Aydın'da Nevruz Kutlamaları

Tüm yurtta olduğu gibi 21 Mart Nevruz etkinlikleri Aydın'da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Aydın'da Nevruz Kutlamaları
  Her yıl Adnan Menderes Üniversitesi ( ADÜ ) Merkez Yerleşkesinde düzenlenen Nevruz etkinlikleri , havanın güneşli olması nedeniyle büyük bir katılım ile gerçekleşti . Törene Vali
Yardımcısı Halis Peker , AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem , Belediye Başkan Vekili Atlan Güney , ADÜ Rektörü Prof . Dr . Şükrü Boylu , İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt , İl Kültür ve Turizm Nuri Aktakka , İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur , DSİ 21 . Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap , siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetliler katıldı .
Törende Nevruz ile ilgili konuşmayı yapan ADÜ Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof . Dr . Ahmet Nahmetdov , bu günün Türk ' lerde doğanın uzun bir uykudan sonra yeniden uyanışa geçtiği , karların eriyip dağ başlarının göründüğü , ağaçlara suyun yürüdüğü , havanın ısınıp her tarafın yeşermeye başladığı gün olarak kutlandığını söyledi . Bilinen en eski Türk takvimi olan ve halen Türk Cumhuriyetleri ' nde kullanılan 12 hayvanlı takvimde yılın ilk gününün Nevruz olarak belirlendiğini kaydeden Nahmetdov , " Bu gün halk arasında ' Toy ' adı verilen eğlenceler düzenlenir . Aşıklar tarafından sazlarla türkü ve şiirler okunur . Başta at yarışı olmak üzere değişik spor oyunları oynanır , büyük ateşler yakılır ve yemekli toplantılar düzenlenir . Bu günün yıl başı olarak kabulü Büyük Selçuklu İmparatoru Sultan Melikşah tarafından gerçekleştirilmiş . O tarihten cumhuriyet dönemine kadar kurulan Karakoyunlular , Akkoyunlular , Anadolu Şelçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar Nevruz resmi yıl başı olarak kutlanmaya devam etti . Devlet ve saray adetleri arasına girmeyi başaran Nevruz , başta hükümdarlar ve devlet erkanına hediyeler verilmesi ve alınmasıyla geleneksel hale gelmiştir " dedi .
Nevruz ' un Cumhuriyetin ilk yıllarında da resmi bayram olarak büyük törenlerle kutlandığını hatırlatan Nahmetdov , 1925 yılında Ankara ' da Nevruz münasebetiyle Atatürk ' ün huzurunda yapılan resmi törende askeri kıtaların başlarında gök sancak ve al sancaklar ile yürüdüğüne işaret etti . Nevruz ' un kültürel yayılma yoluyla çeşitli kültürlere girdiğini ve benimsendiğine dikkat çeken Nahmetdov , şunları söyledi : " En eski Türk kültür kalıplarından birisi oluşu , tarihsel kayıtlardan anlaşılmakta . Kuşkusuz Nevruz , etkinliğin sürdürüldüğü yörelerde tarihsel olarak farklı kültürlerden etkilenmeler , farklı anlamlar kazanmış . Ama yeni yılın başlangıcı , yenilik , coşku , canlanma gibi nitelikleri hiç değişmeden günümüze kadar gelmiştir . Bu yeniliğin yaşanması Türk insanını yaşama bağlamış ve doğadan yararlanmayı sağlamıştır . Doğa sevgisini de beraberinde getiren Nevruz , yaşamda olumlu ilişkilerin sürdürülmesini sağlamıştır "
Vali Yardımcısı Halis Peker de , Nevruz ' un bahar müjdecisi , toprakların ısınması ve ağaçların uyanması olarak bilindiği ifade etti . Dünyanın birçok ülkesinde bugün değişik etkinliklerle Nevruz ' un kutlandığını anımsatan Peker , Aydın ' da Nevruz ' un amacına uygun kutlanması için her yıl çeşitli etkinlikler düzenlendiğini kaydetti . Bayramların huzur , mutluluk , neşe , eğlence ve ziyafet anlamı taşıdığına değinen Peker , " Türkiye ' de dini ve milli bayramlar huzur ve mutluluk içinde kutlanıyor . Nevruz 5 bin yıldır dünyanın çeşitli ülkelerinde kutlanan geniş kapsamlı bir bayramdır . Türklerin olduğu her yerde bu bayram amacına uygun kutlanıyor " şeklinde konuştu .
Yapılan konuşmaların ardından törende ; ilk ve ortaöğretim okulları arasında ' Nevruz ' dolayısıyla düzenlenen resim , şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi . Törenler sırasında kazanlarda pişirilen aşure protokol üyeleri ve davetlilere ikram edildi .
Çeşitli halk oyunları gösterilerinin sunulduğu törenlere Vali Yardımcısı Peker , ve protokol üyelerinin Nevruz ' un simgesi olan Nevruz ateşini yakmasıyla devam edildi . Sırayla yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlayan protokol üyeleri renkli görüntüler oluştururken , Aydın ' daki törenler Nevruz ' un simlerinden olan demir dövme geleneğinin yerine getirilmesiyle son buldu .