Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı'ndan Alternatif Tıp Açıklaması

Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof

Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı'ndan Alternatif Tıp Açıklaması
Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, alternatif tıp olarak bilinen bitkisel tedavilerin büyük bir kısmının ticari amaçlı olarak ortaya atılmış, hiç faydası olamayan tedavi yöntemi olduğunu söyledi.
Tıp Fakültesi binasında Öğretim Üyesi İlaç Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Yeşim Göçmen ile bilirlikte bir basın toplantısı düzenleyen Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Acar, ülkemizde tıbbi ve bilimsel olmayan bir çok konuda yanlış inanış bulunduğunu belirterek, " Alternatif tıp diye bir şey yoktur. Tıp bir tanedir, bilim bir tanedir. Halk arasında doğru olarak bilinip de çok yanlışlar var. Tiroit için biberiye otu, ada çayı, lahana gibi bitkileri öneriyorlar ve ömür boyu garanti veriyorlar. Bunlar tamamen asılsız, hiçbir faydası yok. Ananas kanser hücresinin büyümesini durdurduğu söyleniyor. O zaman uzak doğu ülkelerinde hiç kanserin olmaması lazım. Bunun gibi çok örnek verebilir. Bunlar tamamen ticari amaçla yapılmış hurafelerdir. Buna bazı meslektaşlarımızda alet oluyor. Bir hocamız çıkıyor başka bir şey söylüyor, biri çıkıyor o da başka bir şey söylüyor. Faydası olan bitkilerde vardır, ancak biz faydası olmayanların en az yüz katını duyuyor ve görüyoruz, medyada buna bilmeden alet oluyor" dedi.
Daha sonra bitkisel ilaçlar hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ayşe Yeşim Göçmen, halk arasında kocakarı ilacı olarak bilinen bitkilerin ilaç amaçlı kullanıldığını belirterek, "Bilindiği gibi bu ilaçlar hafif hastalıklarda etkili olabildiklerini, ancak tek başına bir tedavi yöntemi değildir. Bitkilerin hekimden habersiz kullanımı çok tehlikelidir. Böyle bir ilaç kullanıldığında normal belirtiler gizlenebilir, yada iyi niyetle aldığınız bir bitkisel ilaç normal ilaçla etkileşip hastalığı artırabilir. Reçetesiz nasıl ilaç almıyorsak, bilmediğimiz bitkileri kullanmakta, yan etkilere neden olabilir. Gebeler ve emziren annelerde bitki kökenli ilaçlar zararlıdır. Yine yanlış uygulama ve alınan dozlar vücudumuza zarar verebilir. Ticari amaçla satılan birçok bitkisel ilacı incelediğinizde, içerisinde standart ilaçlara rastlayabiliyorsunuz. Vatandaşta bu ilacı kullandığında hastalığına iyi geldiğini görüyor ve buna inanıyor" dedi.
Etkinliği kanıtlanmış ilaç tedavileri yerine bitkisel ürünleri kullanmak , hem hasta için değerli olan zamanın kaybına hem de para kaybına neden olacağını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Yeşim Göçmen "Bilinçli ellerden çıkan ve doğuru kullanın bitkisel ürürler, standart ilaç tedaviler kadar etkili ve daha ucuz olabilirler. Ancak bitkisel tıp konusunda, bilimsel metotlarla yetişmiş uzmanları bulabilmek oldukça zordur. Bitkilerin her parçası ve her bitkinin etken maddesi farklı olabilmektedir. Bu nedenle bitkinin ne işe yaradığını bilmek önemlidir. Bitkilerin ilaç amaçlı kullanımı inceleyen bilim fitoterapidir. Fitoterapiotiklerin ne yoldan , ne nicelikte, ne süreyle , ne zaman, hangi hazırlanış şekliyle, hangi yan etkilere hazır olarak ve hangi hastalıklarda kullanacağın dair bilgilere ulaşmak önemlidir. Bu nedenle Tıbbı ve Aromatik Bitki ve Araştırma Merkezi kurularak bitiklerin yanlış kullanımları düzeltilmelidir. Koruyucu etkisi olan bitiklerin florasını belirleyerek, bu bitkileri laboratuar ortamında analiz edip farklı etkileri araştırılmalıdır. Bunun için bilgili insan ve bilimsel araştırmaların yapılacağı donanımlı laboratuarlar gereklidir" diye konuştu.