Dr. Ahmet Uhri :

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Arkeolog Dr

Dr. Ahmet Uhri :
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Arkeolog Dr. Ahmet Uhri "Ekmek ve Uygarlık" konulu konferansında insan gelişiminin ve uygarlığının gıdayla bağlantısına farklı bir yorum getirdi.
Dr. Ahmet Uhri Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nde düzenlenen konferansta; "İnsan bugünkü şeklini leş yiyicilikten kurtulup yemek pişirmeyi öğrendiğinde aldı" dedi. Konferansın açılış konuşmasını yapan EÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şebnem Tavman Dr. Ahmet Uhri için; "Ahmet Uhri gıda mühendisliğinden sonra arkeolojini bölümünü bitirdi. Şuan Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğretim görevlisi. Kendisi birçok kazıda görev aldı. Deneysel bir arkeoloji çalışması olarak "Hitit Mutfağı" adlı kitabı yayınladı. Hem arkeolog hem de gıda mühendisi. Biz bunun Türkiye'de tek olduğunu düşünüyoruz" dedi.
"İNSAN UYGARLIĞINDA TAHILIN YERİ BÜYÜK"
Uygarlığın temelinin tahılla atıldığını söyleyen Arkeolog-Gıda Mühendisi Dr. Ahmet Uhri ilk insanların leş yediklerini, yedikçe geliştiklerini ve avlanarak çiğ et yemeye başladıklarını söyledi. Dr. Uhri, Ateş bulunduktan sonra ise insanın eti pişirmeyi öğrenerek yemek yeme şekillerini geliştirdiklerini, bu gelişme sayesinde de çene yapısının giderek küçüldüğünü böylece beyin boşluğunun artarak insan beyninin büyüdüğünü ve bugünkü evrimine ulaştığını söyledi. İnsan uygarlığında gıdanın özellikle de tahılın büyük öneme sahip olduğunu belirten Dr. Uhri; "İnsan bugünkü şeklini leş yiyicilikten kurtulup yemek pişirmeyi öğrendiğinde aldı. İnsanların evrimini, yerleşik düzene geçmelerini ve teknoloji konusunda ilerlemelerini sağlayan beslenme ihtiyacıdır. Dini ideolojilerde bile gıda yer almıştır. Mitolojide anlatılan çoğu efsanelerde özellikle tahıl Tanrıça sembollerinde sıkça kullanılmıştır" dedi.
EÜ Gıda Mühendisliği, Dr. Uhri'ye bugünün anısı olarak kendi adına diktikleri fidanın belgesini verdi.