ABD Eski Büyükelçisi Morton Abramowitz : AK Parti söz dinlemeli'

The Wall Street Journal gazetesince yayımlanan, “Türkiye'nin Siyasi Devrimi” başlıklı, Abramowitz ile Prof. Barkey imzalarını taşıyan yorum yazısında, Erdoğan'ın “giderek daha otoriter, eleştirileri hor gören bir lidere dönüştüğü” eleştirilerine yer verildi.

The Wall Street Journal gazetesince yayımlanan, “Türkiye'nin Siyasi Devrimi” başlıklı, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Morton Abramowitz ile Lehigh Üniversitesi Profesörü Henri Barkey imzalarını taşıyan yorum yazısında, “Gözaltılarla sarsılan Türk ordusunun sert bir yanıt vermesi dışlanamaz” görüşü ileri sürüldü.

AKP'nin Türkiye'yi demokratikleştirmek için çok şeyler yaptığını belirtilmekle birlikte partinin “kavga çıkartma” eğiliminin olduğu, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da “giderek daha otoriter, eleştirileri hor gören bir lidere dönüştüğü” eleştirilerine de yer verildi. The Wall Street Journal'daki yorumda, “Eğer iktidardaki AKP, önemsiz dini konulardan kaçınarak ve kendi demokrasisini güçlendirerek Türkiye'nin tırmanan kutuplaşmasını azaltmada başarılı olursa İslam dünyası üzerindeki etkisi, dokunulur olmasa da, çok büyük olabilir” görüşü dile getirildi. Yorumda, “Gözaltılarla sarsılan Türk ordusunun sert bir yanıt vermesi dışlanamaz. Üst düzey yargı ve savcılar, açıkça ordunun tarafında olmayı sürdürüyor, altları değilse de ordu, daha önce yaptığı gibi AKP'yi kontrol altına almak için Türk yargısına dayanabilir. Bu konuda başarılı olunursa da lirik bir zafer olur ve nihayet Türk siyasetinin sivilleşme sürecini değiştirmesi olasılığı pek yok” denildi.

'AK PARTİ İÇİN DİKEN OLMAYI SÜRDÜRECEK

İstikrarsız bir bölgede büyük bir güç olan Türk ordusunun önemini yitirmeyeceğini de belirten yazarlar, “Bağımsızlığını büyük ölçüde koruyacak ve AKP için bir diken olmayı sürdürecek. Ama hükümetleri kuran güç olma günleri sonuna yaklaşıyor” yorumunu da yaptılar. Askerlere yönelik davaların yarattığı “felç ve şaşkınlığın AKP açısından da bir bedeli olduğu” savunulurken AKP'nin oy oranındaki düşüşe dikkat çekildi. “AKP'nin, liberal bir parti olmadığı Erdoğan'ın partiyi demir yumruğu ile yönettiği” ileri sürülen yorumda şu görüşlere yer verildi: “Batı şimdiye kadar AKP'yi övdü ancak, Türkiye'nin AB ve daha geniş demokratik dünyanın bir parçası olabilmesi için esas olan büyük değişimleri ilan etmekten kaçınarak Türklere iyilik yapmıyor. Eğer AKP o mesajı duymaz ve kulak asmazsa, Türkiye'nin Batılı dostlarının görmekten nefret edeceği bir durum yaratabilir. Otoriter bir toplumun yeniden ortaya çıkışı veya belki ordunun geri dönüşü.”