Demirtaş, Kürt olduğunu lisede öğrendi

'Dört kardeş aynı okulda okuduk. Hepimiz çok çalışkandık. Parmakla gösterilirdik. Öğretmen, müdür hepsi bizi çok severdi' diyen BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ilginç hayatı...

  Kü ; rt siyasi hareketinin yeni lideri Selahattin Demirtaş , BDP Genel Başkanı seç ; ildiğinden beri empati duygusunun gelişmişliğiyle dikkat ç ; ekiyor . Yaşam ö ; ykü ; sü ; yle ilgili ilk sö ; yleşiyi Newruz bayramında yayınlıyoruz .

&ldquo ; Dö ; rt kardeş aynı ilkokulda okuduk . Parmakla gö ; sterilirdik . Hepimiz ç ; ok ç ; alışkandık , ç ; ok temizdik . Ö ; ğretmen , mü ; dü ; r , hepsi bizi ç ; ok severdi . Ö ; ğretmenlerin sevgisini kaybetmemek iç ; in ç ; aba harcadım . Hala o kaygıyı taşırım , kö ; tü ; yorum duyunca ü ; zü ; lü ; rü ; m . Birini kırmışsam takıntı haline gelir ve dü ; zeltmeye ç ; alışırım . &rdquo ;

&ldquo ; Babam işç ; i olarak girdiği Kö ; y Hizmetleri ' nde tesisatç ; ılığı ö ; ğrenmiş , sonra dü ; kkan aç ; mıştı . Ben de Hukuk ' ta okurken , dü ; kkanda ç ; alıştım . Devam mecburiyeti olmadığı iç ; in sınav zamanı Ankara ' ya geliyordum . Ders notlarını alıp Diyarbakır ' da ç ; alışıyordum . Musluk tamirine gittiğim evlerde &ldquo ; Hukuk okuyorum&rdquo ; deyince şaşırıyorlardı . &rdquo ;

&ldquo ; Genel Başkan olduktan sonra yaşamım değişmedi . Ü ; tü ; mü ; bile kendim yaparım . Ama bağlama ç ; almayı ç ; ok ö ; zlü ; yorum . Sesim gü ; zeldir . En son geç ; en yıl milletvekillerine ç ; almıştım . Keşke koşullar sorumluluk yü ; klememiş olsa da Diyarbakır ' a dö ; nebilsem . Ç ; ocuklarımı parka gö ; tü ; rebilsem . Milletvekili olarak yaşlanmayı hayal etmiyorum . &rdquo ;

Kü ; rt olduğumu lisede ö ; ğrendim

DİYARBAKIRLILIK


Ç ; ocukluğumun Diyarbakır ' ı şen şakrak oyunlar oynanan sokaklar , cıvıl cıvıl pazar yerleri demekti . Aklımda kalan tek sıkıntı 12 Eylü ; l Darbesi ' nin sabahı . Sokak tanklar , askerlerle dolmuştu , dışarı ç ; ıkmamız yasaktı .

Aileden birileri tutuklandı . Hala Diyarbakır sınırlarına girdiğim andan itibaren daha rahat nefes aldığımı hissederim . Kü ; rtlü ; kten ö ; nce Diyarbakırlılık kimliği ö ; ne ç ; ıkıyordu .
Annem kendi imkanlarıyla okuma-yazma ö ; ğrendi , dışarıdan diploma aldı . Babam halen ç ; ok iyi okuma-yazma bilmez . İkisi de bunun acısını ç ; ektikleri iç ; in ç ; ocuklarının yedisini de ü ; niversitede okuttular .

Bir mü ; hendis , iki avukat , ü ; ç ; ö ; ğretmen . . . Ortaokulda astsubaylığa ilgi duymuştum . Astsubay komşumuzun ç ; ocuklarıyla arkadaştık , imrendim . Annem ve babam aralarında Zazaca konuşurlardı ama bize ö ; ğretmediler . Kendileri gibi sıkıntı yaşamamamız iç ; in bizimle Tü ; rkç ; e konuşuyorlardı . Kü ; rt diye bir etnik kimlik olduğunu lisede ö ; ğrendim .

GRUP PERİŞAN HAKİKATEN PERİŞANDI

Annemden , babamdan gizli Kü ; rtç ; e mü ; zik dinliyordum . Anlamıyordum ama heyecan veriyordu . Lise , Kü ; rt kimliğinin bilince ç ; ıktığı dö ; nem oldu . Bir derste dışarıdan sesler geldi . Kalabalık bir grup slogan atarak yü ; rü ; yordu . Ne oluyor derken ö ; ğretmenimiz , Kü ; rtlerin Halepç ; e ' de uğradığı katliamı anlattı . Ama lisede bir siyasal hareket iç ; inde yer almadım .

