Başbakan'dan muhalefete 3 gün süre

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün kurmaylarıyla biraraya gelerek siyasi partilere sunulacak Anayasa paketi üzerinde son kez çalıştı.

Başbakan'dan muhalefete 3 gün süre
  Anayasa değişiklik paketi ü ; zerindeki son rö ; tuş dü ; n yapıldı . Sanatç ; ılarla Cumartesi gü ; nü ; İstanbul ' da biraraya gelen Başbakan Erdoğan , dü ; n ö ; ğleden sonra sü ; rpriz bir şekilde Ankara ' ya geldi . Erdoğan , havaalanından AK Parti ' ye gitti . Erdoğan partide , sabahtan beri toplantı yapan bazı bakan ve kurmaylarıyla biraraya geldi .

Adalet Bakanı Sadullah Ergin , İç ; işleri Bakanı Beşir Atalay , Başbakan Yardımcısı Cemil Ç ; iç ; ek , AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve partinin hukukç ; u ismi , Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek , Erdoğan ' la birlikte Anayasa değişiklik paketi ü ; zerinde ç ; alıştı . Yaklaşık 2 . 5 saat sü ; ren toplantıda bugü ; n partilerin yanısıra medya ve bazı sivil toplum kuruluşlarına da sunulacak olan ve 2 ' si geç ; ici olmak ü ; zere toplam 24 madde olduğu belirtilen Anayasa değişiklik paketine son şekli verildi . Erdoğan , AK Parti ' den ayrıldıktan sonra Başbakanlık Konutu ' na gitti . Sadullah Ergin ile Beşir Atalay da bir sü ; re sonra Başbakanlık Konutu ' na gittiler . Burada da Anayasa paketi ü ; zerinde konuşulduğu ifade edildi .

DETAYLARI PAYLAŞACAĞIZ

AK Parti Adana Milletvekili Ö ; mer Ç ; elik , Başbakan Erdoğan ' ın başkanlığında , Anayasa değişikliği paketine ilişkin yapılan toplantı sonrasında parti genel merkezinden ayrılırken basın mensuplarının sorusu ü ; zerine , &ldquo ; Yarın ( bugü ; n ) muhalefet partilerine taslağı sunduktan sonra detayları sizinle paylaşacağız&rdquo ; dedi .

Erdoğan ' ın uygun gö ; rdü ; ğü ; yö ; ntem ç ; erç ; evesinde AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ , CHP , MHP , BDP ve DSP ' den Pazartesi gü ; nü ; iç ; in randevu talep etmişti . Dö ; rt parti de AK Parti ' nin anayasa paketi iç ; in gö ; rü ; şme talebine &rdquo ; olumlu&ldquo ; yanıt vermişti .

BUGÜ ; N NEZAKET ZİYARETİ

Kulislerde bugü ; nkü ; ilk gö ; rü ; şmede sadece &ldquo ; nezaket ziyaretinde&rdquo ; bulunulacağı , muhalefetin ö ; neri paketine ilişkin tavrının netleşmesi iç ; in hü ; kü ; metin 3 gü ; n bekleyeceği ifade edildi .

Yine kulislerde tartışmalı konular olan yargı ile ilgili maddelerde muhalefetin tavrına gö ; re değişiklik yapılabileceği , muhalefetin katkı vermesi durumunda paketin genişletilebileceği de dillendirildi . AK Parti kurmayları , muhalefete sunacakları ö ; nerinin bir taslak olduğunu vurgulayarak , &ldquo ; Eksiği , ilave edilmesi , dü ; zeltilmesi gereken konular olabilir . Bü ; tü ; n bunlar hem siyasi partilerimizden , hem de kamuoyundan gelecek eleştiriler , ö ; neriler doğrultusunda yeniden değerlendirilecek&rdquo ; dedi . AK Parti değişiklik paketini bu ay sonunda Meclis ' e teklif olarak sunmayı ö ; ngö ; rü ; yor .

MYK TOPLANACAK

Anayasa değişiklik paketine ilişkin bugü ; n yapılacak muhalefet turunun ardından , AK Parti ' de Başbakan Erdoğan başkanlığında MYK toplanacak . MYK ' da Anayasa değişiklik paketine ilişkin izlenecek yol haritası ve takvimin ele alınması bekleniyor .

AYM ' NİN YAPISI DEĞİŞİYOR MU?

Başbakan ' ın dü ; n kurmaylarıyla yaptığı toplantıda son şekli verilen Anayasa değişiklik paketine , Anayasa Mahkemesi ' nin yapısının değiştirilmesine ilişkin maddenin de konulduğu kulislerde belirtildi . AK Parti ' nin taslakla ilgili ilk ç ; alışmasında Anayasa Mahkemesi ' nin yapısının değiştirilmesi de yer alıyordu . Ancak muhalefet ve yargı ç ; evrelerinden gelen tepkiler ü ; zerine AK Parti ' nin bu dü ; zenlemeyi paketten ç ; ıkardığı ö ; ne sü ; rü ; lmü ; ştü ; . Ancak dü ; n kulislerde bu maddenin yeniden taslağa monte edildiği belirtildi . Buna gö ; re Anayasa Mahkemesi ' nin ü ; ye sayısı ü ; ye sayısı 11 ' den 17 ' ye ç ; ıkarılacak . İki daire oluşturulacak , yedek ü ; yelik sistemi kalkacak .

Vatandaşlar , insan hakları ihlalleri konusunda mahkemeye kişisel başvuru yapabilecek .

YÜ ; CE DİVAN ' A TEMYİZ YOLU

Başbakan ve bakanların yargılandığı Yü ; ce Divan kararları temyiz edilebilecek . Yü ; ce Divan yetkisi yine iki daireye ayrılacak olan Yü ; ksek Mahkeme ' de olacak . Dairelerden birisi Yü ; ce Divan yetkisini kullanacak . Burada alınan kararlara yö ; nelik temyiz başvurusuna , iki dairenin birleşiminden oluşacak kurul bakacak . İktidar partisinin hazırladığı Anayasa değişikliği paketinde HSYK ' nın yapısının değiştirilmesi , parti kapatmanın zorlaştırılması , Yü ; ksek Askeri Şura kararlarının ve kamu gö ; revlerine verilen disiplin cezalarının yargı denetimine girmesi gibi maddeler bulunuyor .

İKİNCİ SÜ ; PRİZ NE?

Anayasa değişikliği paketinde &ldquo ; iki sü ; priz&rdquo ; yer alacağı ifade edilmişti . Bunlardan birinin 12 Eylü ; l darbecilerine yargı yolunu aç ; an geç ; ici 15 . madde olduğu ortaya ç ; ıkmıştı . Kulislerde diğer sü ; priz olarak pakette yer alabilecek dü ; zenlemeler ise şö ; yle dillendirildi : Dokunulmazlıklar , Yü ; ce Divan kararlarına temyiz yolu aç ; ılması , Anayasa Mahkemesi ' nin yapısının değiştirilmesi , Tü ; rkiye milletvekilliği sisteminin getirilmesi ve memurlara grevli ve toplu sö ; zleşmeli sendika hakkının , detayları yasa ile dü ; zenlenmek ü ; zere Anayasa ' ya monte edilmesi .


Kaynak : gazetevatan