Gap Bölge Kalkınma İdaresi Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Toplantısı

Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerindeki (Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri) kadınların ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) Güçlendirilmesi Projesi Toplantısı Trabzon'da başladı

Gap Bölge Kalkınma İdaresi Kadın Sivil Toplum Kuruluşlarının Güçlendirilmesi Toplantısı
Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerindeki (Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgeleri) kadınların ve Kadın Sivil Toplum Kuruluşları'nın (STK) Güçlendirilmesi Projesi Toplantısı Trabzon'da başladı.
Zorlu Grand Otel'deki toplantıda konuşan GAP Bölge Kalkınma İdaresi Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Füsun Gürmez, proje ile kadın STK'larının proje geliştirme ve yönetme kapasitelerinin geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi. Bölgede desteklenecek projelerle, kadının sosyal statüsünün iyileştirilmesi ve bu yolda kadının toplumsal rolünün arttırılmasının hedeflendiğini kaydeden Gürmez "Bölgelere baktığımızda kadınlara ait STK'ların sayısının oldukça az ve var olan STK'ların da iletişim ağının olmadığını görüyoruz. Bu hibe programıyla STK'lar arasındaki network ağını güçlendirmeyi, kadın STK'larının artmasını hedefliyoruz" dedi.
Hibe Programı'nın sunumunu yapan Uzman Şehmuz Yılmaz ise GAP'ın bölgedeki 9 ilde bölgenin kalkınmasına yönelik 1989'da kurulan bir idare olduğunu söyledi. Yılmaz, GAP'ın Türkiye'nin ilk ve tek kalkınma idaresi olduğuna işaret ederek, "Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz Bölgeleri'ndeki 30 ilde uygulanacak hibe programının bütçesi 3 milyon Euro'dur. Başvuru sahipleri ulusal ve yerel STK'lar olacak, ortaklar ise söz konusu üç bölgeden yerel yönetimler, STK'lar, meslek odaları, sendikalar olabilecektir. Önümüzdeki Nisan ayı içinde ise proje kapsamında oluşturulacak yardım masaları aracılığıyla, her türlü teknik yardımın temini ve başvuru formlarının hazırlanması süreçlerinde destek verilecektir" diye konuştu.
Merkezi Finans İhale Birimi Yöneticisi Arzu Parmaksız ise projelerin değerlendirilmesinin dört aşamadan geçtiğine dikkat çekerek şu uyarılarda bulundu:
"Ön teklif değerlendirmesi, başvuru formunun değerlendirilmesi, uygunluk kontrolü ve projelerin değerlendirilmesi sonrası projeler dışardan en az iki bağımsız değerlendirici tarafından değerlendiriliyor. Başvuruda bulunacakların faaliyetlerle bütçenin uygun olmasına, faaliyetlerde yer alan kaleme bütçede yer verilmesine ve zaman planlamasına dikkat etmelidirler. Ayrıca başvurular zamanında yapılmalı, irtibat bilgileri doğru ve irtibat kurulacak kişiler projenin başından sonuna kadar projenin içinde olabilecek kişiler olması gerekir İstediğimiz ek bilgiler zamanında ve formatına uygun gönderilmeli. Ayrıca en çok karşılaştığımız sorun gönderilen bütçenin İngilizce ve Türkçe'nin aynı olması gerekiyor, buna dikkat edilmeli. Standart dökümanların İngilizce çevirisi yapılmamalı. Bütçemiz üç sayfadan oluşuyor, proje ortaklarla birlikte hazırlanmalı. Uzmanlarla ters düşülmemeli aksine mutabakata varılması gerekiyor. Uygulamaya yönelik onayların mutlaka alınması gerekiyor."
Parmaksız, şu anda 5 bin projenin Merkezi Finans İhale Birimi'nde değerlendirildiğini sözlerine ekledi.
Türkiye'nin az gelişmiş bölgelerindeki bölgesel eşitsizliklerin azaltılmasının yanı sıra kadının statüsünü iyileştirmeyi hedefleyen toplantı 22-30 Mart tarihleri arasında Karadeniz'de 8 değişik ilde yapılacak.