Ailem ç ; ok temkinliydi . Lisede yan yana oturduğumuz yakın bir arkadaşım vardı . Onun bağlama ç ; aldığını ü ; ç ; ü ; ncü ; yıl ö ; ğrendim . Belki de kıskanç ; lıktan , hemen o gü ; n bir bağlama aldım . Kısa sü ; rede de tangır tungur ç ; almaya başladım . Ü ; niversite yıllarında amatö ; r bir mü ; zik grubumuz vardı . Grubumuza Kü ; rtç ; e &ldquo ; Komabelangaz&rdquo ; ( Grup Perişan ) diyorduk . Hakikaten perişandık .

Mü ; zik aletlerimiz derme ç ; atmaydı . Kü ; rtç ; e tü ; rkü ; ler , marşlar , ö ; zellikle Grup Yorum ' un tü ; rkü ; leri , devrimci marşlar ç ; alıyorduk . Ahmet Kaya , Ferhat Tunç ; , O dö ; nemin popü ; ler parç ; alarını sö ; ylerdik .

Vedat Aydın ' ın cenazezinde kafamda şimşekler ç ; aktı

HAYATIMIN DÖ ; NÜ ; M NOKTASI

1991 ' de HEP il Başkanı Vedat Aydın ' ın kaç ; ırılması Diyarbakır ' da bü ; yü ; k infial yaratmıştı . Cenazesi bulunana kadar geç ; en o ü ; ç ; gü ; n iç ; inde duygusal bir sıç ; rama yaşadım . Cenaze tö ; renin yapılacağı meydana doğru yü ; rü ; rken bir grup genç ; le karşılaştım . Onlar kaç ; ıyor , sivil polisler kalaslarla onları kovalıyordu . Ben de o genç ; lerle birlikte kaç ; tım , sonra cenaze tö ; renine katıldık .

Mardinkapı ' da cenaze defnedildiği sırada ateş aç ; ıldı , bilinen olaylar yaşandı . O gü ; n başka insan oldum . Hayatımın rotası değişti . Kafamda ilk siyasal şimşeklerin ç ; aktığı gü ; n o gü ; ndü ; r . Benim jenerasyondaki genç ; liğin politize olmasında en bü ; yü ; k etkendir o olay .

Abime avukat bulamamıştık

HUKUK OKUMAYA DÜ ; ŞKÜ ; NLÜ ; ĞÜ ; MÜ ; Z

1990 ' da mezun olduğum yıl ü ; niversiteyi kazanamadım . İlk tercihlerimin hepsi hukuktu . Sekizinci tercihim olan deniz işletmeciliğini kazandım . Bir komşumuzun telkiniyle orayı yazmıştım . Bana gö ; re bir okul olmadığını İzmir ' e gider gitmez anladım .

Hazırlığı ikinci yıl geç ; ebildim . O yıl ü ; niversite ö ; ğrencilerine yö ; nelik bir polis operasyonu oldu . Ben İzmir ' de , abim Nurettin de Muğla ' da gö ; zaltına alındık . Beni serbest bıraktılar , o Muğla genç ; lik sorumlusu diye tutuklandı . Hemen İzmir ' e gelen annem babam perişan bir haldeydi . Bizim bir siyasi faaliyet iç ; erisinde olmamızı beklemiyorlardı . Abime uzun sü ; re avukat bulamadık . Hatta annem bir bileziğini kolundan ç ; ıkarıp &ldquo ; Ç ; ocuğunu bıraktıracağım&rdquo ; diyen bir yargı mensubuna vermiş .

Bu kadar mı sahipsiz oluruz duygusuna kapıldım . Beni tekrar hukuka iten bu oldu . O hırsla yine sınava girip Ankara Hukuk Fakü ; ltesi ' ni kazandım . Kız kardeşim ve iki kuzenimle birlikte dö ; rt kişi girdik hukuka . Hepimizi de hukuka iten , avukatlığa iten biraz o oldu .

Herkes dağa giderken sen okul mu okuyorsun?

MAHALLE BASKISI

O dö ; nem binlerce genç ; dağa gitti . Ben de dağa gidip gitmeme arasında bocaladım . Annem babam da dağa ç ; ıkmamızdan hep endişe etmişler onu sonradan anladık . Arkadaş ç ; evresinden &ldquo ; Herkes dağa giderken sen hala okul mu okuyorsun?&rdquo ; diye bü ; yü ; k bir mahalle baskısı vardı . Bunları gö ; ğü ; sleyerek 94 ' te fakü ; lteye kaydımı yaptırdım .

