Anayasa paketi üzerinde son çalışmalar

Sanatçılarla Cumartesi günü İstanbul'da biraraya gelen Başbakan Erdoğan, dün öğleden sonra sürpriz bir şekilde Ankara'ya geldi. Erdoğan partide, toplantı yapan bazı bakan ve kurmaylarıyla biraraya geldi.

  Adalet Bakanı Sadullah Ergin , İç ; işleri Bakanı Beşir Atalay , Başbakan Yardımcısı Cemil Ç ; iç ; ek , AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve partinin hukukç ; u ismi , Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek , Erdoğan ' la birlikte Anayasa değişiklik paketi ü ; zerinde ç ; alıştı . Yaklaşık 2 . 5 saat sü ; ren toplantıda bugü ; n partilerin yanısıra medya ve bazı sivil toplum kuruluşlarına da sunulacak olan ve 2 ' si geç ; ici olmak ü ; zere toplam 24 madde olduğu belirtilen Anayasa değişiklik paketine son şekli verildi . Erdoğan , AK Parti ' den ayrıldıktan sonra Başbakanlık Konutu ' na gitti . Sadullah Ergin ile Beşir Atalay da bir sü ; re sonra Başbakanlık Konutu ' na gittiler . Burada da Anayasa paketi ü ; zerinde konuşulduğu ifade edildi .

DETAYLARI PAYLAŞACAĞIZ

AK Parti Adana Milletvekili Ö ; mer Ç ; elik , Başbakan Erdoğan ' ın başkanlığında , Anayasa değişikliği paketine ilişkin yapılan toplantı sonrasında parti genel merkezinden ayrılırken basın mensuplarının sorusu ü ; zerine , &ldquo ; Yarın ( bugü ; n ) muhalefet partilerine taslağı sunduktan sonra detayları sizinle paylaşacağız&rdquo ; dedi .

Erdoğan ' ın uygun gö ; rdü ; ğü ; yö ; ntem ç ; erç ; evesinde AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ , CHP , MHP , BDP ve DSP ' den Pazartesi gü ; nü ; iç ; in randevu talep etmişti . Dö ; rt parti de AK Parti ' nin anayasa paketi iç ; in gö ; rü ; şme talebine &rdquo ; olumlu&ldquo ; yanıt vermişti .

BUGÜ ; N NEZAKET ZİYARETİ

Kulislerde bugü ; nkü ; ilk gö ; rü ; şmede sadece &ldquo ; nezaket ziyaretinde&rdquo ; bulunulacağı , muhalefetin ö ; neri paketine ilişkin tavrının netleşmesi iç ; in hü ; kü ; metin 3 gü ; n bekleyeceği ifade edildi .

Yine kulislerde tartışmalı konular olan yargı ile ilgili maddelerde muhalefetin tavrına gö ; re değişiklik yapılabileceği , muhalefetin katkı vermesi durumunda paketin genişletilebileceği de dillendirildi . AK Parti kurmayları , muhalefete sunacakları ö ; nerinin bir taslak olduğunu vurgulayarak , &ldquo ; Eksiği , ilave edilmesi , dü ; zeltilmesi gereken konular olabilir . Bü ; tü ; n bunlar hem siyasi partilerimizden , hem de kamuoyundan gelecek eleştiriler , ö ; neriler doğrultusunda yeniden değerlendirilecek&rdquo ; dedi . AK Parti değişiklik paketini bu ay sonunda Meclis ' e teklif olarak sunmayı ö ; ngö ; rü ; yor .

MYK TOPLANACAK

Anayasa değişiklik paketine ilişkin bugü ; n yapılacak muhalefet turunun ardından , AK Parti ' de Başbakan Erdoğan başkanlığında MYK toplanacak . MYK ' da Anayasa değişiklik paketine ilişkin izlenecek yol haritası ve takvimin ele alınması bekleniyor .

AYM ' NİN YAPISI DEĞİŞİYOR MU?

Başbakan ' ın dü ; n kurmaylarıyla yaptığı toplantıda son şekli verilen Anayasa değişiklik paketine , Anayasa Mahkemesi ' nin yapısının değiştirilmesine ilişkin maddenin de konulduğu kulislerde belirtildi . AK Parti ' nin taslakla ilgili ilk ç ; alışmasında Anayasa Mahkemesi ' nin yapısının değiştirilmesi de yer alıyordu . Ancak muhalefet ve yargı ç ; evrelerinden gelen tepkiler ü ; zerine AK Parti ' nin bu dü ; zenlemeyi paketten ç ; ıkardığı ö ; ne sü ; rü ; lmü ; ştü ; . Ancak dü ; n kulislerde bu maddenin yeniden taslağa monte edildiği belirtildi . Buna gö ; re Anayasa Mahkemesi ' nin ü ; ye sayısı ü ; ye sayısı 11 ' den 17 ' ye ç ; ıkarılacak . İki daire oluşturulacak , yedek ü ; yelik sistemi kalkacak .

Vatandaşlar , insan hakları ihlalleri konusunda mahkemeye kişisel başvuru yapabilecek .

YÜ ; CE DİVANA TEMYİZ YOLU

Başbakan ve bakanların yargılandığı Yü ; ce Divan kararları temyiz edilebilecek . Yü ; ce Divan yetkisi yine iki daireye ayrılacak olan Yü ; ksek Mahkeme ' de olacak . Dairelerden birisi Yü ; ce Divan yetkisini kullanacak . Burada alınan kararlara yö ; nelik temyiz başvurusuna , iki dairenin birleşiminden oluşacak kurul bakacak . İktidar partisinin hazırladığı Anayasa değişikliği paketinde HSYK ' nın yapısının değiştirilmesi , parti kapatmanın zorlaştırılması , Yü ; ksek Askeri Şura kararlarının ve kamu gö ; revlerine verilen disiplin cezalarının yargı denetimine girmesi gibi maddeler bulunuyor .

İKİNCİ SÜ ; PRİZ NE?

Anayasa değişikliği paketinde &ldquo ; iki sü ; priz&rdquo ; yer alacağı ifade edilmişti . Bunlardan birinin 12 Eylü ; l darbecilerine yargı yolunu aç ; an geç ; ici 15 . madde olduğu ortaya ç ; ıkmıştı . Kulislerde diğer sü ; priz olarak pakette yer alabilecek dü ; zenlemeler ise şö ; yle dillendirildi : Dokunulmazlıklar , Yü ; ce Divan kararlarına temyiz yolu aç ; ılması , Anayasa Mahkemesi ' nin yapısının değiştirilmesi , Tü ; rkiye milletvekilliği sisteminin getirilmesi ve memurlara grevli ve toplu sö ; zleşmeli sendika hakkının , detayları yasa ile dü ; zenlenmek ü ; zere Anayasa ' ya monte edilmesi .