Bayanlarda Myom Sorunu

Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Opr. Dr. Mehmet Ahmet Canbaz, 35 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 20'sinin rahminde miyoma rastlandığını söyledi.

Bayanlarda Myom Sorunu
Opr. Dr. Mehmet Ahmet Canbaz, bayanlarda sık rastlanan myomlar konusuna değindi. "Myomlar ya da halk arasında söylendiği şekilleriyle miyom, miyon ya da miyomlar; rahim ve rahim ağzında görülebilen, düz kas dokusundan gelişen selim (iyi huylu) tümöral yapılardır" diyen Opr. Dr. Mehmet Ahmet Canbaz, "Her 100 kadından yaklaşık 15'inde çapı ufak veya büyük, az sayıda veya çok sayıda, belirti veren veya vermeyen myomlara rastlamak mümkündür. Ancak 35 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 20'sinde rahimde miyom görülmektedir. Ergenlik çağından önce teorik olarak myomlara rastlamak mümkün olmakla beraber bu durum enderdir" şeklinde konuştu.

MYOMUN YOL AÇTIĞI ŞİKAYETLER
Myomların hemen her durumda kaynak aldıkları rahmin sınırları içerisinde yer alan oluşumlar olduğunu belirten Canbaz, bir kadının rahminde yalnızca bir tek myom bulunabileceği gibi, çok fazla sayıda myomun beraberce bulunabileceğini kaydetti. Myomların sıklıkla belirti vermediğine dikkat çeken Opr. Dr. Mehmet Ahmet Canbaz, "Myomlar bazen jinekolojik muayeneler esnasında tamamen tesadüfen de tespit edilebilir. Ancak çoğu zaman büyüme ve yerleşimleriyle orantılı olarak şu bulguları verebilir: Adet kanamalarının fazla olması ve uzun sürmesi, adet arası dönemde ara kanamalar, fazla miktarda kanamalara bağlı kansızlık oluşması, idrar torbasına bası nedeniyle sık sık idrara çıkma, bağırsaklara bası yaparak kabızlığa neden olma, karında büyüme veya şişlik, ele gelen kitle, adet dönemlerinde ya da cinsel ilişki sırasında kuyruk sokumuna doğru ağrı, tüplerin ya da rahmin ağzını kapayarak kısırlığa neden olma, rahim içi kaplayan myomlar bazen tekrarlayan düşüklere yol açabilirler" diye konuştu.

MYOMLARIN KANSERLEŞMESİ
Medical Park Samsun Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Op. Dr. Mehmet Ahmet Canbaz, myomlarda kanserleşmeye çok ender rastlandığını kaydetti. Myom dokularından gelişen sarkom türü kanserlerin ise oldukça kötü seyirli kanserler olduğunu ifade eden Ahmet Canbaz, tedavi süreci hakkında şunları söyledi: "Myom nedeniyle tedavi gerektiğinde tedavi yolunu belirleyici en önemli etken çocuk arzusunun devam edip etmediğidir. Ailesini tamamlamış ve çok sayıda myomu olan kadınlarda sıklıkla önerilen tedavi şekli rahmin tümüyle alınmasıdır. Çocuk arzusunun devam etmesi durumunda ise rahim yerinde bırakılır ve ameliyatla myomların çıkarılması yoluna gidilir."