Türk Tarımı Planlanıyor

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli konulu toplantı İl Özel İdare Salonunda gerçekleştirildi.

Türk Tarımı Planlanıyor
  Toplantıya , Muğla Vali Vekili Ahmet Ali Barış , TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr . Talat Şentürk , Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı , Ziraat Odası Başkanı Suat Oyman , üretici ve yetiştirici birlikleri , Köy-Koop temsilcileri , ziraat mühendisleri ve çiftçiler katıldı .
Toplantının açılış konuşması Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı tarafından yapılırken , ayrıca GEKA , Tarım İl Müdürlüğü ve Bakanlık tarafından hazırlanan ülke ve Muğla tarımı ve gelişmelerle ilgili sunumlar gerçekleştirildi . Toplantıda bir konuşma yapan Muğla Vali Vekili Ahmet Ali Barış , Muğla ' nın turizm yanında önemli bir tarım potansiyelinin bulunduğuna dikkat çekerek , " Muğla il nüfusunun önemli bir bölümü tarımla uğraşıyor . Muğla ' nın tarımsal özelliği ülkenin tarımsal özelliği ile benzerlik taşıyor . Günümüz dünyasında tarımsal ihracat çok önemli . İlerleyen iletişim sayesinde tarlamızda yetişen bir ürün kısa bir süre sonra dünya pazarlarına girebiliyor . Tarım sektörü bu gelişmeden nasibini almalı ve buna ayak uydurmalıyız . Böyle bir toplantıyı Muğla ' da valilik olarak planlamıştık . Bu toplantıyı bakanlığımızın düzenlediği bu toplantıya monte ettik . Bu toplantının verimli geçeceğine ve Muğla tarımına önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum " dedi .
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli hakkında ayrıntılı bilgiler veren Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr . Talat Şentürk , 2007-2008 yıllarında dünya genelinde yaşanan kuraklığı hatırlatarak , " O dönem buğdayın tonu 100 dolardan 450 dolara çıktı . Kuraklık birkaç yıl daha sürseydi dünya açlığın pençesine düşecekti . Bu gelişme bile tarımın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor " dedi .
Bu gelişmelerden yola çıkarak ülke tarımını planladıklarını söyleyen Şentürk , " Bu aşamada 200 uzman , 4 genel müdür , 3 üniversite çalıştı ve 3 yıl sürdü . Planlama ile ürünlerin ekonomik olarak yetişeceği yerleri yani havzaları belirledik . Muğla Kıyı Ege ve Yayla Havzası olmak üzere 2 havzaya ayrılıyor . Muğla 30 havzanın bulunduğu Türkiye ' de 11 ve 26 . havzalarda yer alıyor . Sağlıklı tarım bilgi sistemini oluşturduk . Üretim planlaması yoktu onu sağladık " diye konuştu .
Desteklemelere de değinen Dr . Talat Şentürk , " 2002 yılında desteklemelere 1 milyar 868 milyon TL kaynak aktarılırken , 2009 yılında 4 milyar 531 milyon TL ' ye çıktı . Bu desteklemelerin iyi değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi gerekir . Planlamanın burada da önemi var . Tarımda ülke kaynaklarımız olan su ve toprak kaynaklarımızı sürdürülebilir şekilde kullanmamız gerekir " dedi .
Konuşmaların ardından Mühendis İsmail Topal , Ziraat Odası Başkanı Suat Oyman , TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr . Talat Şentürk ve Tarım İl Müdürü Ahmet Dallı , tarımın sorunları , projeler , kaynakların verimli kullanılması , hayata geçirilen yeni model , tarım ihracatı gibi birçok konuda katılımcılara bilgiler aktardı .