Türkiye, Dünyanın 3. Büyük Tohum Gen Bankası'na Kavuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Bizim petrolümüz yok, bizim uçsuz bucaksız altın madenlerimiz de yok ama belki bunlardan çok daha önemli, çok daha değerli bereketli topraklarımız var.

Türkiye, Dünyanın 3. Büyük Tohum Gen Bankası'na Kavuştu
  Burada bir Kızılderili atasö ; zü ; nü ; paylaşmak isterim , ' Son ağaç ; kesildiğinde , son nehir kirlendiğinde ve son balık ö ; ldü ; ğü ; nde o zaman paranın yenmediğini anlayacaksınız ' ' dedi .

Dü ; nyanın 3 . en bü ; yü ; k tohum gen bankası Tü ; rkiye ' de aç ; ıldı . Tarım ve Kö ; yişleri Bakanlığının Yenimahalle Kampü ; sü ; ' ndeki ' Tü ; rkiye Tohum Gen Bankasının ' aç ; ılışını Başbakan Erdoğan yaptı . Erdoğan , aç ; ılış tö ; reninde yaptığı konuşmada , bugü ; n ü ; lkenin geleceği adına bü ; yü ; k bir adım atıldığını belirterek , bu projeyle Tü ; rkiye ' nin tarım alanında lider ü ; lkelerden biri haline geleceğini vurguladı . Tohum Gen Bankası ' nın 250 bin numune saklama kapasitesiyle ABD ve Ç ; in ' den sonra dü ; nyanın en bü ; yü ; k 3 . gen bankası olma ö ; zelliği taşıdığına işaret eden Başbakan Erdoğan , gerekli gö ; rü ; lmesi halinde kapasitenin 300 bine ç ; ıkarılabileceğini bildirdi . Ü ; lke olarak son derece bereketli ve verimli topraklara sahip olunduğunu ve dü ; nyadaki 11 bin civarında endemik bitki tü ; rü ; nü ; n yaklaşık 4 bin tanesinin Tü ; rkiye ' de bulunduğunu belirten Erdoğan , şunları kaydetti : ' Evet , bizim petrolü ; mü ; z yok , bizim uç ; suz bucaksız altın madenlerimiz de yok ama belki bunlardan ç ; ok daha ö ; nemli , ç ; ok daha değerli bereketli topraklarımız var . Burada bir Kızılderili atasö ; zü ; nü ; paylaşmak isterim , ' Son ağaç ; kesildiğinde , son nehir kirlendiğinde ve son balık ö ; ldü ; ğü ; nde o zaman paranın yenmediğini anlayacaksınız ' . '

Erdoğan , iktidarları dö ; neminde tarımda birç ; ok ' ilk ' e imza attıklarını anlatarak , ' Tarımı bu ü ; lkenin en bü ; yü ; k zenginliği , en bü ; yü ; k birikimi ve geleceğin de garantisi olarak gö ; rdü ; k , gö ; rü ; yoruz . Bu anlayışla ç ; iftç ; imizi , kö ; ylü ; mü ; zü ; , bu imkanları ç ; ok daha artırmak suretiyle yalnız bırakmamanın gayreti iç ; indeyiz ' diye konuştu .

' Hep konuşuruz , ' Hollanda ' dan bü ; yü ; k Konya Ovamız var ' . Tamam da kardeşim , ne yaptın? Ö ; nce bunu sö ; yle ' diyen Erdoğan , şö ; yle devam etti : Biz iki şeyi ç ; ok iyi başardık . Suya baktık . . . Hep sö ; ylü ; yoruz ya ' su akar Tü ; rk bakar ' . Sularımız aktı gitti , değerlendirdik mi? Yok . Toprağa baktık . Su , toprak , ateş . . . Bunlar insanlığın en ö ; nemli arkadaşlarıdır . Bunlarla beraber bir var oluş mü ; cadelesi başarmamız lazım . Dü ; nya , muhtemel bir gıda krizi beklentisi iç ; indeyken biz bu devasa boyuttaki projelerle Tü ; rkiye ' nin dü ; nyanın bir gıda ü ; ssü ; , bir tahıl ve tarım merkezi yapmak iç ; in tü ; m imkanlarımızı seferber ettik . Onun iç ; in bu projeler hayata geç ; iyor . 5 yıl sonra bu farklı gelişmelerin neticelerini hep birlikte alacağız . Şu anda GAP , DAP ve KOP projeleri belirlediğimiz takvim ç ; erç ; evesinde ilerliyor . '

Tü ; rkiye ' nin 7 coğrafi bö ; lgesinin , 81 vilayetinin ç ; ehresi değiştiğini ifade eden Erdoğan , kendilerini tarıma , ç ; iftç ; iye , kö ; ylü ; ye ' hiç ; bir şey yapmamakla ' itham edenleri , o toprakları ve ç ; iftç ; iyi ziyaret etmeleri ç ; ağrısında bulundu . Erdoğan , ' Ç ; iftç ; inin ayağına gitmezseniz , ç ; iftç ; iyi toprağında ç ; alışırken alın teri dö ; kerken ziyaret etmezseniz , sorununu da anlayamazsınız , ç ; ö ; zü ; mü ; de ü ; retemezsiniz . Sıkıntı yok mu , elbette var ama aşmak iç ; in de ortada hü ; kü ; metin samimi gayreti var , ç ; abası var orta ve uzun vadeli projeleri var ' şeklinde konuştu .

Erdoğan , Tü ; rkiye ' nin tarıma adeta petrol ve altın rezervi gibi yaklaşması ve buna gö ; re politika ü ; retmesi gerektiğinin altını ç ; izerek , ' Ben tarımın geleceğine ilişkin ç ; ok bü ; yü ; k umutlar taşıyorum . Milletimin , ü ; lkemin geleceği adına bü ; yü ; k umutlar taşıyorum ' ifadesini kullandı .

TARIM VE KÖ ; YİŞLERİ BAKANI EKER

Tarım ve Kö ; yişleri Bakanı Mehdi Eker de , tohum gen bankasının , Başbakan Erdoğan ' ın okuduğu bir haber ü ; zerine kendilerine verdiği talimatla kurulduğunu belirtti . Dü ; nyadaki 8 gen merkezinden ü ; ç ; ü ; nü ; n Anadolu ' da kesiştiğini vurgulayan Eker , Tü ; rkiye ' de kaydedilmiş 12 bin bitki tü ; rü ; nü ; n 3 bin 905 ' inin endemik olduğunu , Avrupa kıtasındaki endemik bitki tü ; rü ; nü ; n ise 2 bin 400 olduğuna dikkat ç ; ekti . Bakan Eker , altyapısı dü ; nyadaki en son teknolojiyle hazırlanan tohum gen bankasında , tohumların kısa , orta ve uzun dö ; nem olmak ü ; zere 3 zamanlı olarak muhafaza edildiğini sö ; yledi .

Konuşmaların ardından , Tü ; rkiye Tohum Gen Bankası ' nın aç ; ılış kurdelesi Başbakan Erdoğan , Devlet Bakanı Mehmet Aydın , Bakan Eker , Sağlık Bakanı Recep Akdağ , TÜ ; BİTAK Başkanı Yetiş ve diğer ü ; st dü ; zey davetliler tarafından kesildi . Başbakan Erdoğan , gen bankasını gezerek yetkililerden bilgi aldı .