Siyasi faaliyetlere katılmadım . Entelektü ; el alana yö ; neldim , Kü ; rt hareketleriyle ilgili yayınları okudum . Herkesi anlamaya , sol ve liberal ç ; evreleri takip etmeye ç ; alıştım . Başarılı olma hırsı iç ; indeydim . Dö ; rt yılda da bitirdim . DEP milletvekillerinin meclisten gö ; tü ; rü ; lü ; şlerini kantinden izledim . O olay da bü ; tü ; n Kü ; rt genç ; leri gibi bende de travmatik izler bırakmıştır .

Savcı pencereden karayolunu gö ; sterdi

BENDE EN Ç ; OK İZ BIRAKAN OLAY

Osman Baydemir , 2000 ' de İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı olduğunda ben de yö ; netime girdim . O yıllarda bö ; lgedeki insan hakları ihlallerini bü ; tü ; n dü ; nyaya duyurmayı başardık . Fakat bende en ç ; ok iz bırakan Silopi HADEP İlç ; e Başkanı Serdar Tanış ve Yardımcısı Ebubekir Deniz ' in kaybedilmesi oldu .

Baydemir bir heyet oluşturdu . Silopi ' ye gidip aileyle gö ; rü ; ştü ; k , İlç ; e Jandarma Komutanlığına gitmiş ve bir daha ç ; ıkmamışlardı , gö ; rgü ; tanıkları vardı . Silopi savcısına gittik , ç ; ok ısrar ettik . O da alç ; ak sesle , &ldquo ; Burada aramayın Şırnak ' a gidin&rdquo ; dedi . Şırnak ' a geç ; tik . Biz alaya gitmek iç ; in bastırınca o savcı da pencereyi gö ; sterdi ve dedi ki , &ldquo ; Şu karayolunu gö ; rü ; yor musunuz? Jandarma alayını basarsam o yoldan geç ; emem . &rdquo ;

Diyarbakır ' a dö ; nerken arabayı yavaş kullanıyordum . Yol kenarına bakıyorduk acaba cesetlerini bulabilir miyiz diye! Şimdiki Ergenekon tutuklusu Levent Ersö ; z , Şırnak alay komutanıydı . Baydemir ' den sonra Şube Başkanı oldum . Uluslararası Af Ö ; rgü ; tü ; Diyarbakır Şubesi ve Tü ; rkiye İnsan Hakları Vakfı ' nın kurucuları arasındaydım .

Benliklerini unutmasınlar diye kızlarımıza Kü ; rtç ; e isim verdik

DELAL İLE DILDA

Başak ile ben hukuka girdikten sonra ç ; ıkmaya başladık . Ikına sıkına teklif ettim , meğer o da bekliyormuş . Ertesi yıl Dicle Ü ; niversitesi Eğitim Fakü ; ltesi ' ni kazandı . Sınıf ö ; ğretmeni oldu . 2002 ' de evlendik , iki kızım var . Biri Delal , biri Dılda . Delal &ldquo ; değerli&rdquo ; , Dılda da &ldquo ; gö ; nü ; l veren&rdquo ; anlamına geliyor . Ç ; ocuklarımıza benliklerini unutmamaları iç ; in Kü ; rtç ; e isim verdik .

İkinci kızımın doğumunda talihsizlik oldu . Yedi aylık hamile olmasına rağmen seç ; ime dö ; rt gü ; n kala eşim fenalaştı . Doktor doğumun başladığını , Diyarbakır koşullarında ç ; ocuğu yaşatma ihtimalinin dü ; şü ; k olduğunu sö ; yledi . O gü ; n Diyarbakır mitingi vardı . Şü ; phesiz eşimle ç ; ocuğumu seç ; tim . Doğumun başladığını sö ; ylemeden uç ; ağa bindirip Ankara ' ya geldik . Eşimi Hacettepe ' de yatırdık , aynı gü ; n geri dö ; ndü ; m .

22 Temmuz 2007 akşamı sandıklar aç ; ılırken doğum haberi geldi . 15 gü ; n kü ; vezde kaldı kızım . Kurtardılar ama altı aylık bebekken 8 numara gö ; zlü ; k kullanmaya başladı . Ö ; nce gö ; zlü ; ğü ; nü ; arkadan lastikle bağlıyorduk , artık benimsedi .

Eşim canı gö ; nü ; lden &ldquo ; evet&rdquo ; demedi

SİYASETE GİRİŞİM

İHD ' de yö ; neticilik yaptığım altı yıl dava almadım . Ö ; ğretmen olan eşimin kazancıyla geç ; iniyorduk . 2006 ' da kısa dö ; nem askere gittim , geldikten sonra avukatlığa dö ; ndü ; m . Ben , amcaoğlu ve kız kardeşim ü ; ç ; ü ; mü ; z borç ; -harç ; bir bü ; ro aç ; tık .

