerleme kaydedildi
İsrail basındaki haberlere göre Netanyahu, ABD'den ayrılmadan önce yaptığı açıklamada, "ABD ile birlikte barış sürecini ilerletme konusundaki irademiz ile tüm İsrail hükümetlerinin standart politikası arasındaki 'altın yolu' bulmaya çaba gösteriyoruz" dedi.

Netanyahu'nun bu açıklamalarına rağmen İsrail basını, Netanyahu'nun Beyaz Saray'da Başkan Barack Obama ile görüşmesinin "tam bir fiyasko" olduğunu yazdı. Haaretz gazetesi, "Kriz artıyor" manşetini kullanırken, Obama'nın Netanyahu'dan Filistinlilerle güven artırıcı önlemler konusunda yazılı taahhüt istediğini belirtti.

Başbakan Netanyahu'nun ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın İsrail ziyareti sırasında Doğu Kudüs'te yeni konut inşaatının onaylanması üzerine iki ülke arasnıda yaşanan soğukluğu gidermek için Washington'dan hareketini geciktirdiğini kaydeden Haaretz, Netanyahu'nun dünkü programını değiştirerek bir çok söyleşi ve basın toplantısını iptal ettiğini yazdı.

Haaretz, Obama ile Netanyahu arasında önceki gün yapılan görüşmeyle ilgili bazı ayrıntılar da verdi. Netanyahu ile Obama arasında 90 dakika süren baş başa görüşmenin uzlaşmazlıkla sonuçlandığını kaydeden gazete, Netanyahu, Savunma Bakanı Ehud Barak ve danışmanlarının Beyaz Saray içinde bir odaya çekilerek değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.

Gazeteye göre, Netanyahu ikinci bir toplantı talebinde bulundu ve yarım saat süren ikinci toplantıda da uzlaşmazlık giderilemedi.