Sağlık Müdürlüğü'nden 'Fırçalar Çantada Dişler Yolunda' Konferansı

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şubesi tarafından ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla Zonguldak genelinde öğrenim gören öğrencilere yönelik başlatılacak olan uygulama kapsamında sağlık görevlilerine konferans verildi

Sağlık Müdürlüğü'nden 'Fırçalar Çantada Dişler Yolunda' Konferansı
Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şubesi tarafından ve İl Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla Zonguldak genelinde öğrenim gören öğrencilere yönelik başlatılacak olan uygulama kapsamında sağlık görevlilerine konferans verildi.
Türkiye genelinde İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yanı sıra Zonguldak ve ilçelerinde de 8 bin 800 öğrenciye koruyucu Diş Hekimliği uygulamasından olan "Fırça Üzeri Flor Jel Uygulaması" başlatıldı. Uygulama kapsamında "Fırçalar Çantada Dişler Yolunda" projesi doğrultusunda sağlık çalışanlarına konferans verildi. Çalışanlara, Amelebirliği Başkanlığı toplantı salonunda Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Türksel Dülgergil tarafından konferans verildi.
İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şubesi Müdürü Diş Hekimi Esra Ketenci ise konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Flor diş minesini asitlere karşı koruyarak dişlerin çürümesini önleyen ayrıca dişin oluşumu sırasında yapısına girerek dayanıklılığını artıran bir elementtir. Doğal olarak içme suları, maden suları, çay, turunçgiller, balık gibi deniz mahsullerinde bulunmaktadır. Ketenci, Hekim kontrolünde, bebeğin dişlerinin sürmeye başladığı 6. aydan başlayarak dişlerin sürmesinin tamamlandığı 14-16 yaşlarına kadar kullanılabilmektedir. Yapılan araştırmalarla florun yüzeysel uygulamalarla alınmasının dişleri çürümeye karşı etkin olarak koruduğu tespit edilmiştir. Bireylerin florlu diş macunları ile dişlerini fırçalaması ile hem mekanik olarak besinler ağız ortamında uzaklaştırılmış hem de içersinde bulunan florun etkisiyle dişler çürüğe karşı korunmuş olmaktadır. Ancak toplumumuzda diş fırçalama alışkanlığının yerleşmemiş olması nedeniyle dişlerimiz çürüğe karşı dayanıksızdır. Fırça üzeri flor jel uygulaması çok basit ancak çok etkin bir uygulamadır" dedi.
Ketenci, "İlkokul birinci sınıfa başlayan çocuklara, her eğitim döneminde iki defa olmak kaydı ile yılda dört defa ve üç yılda on iki defa flor uygulanacaktır. Ayrıca her sene yeni okula başlayan birinci sınıf öğrencilerine de uygulama başlatılacaktır. Yapılacak bu uygulamaya ilaveten beslenme konusunda da öğrencilere ek bilgiler verilerek doğru beslenme konusunda da bilgilendirme yapılacaktır. Yetişmekte olan neslimizin gelecekte sağlıklı kaliteli bir yaşam tarzına sahip olması geleceğimizi korumak ve kurtarmak" diye konuştu.
Konferansta Kırıkkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Türksel Dülgergil, slayt sunumu eşliğinde sağlık çalışanlarını diş sağlığı konularında bilgilendirdi.