Cana Can Kattılar

İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, en çok organ bağışı yapılan hastane unvanını korudu. 2008 yılında 23 organ bağışıyla Türkiye birincisi olan Tepecik Hastanesi'nde, 2009'da 14 bağış yapıldı.

Cana Can Kattılar
  Organ Nakli Servisi ' nin yoğun çabaları sonucu gerçekleştirilen organ bağışlarıyla , geçtiğimiz yıl umutla organ bekleyen 92 hastanın yeniden hayat bulması sağlandı . 1994 yılından itibaren 535 böbrek nakli yapılan hastanede , 212 ' si kadavradan , 323 ' ü canlıdan olmak üzere 16 pankreas , 7 ince bağırsak nakli yapıldı . 2008 yılında 39 beyin ölümünden 23 bağış gerçekleşirken 2009 yılında 26 beyin ölümü ile 14 organ bağışı gerçekleşti . Başhekim Prof . Dr . O . Gazi Yiğitbaşı , elde edilen başarının ekip çalışmasından kaynaklandığını belirterek ; " İki yıl üst üste alınan birincilikten gurur duyduk . Geçen yıla göre beyin ölümü vakalarının azalmasına rağmen Türkiye genelinde organ bağışında yine birinci sırada yer almaktan mutluyuz . Hastanemizde organ bağışlarının artırılması için yoğun bir çaba harcıyoruz . Bu konuda bütün servislerimiz arasında tam bir uyum ve koordinasyon var " diye konuştu .
Organ Nakli Koordinatörü Fatih Akman beyin ölümü gerçekleşen vakalarda hızla koordinasyonu sağladıklarını belirterek ; " Bu bir ekip işidir . Acil servisteki personelden böbreği takan cerraha kadar son derece uyum ve özveriyle çalışması gerekir " dedi . Hastanenin diğer Organ Nakli Koordinatörü İmren Özbek ise ; " İki yıldır Türkiye ' de birinciyiz . Tabii ki bu sevindirici olsa da sayılar çok az . Dünya standartlarına ya da bir İspanya ' ya baktığınızda bizim sayımız çok düşük . Bağış oranlarında geçen yıla göre bir düşüş var . Bunun nedeni halkın eğitimi , medyada yer alıp almaması çok önemli , bu konuda aksaklıklar var . Bir kişinin bağışıyla 6 - 7 kişi hayat buluyor . Organ bağışı konusunda halkın daha yoğun bir şekilde bilinçlendirilmesi gerekir " diye konuştu .