Manisa Mesiri Dualarla Karıldı

Manisa 470

Manisa Mesiri Dualarla Karıldı
  Manisa 470 . Uluslararası Mesir Festivali , temsili Merkez Efendi ve Hafsa Sultan ile protokolün yanı sıra , yerli ve yabancı turistlerin katıldığı kortej yürüyüşü ve mesir macunu karma töreniyle başladı .
Kutlamalar sabah saatlerinde başladı . Cumhuriyet Meydanı ' nda düzenlenen kutlama programına Vali Celalettin Güvenç , Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Şenol , Belediye Başkanı Cengiz Ergün , CBÜ Rektörü Prof . Dr . Semra Öncü , MHP Manisa milletvekilleri Erkan Akçay , Mustafa Enöz , İl Genel Meclisi Başkanı Dursun Ali Yıldız , daire müdürleri katıldı . Manisalıların büyük ilgi gösterdiği programda , Neruz Bayramı dolayısıyla ateş yakıldı . Vali Güvenç ve diğer protokol üyelerinin ateşin üzerinden atlaması renkli görüntüler oluşturdu . Daha sonra örste demir dövüldü , vatandaşlara birer çam fidanı dağıtıldı . Bu arada vatandaşlar da birer birer ateşin üzerinden atlayarak Nevruz ' u kutladı .
Törenin arından kortej yürüyüşü başladı . Mehter takımının en önde bulunduğu kortejde Hafsa Sultan ve nedimeleri ile Manisa ' da yetişmiş temsili Osmanlı şehzadeleri ve protokol üyeleri yer aldı . Hükümet Konağı önünden başlayan yürüyüş sırasında , yolun sağ ve solunda bulunan kalabalık alkışlarıyla kutlama eşlik etti . Ulupark güzergahından devam eden kortej yürüyüşü Sultan Cami Bimarhanesi ' nde tamamlandı . Burada Manisa ' yı Mesir ' i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık , günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı . Merkez Efendi ' nin 41 çeşit baharattan hazırladığı şifalı Mesir macununun Yavuz Sultan Selim ' in eşi , Kanuni Sultan Süleyman ' ın annesi Hafta Sultan ' ın hastalığına şifa olduğunu anlatan Tanık , kutlamaların hayırlı olmasını diledi . Daha sonra 41 çeşit baharat temsili Merkez Efendi ve protokol üyeleri tarafından kazanın içine atıldı . Okunan duanın ardından Vali Celalettin Güvenç , Belediye Başkanı Cengiz Ergün , CBÜ Rektörü Prof . Dr . Semra Öncü ve diğer protokol üyeleri mesir macununu kazanda karmaya başladı . Bu arada mesir karmayla birlikte çeşitli ilahiler okundu .
470 yıl önce Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımıyla yapılan ve Yavuz Sultan Selim ' in eşi Hafsa Sultan ' ın hastalığına şifa olan mesir macunu , 28 Mart günü 470 . kez Sultan Cami kubbe ve minarelerinden halka saçılacak . Mesir , 470 yıl önce Sultan Camii Külliyesi ' nde idareci olarak görev yapan devrin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından bulundu . Şifalı mesir macununda şu baharatlar yer alıyor : " Karanfil , yenibahar , zencefil , galanga , karabiber , kırımtartar , kişniş , havlican , kebabe , Hindistan cevizi , anason , hıyarşenbe , sakız , safran , ud-ül kahar , çöpçini , hardal , portakal kabuğu , tarçın , mirsafi , iksir , çivit , meyanbalı , kalemi barit , tiryak , sarı halile , kara halile , raziyane , kimyon , zerdeçöp , tarçın çiçeği , hindistan çiçeği , çörek otu , darı fülfül , ravent , limontozu , kakule , sinameki , vanilya , topalak ve şeker . "