Birkaç ; ay sonra seç ; im kararı alınınca adaylık baskısı geldi . Ç ; evremle konuştum , Leyla Zana ve Hatip Dicle ' nin gö ; rü ; şlerini aldım . Herkes bana moral ve gü ; ç ; verdi . Eşim canı gö ; nü ; lden &ldquo ; evet&rdquo ; demese de kabul ettim . Milletvekili seç ; ilince de naif ve ılımlı kişiliğim nedeniyle arkadaşlarımız ısrar etti . Ü ; zerinde uzlaşılabilecek isim olduğum grup başkan vekilliğine getirildim .

Bir aileden iki genel başkan

Ö ; ZALLARLA BENZERLİĞİMİZ

DTP , iki buç ; uk yıl iç ; inde Meclis ç ; atısı altında iyi bir pratik gö ; sterdi . Demokratik siyaset tarzı sergiledik . DTP ' nin bu yö ; nü ; nü ; n Anayasa Mahkemesi ' nde gö ; zetileceğini dü ; şü ; nü ; yorduk . Kapatma davası aç ; ıldığı gü ; n ilke kararı almıştık ; parti kapatılırsa hep birlikte istifa edecektik . Ama sadece Kü ; rtler değil , bü ; tü ; n demokrasi gü ; ç ; lerinden basınç ; hissettik .

Tü ; rkiye ' yi krize gö ; tü ; rmek istemedik , Meclis ' e dö ; ndü ; k . Ondan sonra BDP genel başkanı seç ; ildim . Bizden ö ; nce aynı aileden iki genel başkan Ö ; zallarda ç ; ıkmıştı . Siyasi serü ; venlerimiz Nurettin ile birbirimizden bağımsız gelişti . Şü ; phesiz Nurettin ' e duyulan gü ; ven beni pozitif etkilemiştir . Kardeş olmasaydık da herhalde benim konumum ç ; ok değişmezdi .

Nurettin ' i ç ; evresi yanlış yö ; nlendirdi

SAHTE Ç ; Ü ; RÜ ; K RAPORU

Nurettin , ailemizin en ılımlısıydı . Asıl politikleşmesi cezaevinde yattığı 12 , 5 yıl iç ; erisinde oldu . 2004 ' te ç ; ıktığında ü ; ç ; yıl iç ; inde DTP ' de hızla yü ; kselmesi , ilkeli duruşu ve kişiliğinden kaynaklandı . Genel başkanken , Diyarbakır ' dan Elazığ ' daki kongreye minibü ; sle gidecek kadar mü ; tevazıydı . Ciddi sağlık sorunları vardı .

Yardımcı olma adına ilişkiye geç ; tiği ç ; evreler onu yanılttılar ve haklı olarak ç ; ü ; rü ; k raporu alabilecekken onu bilmeden sahte ç ; ü ; rü ; k raporuna yö ; nlendirdiler . Onun kurbanı oldu . Şimdi bir de siyasi yasak geldi . Ordunun toplumdaki etkileri konusunda bir anı deneme kitabı hazırlıyor . Almanya ' ya gitmedi , burada .

İki tarafta algı uç ; urumu var

Ö ; CALAN VE HABUR OLAYI

Habur sonrasında iki tarafta da duygu kırılması yaşandı . Tü ; rkiye saklanan bir gerç ; ekle yü ; zleşti . Yü ; zbinlerce insanın PKK ' lileri sevinç ; le karşıladığını gö ; rü ; nce , &ldquo ; Onlar iç ; in boşuna ü ; zü ; lü ; yormuşuz&rdquo ; dendi . Sempati , o halka karşı ö ; fkeye dö ; nü ; ştü ; . Kü ; rtler de &ldquo ; Tü ; rkler ç ; ektiğimiz acıları ve barış sevincimizi anlamıyorlar , bizi terö ; rist gö ; rü ; yorlar&rdquo ; diye hissetti . Etnik duygular ö ; ne ç ; ıktı . Ö ; calan , Kü ; rtler arasında demokratik ilişki ve insan haklarına saygının gelişmesinde etkili oldu . Barış iç ; in ç ; alıştı , halk onu manevi ö ; nder kabul etti .

Ö ; bü ; r tarafta terö ; r ö ; rgü ; tü ; lideri Ö ; calan algısı oluştu . İkisi arasında uç ; urum var . Tü ; rkiye aç ; ısından ileri olabilir ama insanlık tarihi aç ; ısından geri bir noktadayız . Kimlik meselesi hızla halledilmeli . Tü ; rk de , Kü ; rt de bundan zarar gö ; rü ; yor . Ç ; ö ; zü ; lü ; nce de Kü ; rtlerin başı tavana değmeyecek , Tü ; rkler birşey kaybetmeyecek .


Hü ; rriyet - Pazar