'Çözüme en yakın dönemdeyiz'

Daha önce Kürt açılımının bittiğini söyleyen BDP'li Emine Ayna şimdi de çözüme en yakın döneme girildiğini söyledi, Öcalan'ı adres gösterdi. Ayna, terör örgütü olarak görmediği PKK içinse 'Ergenekon'un sonucu' dedi.

'Çözüme en yakın dönemdeyiz'
  İzmir ' deki Nevruz kutlamalarına katılan BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna ' da diğer partili vekiller gibi Kü ; rt sorununun ç ; ö ; zü ; mü ; iç ; in İmralı ' yı adres gö ; sterdi .

Buca Hipodrom Meydanı ' nda toplanan kalabalığa konuşan Ayna , muhataplık tartışmasını gü ; ndeme getirdi . Kü ; rt sorununun ç ; ö ; zü ; mü ; nde PKK ve elebaşısı Abdullah Ö ; calan ' ı adres gö ; sterdi . Ç ; ö ; zü ; me en yakın dö ; nem olduğunu belirten Ayna , PKK ' nın Ergenekon ç ; etesinin sonucu olduğunu belirtti . Başbakan ' ın Romanlardan ö ; zü ; r dilediğini hatırlatan Ayna , ' Ermenilerden ö ; zü ; r dilemesi gerekir . ' diye konuştu .

İzmir ' deki BDP ' nin organize ettiği Nevruz kutlamaları , Emine Ayna ' nın Nevruz ateşini yakıp halay ç ; ekmesiyle başladı . Yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı kutlama tö ; renlerinde polis geniş gü ; venlik ö ; nlemleri alırken tü ; m uyarılara karşın terö ; r ö ; rgü ; tü ; PKK bayrakları ve Ö ; calan posterleri aç ; ıldı . Platforma , KCK operasyonlarında yaşanan gö ; zaltılara gö ; nderme yapan ' Kelepç ; eleri direnişle kıracağız ' pankartı asıldı .

Konuşmasında Anayasa tartışmalarına da değinen Ayna , değişikliğin AB istediği iç ; in yapıldığını savundu . Ayna , ' Anayasa değiştirilirken haklara yer vermeden nasıl bir Anayasa yaparızı tartışıyorlar . Anadilde eğitimin olmadığı , hakların olmadığı demokratik Anayasa olur mu? Bunu AB istiyor diye yapıyorlar , halk iç ; in değil . Kü ; rtlerin taleplerine yer vermeyecekleri bir Anayasa iç ; in tartışıyorlar . Ç ; ö ; zü ; mü ; n diyalogla olacağını konuştuğumuzda Tü ; rklerin hassasiyetini karşımıza koyuyorlar . ' Talepleriniz hak değildir ' demiyorlar , aslında hak talebi olduğunu kabul ediyorlar . ' Tü ; rklerin hassasiyeti ' diyorlar . Kendi haklarından başka halk tanımıyorlar mı? Bu Tü ; rk halkına hakarettir . Bu konuda hassasiyeti olanlar ö ; lü ; mlerden rant elde edenlerdir . Yeter bu genç ; lerin ö ; lü ; mü ; ne neden olduğunuz . ' diye konuştu .

Kendilerine ' ' PKK terö ; r ö ; rgü ; tü ; dü ; r , onu ve elebaşısını muhatap almayız ' dendiğini hatırlatan Emine Ayna , ' O zaman terö ; rü ; tartışalım . Aydınların , dü ; şü ; nce adamlarının , gazetecilerin ö ; ldü ; rü ; lmesi terö ; rist eylemdir . Musa Anter , Ahmet Taner Kışlalı , Uğur Mumcu katledildi altından hep derin devlet ç ; ıktı . Tü ; rkiye ' de yaşanan bu tü ; r olayların bir ç ; oğunun altından derin devlet ç ; ıkıyor . Ergenekon davasını Kü ; rt sorunuyla ilişkilendirmemek iç ; in ellerine yü ; zlerine bulaştırıyorlar . Gü ; nlü ; klerde ve belgelerde , bombalama gibi eylemler yapacakları ve bunu PKK ' nın ü ; zerine atacakları ortaya ç ; ıkıyor . Ergenekon ç ; etesinin , derin devletin , militarist , anti demokratik uygulamaların sonucudur PKK . ' dedi .

Konuşmasının bü ; yü ; k bir bö ; lü ; mü ; nü ; muhataplık tartışmasına ayıran Ayna , yıllardır muhatap alınmayarak inkar edildiklerini ö ; ne sü ; rerek , ' Yıllardır muhatap alınmıyor , inkar ediliyorduk . Bugü ; n Başbakan ' Başkalarını muhatap gö ; stermesinler , sorunu hiç ; bir yere havale etmeyin ' diyor . Gö ; rmezden gelen sizsiniz , sizi muhatap alıyoruz dedi de biz mi kabul etmedik . Bizi nasıl muhatap alıyorsunuz? Siyaset yaptığımız partiyi kapatarak , 37 arkadaşımıza siyaset yasağı koyarak , aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 2 bin kişiyi tutuklayarak mı? Başka yerlere havale eden , tartışmadan kaç ; an kendisidir . Gerç ; eklerden kaç ; mayın . ' dedi .

Konuşmasında PKK ' nın adeta savunuculuğunu yapan Ayna , PKK ' nın Kü ; rt sorununun nedeni değil sonucu olduğunu savunarak , ' 12 Eylü ; l Anayasası ile Tü ; rkiye ' deki bü ; tü ; n farklılıklar yok edilmeye ç ; alışılıyor . PKK , bu imha ve inkar politikasının sonucundan doğan bir silahlı ö ; rgü ; ttü ; r , başkaldırıdır , isyandır . Bunu gö ; rmeden ç ; ö ; zü ; mü ; tartışamayız . ' şeklinde konuştu .

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın Romanlardan ö ; zü ; r dilediğini hatırlatan Ayna , ' Tü ; m bu yaşananlara rağmen ö ; zü ; r beklemiyoruz . Af tartışmalarına girmiyoruz , biz kimi affedeceğiz . Ç ; ö ; zü ; m diyalogla olur diyoruz . Kü ; rt iradesiyle mü ; mkü ; ndü ; r . Bu BDP , PKK ve Sayın Ö ; calan ' dır . Kimse bu mü ; mkü ; n değildir demesin . Dü ; nyada birç ; ok ö ; rneği var . Irak ' ta , Gü ; ney Afrika ' da , İspanya ' da , İngiltere ' de diyalogla ç ; ö ; zü ; lü ; yor . Bugü ; n ç ; ö ; zü ; me en yakın zamandayız . Ç ; ö ; zü ; mü ; savaş ve kanda aramayalım . Kaybedecek bir insanımız dahi olmamalıdır . ' diye konuştu .

Ayna , ' Bizim karşımıza seç ; imlerde baraj ç ; ıkarıyorlar , biz barajı aşacak gü ; ç ; teyiz . Doğudaki belediye sayısını iki katına ç ; ıkardır . Marmara ve Ege ' de de olmak istiyoruz . ' diye konuştu . Ayna , İzmir ' de DTP konvoyuna yapılan saldırıda AK Parti ' yi sorumlu olarak gö ; sterdi . Ayna ' nın konuşması sırasında , kalabalık sık sık terö ; r ö ; rgü ; tü ; elebaşısı lehine ve Başbakan aleyhine sloganlar attı .