Dalaman'da 'Dünya Su Günü' Konferansı

Muğla Üniversitesi'ne bağlı Dalaman Meslek Yüksek Okulu tarafından "Dünya Su Günü" nedeniyle konferans düzenlendi.

Dalaman'da 'Dünya Su Günü' Konferansı
Dalaman TİGEM Sinema ve Toplantı Salonu'nda düzenlenen konferansta, Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, suyun önemini anlattı. Kaymakam Ahmet Deniz, Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr. İbrahim Yokaş, Dalaman Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Betül Bürün, Emniyet Müdürü Selami Bıçakçı, Orman İşletme Müdürü Süleyman Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda katılımcının dinlediği konferansta su ve tarımın hayatımızdaki önemleri de işlendi.
Dünya üzerinde sadece Türkiye'de yaklaşık 4 bin çeşit endemik bitkinin olduğunu ve halk tarafından bu bitkilerin bilinçsizce 'ne olacak ot değimli' anlayışı ile yok edildiğini belirten Ahmet Atalık, "Bu bitkiler tamamen yok edilirse değeri daha sonra anlaşılacak ve o zaman iş işten çoktan geçmiş olacaktır. Biz dünya genelinde suyu en bilinçsizce kullanan ülkeler arasındayız. Bu şekilde giderse Türkiye'de tarımsal üretim önümüzdeki yıllarda yüzde 15 ile yüzde 25 azalacak gibi görünmektedir. Bizler tarım arazilerini ve doğayı hoyratça kullanmaya devam etiğimiz sürece doğa bizlerden intikamını alacaktır kanısındayım. Bu da bilimsel yollarla açıklanmaktadır. Dünyada suların yüzde 97'si okyanusları ve denizleri oluşturmaktadır, yüzde 2,2-3 ise, tatlı su olarak görülmektedir. Dünya üzerindeki ekolojik dengeyi bozmadan suyumuza ve doğamıza sahip çıkmalıyız" dedi.
Kıtlığın ve açlığın dünyayı tehdit etti 21. yüzyılda, en önemli stratejik kaynakların, toprak ve
Su olduğunu kaydeden Ahmet Atalık "Ancak ne yazık ki tarımsal kirleticiler, sanayi atıkları ve evsel atıkların yanı sıra su kullanımındaki plansızlık ve aşırılık, mevcut olanı korumaya ve ekosistemin sürdürülebilirliğine dönük çözümleri zorlaştırıyor. Paris'te Şubat 2007'de 2 bin 500 bilim adamı ve 800 uzman tarafından hazırlanarak açıklanan bir rapora göre; önlem alınmazsa 2100 yılına kadar sıcaklıktaki artışın 40 C'yi bulacağı; dolayısıyla, tarımsal üretimin duracağının belirtilmiştir. Dünyadaki sera gazlarının üretiminden yüzde 21.3 ve yüzde 16,8 paylarla birinci ve ikinci derecede enerji üretimi ve sanayi üretimi sorumlu. Tarım yüzde 12,5'luk payla dördüncü sırada geliyor. Tarım, özellikle metan ve azot oksit çıkışında başrol oynuyor. Türkiye'de de sera gazı çıkışından birinci sırada yüzde 76,7 oranla enerji üretimi, yüzde 8,9 oranında sanayi, yüzde 5,1 oranında tarım sorumlu" diye konuştu.
Program sonrası Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof Dr.İbrahim Yokaş bir teşekkür konuşması yaparak konferansa konuşmacı olarak katılan Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık'a plaket verdi.