Kira Geliri Uyarısı

Kira geliri olan vatandaşların bu gelirlerini Mart ayının 25

Kira geliri olan vatandaşların bu gelirlerini Mart ayının 25. günü akşamına kadar bağlı oldukları vergi dairelerine beyan etmeleri ve bu beyanları nedeniyle hesap edilen vergilerini mart ve temmuz aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödemeleri gerektiği bildirildi.
Adana Vergi Dairesi Başkanı A.Serdar Aksoy, yaptığı açıklamada, meskenlerini kiraya vermek suretiyle kira geliri elde eden vatandaşların, 2009 yılında elde ettiği gelirinin 2 bin 600 TL'lik kısmını beyana konu etmeyerek kalan tutarı beyan edeceğini ancak kira gelirinin süresinde beyan edilmemesi durumunda, söz konusu 2 bin 600 TL'lik istisna tutarından yararlanılmasının mümkün olmadığını belirtti.
Öte yandan Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından kira gelirlerinin kavranmasına yönelik geniş kapsamlı bir çalışma yaptığını vurgulayan Aksoy, "Gelir idaresi Başkanlığı Bilgi portalı, Elektrik Dağıtım Kurumu, Tapu Müdürlükleri, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (MERNİS), Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü ile banka ve finans kurumlarından gelen bilgilerin çapraz kontrole tabi tutulması sonucunda; ilimizde kiraya verilen ilave 15 bin adet ev ve iş yeri tespit edilmekle birlikte, semt semt kiraya verilen gayrimenkuller etkin bir şekilde takip edilmektedir" dedi.
Aksoy, kira geliri elde ettiği halde, bu gelirlerini tam ve zamanında beyan etmeyen vatandaşların, hem yasal düzenlemelerin sağladığı 2 bin 600 TL tutarındaki istisnadan yararlanamayacağını hem de beyan edilmeyen gelirleri için cezalı işleme muhatap tutulacağını kaydetti.