Giresun'da Nevruz Kutlamaları

Baharın uyanışı olarak bilinen Nevruz Bayramı Giresun'da da kutlandı.

Giresun'da Nevruz Kutlamaları
  Giresun Liman sahasında Giresun Valiliği ve Giresun Üniversitesi ' nin birlikte düzenlediği organizasyonla kutlanan programa Giresun Valisi Mustafa Yaman , Giresun Üniversitesi Rektörü Prof . Osman Metin Öztürk , daire amirleri ve vatandaşlar katıldı . Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşma yapan Giresun Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof . Dr . Aygül Atar , Nevruz ' un Doğu Türkistan ' dan Balkanlar ' a kadar geniş Türk coğrafyasında yeni bir yılın başlangıcı olarak kutlandığını söyledi .
İnanışlara göre Nevruz ' un Türkler ' in Ergenekon ' dan çıkışı olarakta bilindiğini kaydeden Prof . Dr . Atar , " Nevruz Türkler ' in Ergenekon ' dan çıkıp günümüze kadar kutlanan Türk mitolojisi ile de bağlantılıdır " dedi .
Nevruzun dini ve mezhep inanışlarına göre yorumlayanlar olsa da Türk geleneklerinden başka bir şey olmadığını da kaydeden Atar , " Nevruz ' un hiçbir dini inanışla ilgisi yoktur . Din ve mezhep dışında bir Türk geleneğidir . 21 Mart ' ta bahar şenliklerinin yapıldığı bir çok eski kaynaklardan bellidir . Türkler ' in kullandığı 12 hayvanlı takvimin başlangıcının da 21 martta başlaması manidardır . Türk Cumhuriyetler ' in hemen hemen hepsinde bu bayram kutlanmaktadır . Bu kutlamalarda nevruzu dikkate aldığımızda doğrudan doğruya tabiat gelenekleriyle ilgili olduğunu görürüz " diye konuştu .
Yapılan konuşmanın ardından Giresun Valisi Mustafa Yaman Belediye Başkanı Kerim Aksu , GÜ Rektörü Prof . Dr . Osman Metin Öztürk , Nevruz ateşini yakarak üzerinden atlayıp , örs üzerinde demir dövdüler . Dağıtılan yumurtalar tokuşturularak dağıtılan nevruz pilavından yediler .
Kutlamalar mahalli sanatçıların konserleriyle sona erdi .