Damızlık Sığır İşletmelerine Verilen Hibe Semineri Düzenlendi

Doğu Anadolu projesi kapsamındaki illerde etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmesi yatırımlarının desteklenmesine ilişkin uygulama esasları hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi

Doğu Anadolu projesi kapsamındaki illerde etçi ve kombine ırklarla kurulacak damızlık sığır işletmesi yatırımlarının desteklenmesine ilişkin uygulama esasları hakkında bilgilendirme semineri düzenlendi.
İl Özel İdaresi Salonu'nda Tarım İl Müdürlüğü'nün organize ettiği seminere, Vali Yardımcısı Enver Erdem, kaymakamlar, belediye başkanları ile ilgili kurum temsilcileri ve üreticiler katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Tarım İl Müdürü Bestami Zebun, "Hayvancılık işletmeciliği genel olarak ailede 2-5 sığır, 15-20 koyunla yapılmaktadır. Türkiye'deki hayvan işletmeleri rasyonel büyüklükte olmaktan uzaktır. Mevcut yapının büyük çoğunluğu böyle olunca, üretimde organizasyon pek mümkün olmuyor. Maliyeti yüksek ve pazarlama gücü düşük üretim gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, piyasada gerçekleşen dalgalanmalar üretimi de hemen olumsuz etkiliyor" ifadelerini kullandı.
"Ekonomik yönden kalkınmış ülkelerin birçoğu hayvancılıkta da ileri durumda. Bu ülkelerde ekilebilir arazinin yüzde 40-60'ı yem bitkileri için kullanılıyor. Dolayısıyla, bitkisel üretim öncelikle hayvancılık için yapılıyor. Ülkemizde de bu yapıya dönüşüm için entegre hayvancılık tesislerinin sayılanın artması çok önemli. Eğer maliyetleri minimize ederek, verimli ve planlı üretim gerçekleştirilecek olursa özellikle sığırcılıkta yatırım potansiyelinin iyi olduğunu düşünüyorum" diyen Zebun, konuşmasında
özetle şunları belirtti:
"Entansif süt ve besi sığırcılığı yapan işletmeler süt ve et ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynadıkları gibi, kültür ırklarının ülkede yayılabilmesini sağlayacak damızlıklarla İlgili ihtiyacın karşılanmasında da yararlı olacaktır. Bu tip işletmelerin desteklenmesi, Türkiye hayvancılığının gelişmesi bakımından çok önemlidir.
Bilindiği üzere, Türk tarımının gelişmiş ülkeler seviyesine çıkarılması, Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası'na uyum sürecinin başlatılması, çiftçi refah seviyesinin yükseltilmesi ve tarımda mevcut sorunların aşılması için tarım sektöründe kalıcı bir dizi reform çalışmasına başlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda uygulamaya konulan çalışmalardan biri de, Doğu Anadolu Projesi Kapsamındaki İllerde Etçi ve Kombine Irklarla Kurulacak Damızlık Sığır İşletmesi Yatırımlarının Desteklenmesidir.
Bu projenin amacı Büyükbaş Hayvancılık işletmelerinin kurulması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin arttırılması ve bölgesel kalkınmayı sağlamaktır.
Doğu Anadolu Projesi bu tip işletmelerin gelişmesinde bir fırsattır. Bu fırsatı kaçırmayalım. Yatırımcı işadamlarımızın en kısa sürede projeleriyle müracaat etmelerini bekliyoruz."
Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Abdurrahman Kösemen de sığır işletmesi yatırımlarının desteklenmesine ilişkin uygulama hakkında bilgi aktarırken, küçük besicilerin ya kooperatif kurmaları veya, bir araya gelerek bu imkandan yararlanmaları gerektiğini vurguladı.