İzmitli i20'ye yoğun talep

İzmitli i20'ye talep yağdı Hyundai vardiyayı ikiye çıkarıp, ihracatı katlıyor.

İzmitli i20'ye yoğun talep
Hyundai Assan’ın İzmit tesisinde Nisan’da üretimine başlayacağı i20’ye Avrupa’dan 10 bin talep geldi. Vardiya sayısını artıran şirket, 100 bin araç üretip, 500 milyon euro ihracata ulaşacak.

Geçen yıl binek otomobil pazarında liderliği ele geçiren Hyundai Assan, 2010’a da hızlı başladı. Şirket, 75 milyon dolar yatırımla Nisan ayı sonunda üretimine başlayacağı i20 modeliyle hedeflerini büyüttü. 2009’da küresel krizde tek vardiyada 48 bin araç üreten Hyundai Assan, 2010’da fabrikanın 100 binlik kapasitesini tam olarak dolduracak.

Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Kwang-Heum Um, daha şimdiden Avrupa’daki distribütörlerden i20 için beklentilerin üzerinde talep aldıklarını belirterek, “Yurtdışından çok talep var. Mayıs ayında ihracata start veriyoruz. Hedeflerimizi yükselttik” dedi.

TALEP GELİRSE 150 BİNE ÇIKARIZ

Hyundai’nin yeni SUV modeli ix35’in tanıtımında sorularımızı yatınlayan Um, Hindistan dışında Avrupa’da sadece İzmit’te üretilecek i20 projesiyle ilgili olarak şunları kaydetti:

“75 milyon dolarlık yeni projemiz Nisan sonu devreye giriyor. Fabrikamızda yeni bir üretim hattı yapıldı ve 500 kişilik ek istihdamın alımına devam ediyoruz. Kısa süre içinde Türkiye’de distribütörler toplantısı gerçekleşti. Daha şimdiden Avrupa’dan 10 bin adet i20 siparişi aldık. Üretim Nisan sonu başladığı için bu yıl 40 bin adetlik i20 üretimi olur. İç pazarda 5 bin adetlik satışı yakalarız. 2011’de ise sadece i20 ihracatımız 70-80 bin adedi bulacak. Üretim tabii ki talebe bağlı. Keşke 150 bin adetlik sipariş gelse, biz de üretsek. Gelen talebe cevap vermek için iki vardiyaya geçmek için hazırlanıyoruz. 2010’de Hyundai Assan’ın toplam üretimi 100 bin adede çıkacak. İhracat siparişleri daha da artarsa, 3 vardiyaya çıkar 150 bin adetlik üretime ulaşırız. Matrix üretimi ise bu yıl sona eriyor. ”

İHRACATTA DEVLER LİGİNE GİRİYOR


Türkiye’ye bugüne kadar 500 milyon dolar yaptıklarını hatırlatan Hyundai Assan Başkanı Um, talebin gelmesi durumunda Türkiye’de yeni bir model daha üretebileceklerini belirtti. Um, “Yeni model yatırımı biraz da iç piyasanın durumuna bağlı. Talep varsa yatırım yaparız ancak şu an somut bir planımız yok” açıklamasında bulundu.

Hyundai Assan, i20 modeliyle ihracat rakamlarını da yükseltecek. Şirket sadece İzmitli i20’yle yıllık 500 milyon euro (675 milyon dolar) ihracat geliri elde edecek. Bu katkı ile Hyundai Assan’ın ihracatı da 600 milyon euro seviyesine (yaklaşık 810 milyon dolara) çıkacak. Şirketin ihracatı krizde 161 milyon dolara gerilemişti.

3 MİLYONLA KRİZDE SATIŞ REKORU

Hyundai Assan Başkanı ve CEO’su Kwang-Heum Um, 2009’daki küresel ekonomik krize karşın markalarının başarılı bir yıl geçirdiğini söyledi. Krizi avantaja çevirdiklerini belirten Um, “Geçen yıl binek oto pazarında lider olduk. Global olarak Hyundai 3 milyonluk satışı geçti, tarih yazdı” dedi.

EKONOMİ CANLANDI, TİCARET ERBABI VE FİLOLAR ALIMA GEÇTİ

Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu, ilk 2 ayda otomotiv pazarının sürpriz yaptığını, satışların ekonomideki canlanmanın işareti olduğunu kaydetti. Tarakçıoğlu, “2 ayda binek oto satışları yüzde 20, hafif ticari araç satışları da yüzde 32 oranında arttı. Bu, ticaret erbabının harekete geçtiğini gösteriyor. Filoda da bir alım yaşanıyor. Bireysel satın almalar düştü. Ekonomideki gidişata paralel olarak firmalar ve tüccarlar alıma geçti” dedi.

Geçen yılı binek otoda yüzde 12’lik pazar payı ile lider kapattıklarını ifade eden Tarakçıoğlu, 2010 hedeflerine lişikin şunları söyledi: “Bu yıl yüzde 12’lik hedefi aşmayı istiyoruz. Toplam pazar 520 binli adetlere çıkacaktır. Hyundai Assan olarak 60 binlik satış planlıyoruz.”

HYUNDAİ’NİN YENİ SUV’Sİ İX35 81 BİN LİRAYA GELDİ


Hyundai’nİn yeni modeli ix35, Türkiye’de satışa sunuldu. SUV segmentinde yer alan araç, tamamen Avrupalı müşterilerin beklentileri doğrultusunda tasarlandı. ix35’te 184 beygir güç ve 392 Nm tork üreten 2.0 CRDI motor kullanılıyor. ix35, 81 bin liradan başlayan fiyatlarla satılacak. Hyundai Assan Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu, bu yıl 1.000 adet ix35 satmayı hedeflediklerini söyledi. Tarakçıoğlu, 1.6 litre benzinli ix35’i de Türkiye’ye getirmek için çalıştıklarını belirterek, “Türkiye’deki yakıt kalitesini ölçüyoruz. Uygunluk sağlanırsa Kasım ayı gibi 1.6 litrelik versiyonu da satışa sunulacak” dedi.