Memur-sen'den Anayasa Paketine Destek

Memur Sendikaları (Memur-Sen) Konfederasyonu Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye'nin sıkıntılarını çözebilmesi için topyekun bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, 'Öncelikle anayasanın geçici 15. maddesi değişerek, darbecileri koruyan zırh kaldırılmalıdır.

Memur-sen'den Anayasa Paketine Destek
  Geç ; miş darbeciler yargılanmasalar bile gü ; nü ; mü ; zde ü ; lkeyi kaosa sü ; rü ; klemeye ç ; alışanlar yargılanmalıdır ' dedi .

Gü ; ndoğdu , Adana ' da dü ; zenlediği basın toplantısında AK Parti hü ; kü ; meti tarafından gü ; ndeme getirilen ve pazartesi gü ; nü ; muhalefete sunulacak 10-12 maddelik anayasa değişikliği paketi hakkında gö ; rü ; şlerini dile getirdi . Gü ; ndoğdu , Tü ; rkiye ' nin en sıcak gü ; ndeminin yeni anayasa paketi olduğunu belirterek , Memur-Sen olarak ö ; teden beri Tü ; kiye ' nin sıkıntılarını ç ; ö ; zmesi iç ; in topyekun bir anayasa değişikliği olması gerektiğini savunduklarını kaydetti . Mevcut anayasanın gerek metin , gerek dil , gerekse geç ; ici maddeleriyle millet iradesine saygılı olmaktan uzak olduğunu anlatarak , ' Mevcut anayasa millet iradesine saygılı olmaktan ç ; ıkarak , bü ; rokratik oligarşiye keyfi yetkiler veren yapısı olarak Tü ; rkiye ' yi taşıyamıyor . Ü ; stelik 72 milyon Tü ; rkiye ' yi kucaklayamadığını hep birlikte gö ; rü ; yoruz ' diye konuştu .

Son gü ; nlerin en ç ; ok tartışılan konularından birinin 1982 anayasasının geç ; ici 15 . maddesi olduğuna dikkat ç ; eken Gü ; ndoğdu şunları kaydetti : ' Bu madde 12 Eylü ; l darbesini yapan Kenan Paşa ve arkadaşlarına zırh olmuştur . Bu zırh onlara soru sorulmayacağını , yaptıklarından dolayı sorumlu olmayacaklarını ifade eden bir zırhtır . Bugü ; nlerde hukukç ; ularımız geriye dö ; nü ; k bunlar yargılanamaz diyorlar . Bunlar yargılanır mı , yargılanmaz mı bilmem . Ama hiç ; değilse o maddeye bakarak bugü ; n , balyoz planlarına , ıslak imzalara , demokrasiyi ıslatarak yeniden bu ü ; lkeyi kaosa sü ; rü ; klemek isteyenlere anayasa bir gü ; vence olmamalı . Geç ; mişte yapılanlar , yapanların yanına kar kaldı . '

Hukukç ; uların bu bizim de işimize yarar demeden hareket etmeleri gerektiğini savunan Gü ; ndoğdu , ' Darbe girişimiyle kurtarıcılığa soyunarak , yapılmış darbeler de dahil , millete haddinin bildirilmesi anayasal suç ; olmalıdır . Bu suç ; asla karşılıksız kalmamalıdır ' dedi .

Bugü ; nlerde 10-12 maddelik bir anayasa değişikliği paketinin meclisten geç ; me ç ; alışması yapıldığını , mecliste uzlaşma olmaması durumunda referanduma gidilmesi gerektiğinin altını ç ; izen Gü ; ndoğdu şö ; yle devam etti : ' Anayasa paketinin referanduma gitmesinden korkulmamalı . Ç ; ü ; nkü ; ç ; oğulcu demokraside , seç ; imlerde , siyaset yapmada birç ; ok engel var . Halk 4-5 yılda bir oy kullanarak adam yerine konuluyor . Hiç ; değilse referandum yapılarak , milletin hakemliğine başvurularak , demokrasinin kavramları işletilmiş olur . '

' ANAYASA PAKETİNDE HSYK VE YAŞ ' INDA DEĞİŞMESİ GEREKİYOR '
Gü ; ndoğdu , HSYK ve YAŞ ' ın kararlarıyla memurluktan atılmaların evrensel hukuka aykırı olduğunu , bir insanın kendini savunma hakkının olması gerektiğini , YAŞ ve HSYK kararları ile memurluktan atılan insanların kendilerni savunamadıklarını , yeni dü ; zenlemede bu insanlara yargılanma hakkı verilmesi gerektiğini sö ; yledi . Gü ; ndoğdu , YÖ ; K ' ü ; n almış olduğu katsayı kararlarının Danıştay tarafından iptal edilmesine de tepki gö ; stererek , ' YÖ ; K ' ü ; n geç ; mişte aldığı katsayı kararını ' Bu YÖ ; K ' ü ; n kendi iç ; meselesidir . Bizim buna karar verecek eğitimci kadromuz yok ' diye reddetti . Biz o zaman karar olumsuz olmasına rağmen mantığın doğru olmasından dolayı olumlu karşıladık . Ama YÖ ; K başkanı değiştikten sonra katsayının kaldırılmasının Danıştay ' a gitmesiyle , Danıştay ' ın bu kararı iptal etmesi akıl alır gibi değil . Danıştay burada eski Cumhurbaşkanı ' nın ' Dü ; n dü ; ndü ; r bugü ; n bugü ; ndü ; r ' gibi ilkesiz bir dü ; sturunu dü ; stur edinmiştir . Anayasa paketinde yargının elinin yü ; rü ; tmeden ç ; ekmesi sağlanmalıdır . Yü ; rü ; tme 411 milletvekilinin kararıyla ü ; niversitelerde başö ; rtü ; yü ; kaldırmasına rağmen Anayasa Mahkemesi bunu iptal etti . Yargı artık millet iradesine saygı duymalıdır . Bü ; tü ; n bunlar anayasa paketinde ortadan kaldırılmalıdır ' diye konuştu .
Anayasa paketinde toplu sö ; zleşme ve grev hakkı olmasına rağmen son değişiklikle bunun ç ; ıkarılmasına bir anlam veremediklerini sö ; zlerine ekledi .