Baykal: Bu bir tertip

Baykal, "Bu iktidarın yargıyla problemi var. Sadece onunla değil, bu iktidarın Anayasamızın temel ilkeleriyle, temel anlayışıyla, Cumhuriyet'in temel anlayışıyla uyumsuzluğu var" diyerek eleştiri yağdırdı.

Baykal: Bu bir tertip
AKP iktidarının yargı ile problemi olduğunu savunan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa değişikliği konusunda Başbakan Erdoğan'a yüklenerek, "Diyordu ki daha ortada tasarı yok. Niye birdenbire karşı çıkıyorsunuz diyordu. Çarşamba'nın gelişi Salı'dan bellidir. Açıkça görüldü. Sizin ne yapmak istediğiniz ortada. Bu iktidarın yargıyla problemi var. Sadece onunla değil, bu iktidarın Anayasamızın temel ilkeleriyle, temel anlayışıyla, Cumhuriyet'in temel anlayışıyla uyumsuzluğu var" diyerek eleştiri yağdırdı.

DEĞİŞİKLİK ÇABASININ NEDENİ YÜCE DİVAN KORKUSU
Şimdiden korku bacayı sardı. Yaşanan olayların arkasında bu var. Bu anayasa değişikliği tasarısı bir AKP prodüksiyonudur. Made By AKP. Bu bir korku etkisiyle hazırlanmış olan anayasa değişikliği projesidir. Yüce Divan korkusunun önlenmesi için getirilmiş bir projedir.Mayınlı arazileri İsrail şirketine verme girişimini iptal ettirdiğimizde bu Anayasa Mahkemesi olsa iptal olur muydu.,
Kimseye danışmış değil. Ne hukuk otoritelerinin ne üniversitelerin ne siyaset camiasının ne sendikaların ne esnafın ne işadamlarının bilgisi var. Kimse bilmiyor. Kim biliyor, başbakan ve yanındakiler biliyor. Bunu hazırlamış diyor ki 3 gün süre size. Böyle anayasa değişikliği olmaz. Olursa bu anayasa olarak millet tarafından benimsenmez.

AKP KENDİ YÜKSEK YARGISINI KURMAK İSTİYOR

Şimdi ne var ortada: AKP, kendi yargısını kendi adliyesini kurmak üzere harekete geçmiştir. Kimse kendini kandırmasın. Söylenenlerin hepsi bahanedir. İşin özü AKP'nin kendi yüksek yargısını kurma teşebbüsüdür. Şu anda anayasa değişikliği çok açık bir biçimde bunu bize göstermiştir.
3 tane madde var diğerleri kenar süsüdür. Anayasa Mahkemesi, HSYK ve siyasi partileri denetleme işlevini yargıdan alıp denetlenecek olan siyasetçilerin kararına bağlama girişimidir.
Yani siyasileri anayasal denetimden kaçırma hukuk dışına çekme hukuku da siyasetin emrine sokma. Bu değişiklik geçerse Anayasa Mahkemesi AKP'nin Anayasa Mahkemesi olacaktır.

BU BİR TERTİPTİR

Baykal eleştirilerini, "Bütün bunları bir tek evet ya da hayıra bağlayacağız.
Bunun demokrasiye, hukuka, halka saygı anlayışıyla bu oylama tarzının bir ilişkisi olduğunu düşünür müsünüz. Ne olacak "Anayasa yaptık demokratik anayasa yaptık." Bunun inandırıcı hiçbir tarafı yoktur. Bu girişim işin altındaki zihniyeti çok açık ortaya koymaktadır. Bunların hepsi bir tertiptir" diye sürdürdü