Kuşlara Toplu Konut

İzmir Büyükşehir Belediyesi, doğal yaşam alanları giderek azalan kuşlar için katkı maddesi kullanılmadan hazırlanmış 4 farklı tipte 425 özel yuvayı numaralandırarak kentin çeşitli bölgelerindeki ağaçlara yerleştiriyor

Kuşlara Toplu Konut
  İzmir Büyükşehir Belediyesi , doğal yaşam alanları giderek azalan kuşlar için katkı maddesi kullanılmadan hazırlanmış 4 farklı tipte 425 özel yuvayı numaralandırarak kentin çeşitli bölgelerindeki ağaçlara yerleştiriyor .
İzmir Büyükşehir Belediyesi , göç mevsimi ve yuva yapma dönemi olmasından dolayı kentin farklı yerlerine " kuş yuvaları " yerleştirmeye başladı . Kuşların doğal yaşam alanlarının azalması gerçeğinden yola çıkan Büyükşehir Belediyesi Tarım , Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı ekipleri , kentin dört bir yanına astıkları kuş yuvaları ile ekolojik dengeye katkıda bulunmayı hedefliyor . İzmir Kuş Cennetini Koruma ve Geliştirme Birliği ( İZKUŞ ) uzmanları ile birlikte çalışan Büyükşehir Belediyesi ekipleri , kuşların özelliklerine uygun olarak hazırladıkları yuvaları yine türlerin yoğun olduğu yerleri göz önünde bulundurarak yerleştirmeye başladı . Kuşların türüne ve özelliklerine göre Rus çamı ve su kontraplağı kullanılarak yapılan , katkı maddesi bulunmayan ve asma ekipmanları paslanmaz olan kuş yuvaları yerleştirildikleri yerlere göre numarandırılacaklar ve bu sayede doğal denge açısından takipleri de yapılabilecek .
Yapılan çalışmalarla kuşların türlerine göre farklı büyüklük ve genişliğe sahip olan yuvalardan toplam 425 tanesi kentin farklı yerlerine yerleştiriliyor . 4 farklı modelde yapılan kuş yuvalarından 3 tipi ağaca asılma özelliğine sahipken , bir tanesi yere sabitlenerek konumlandırılıyor . Serçe , baştankara çeşitleri , kerkenez , sığırcık , gökkuzgun , yeşil papağan , sıvacı kuşu türleri için özel yapılan yuvalar için kuş türlerinin kendi içinde yoğun olduğu yerler seçildi . Yeşil papağanın yoğun olarak görüldüğü Bornova bölgesine papağanlar için özel hazırlanan yuvalar asılırken , Fuar bölgesine serçe ve baştankara türlerine uygun çap ve büyüklüğe sahip yuvalar yerleştirildi . Uluslararası Doğal Koruma Birliği tarafından " Nesli tükenen hassas kuşlar " listesinde yer alan " çiftçi dostu küçük kerkenezler " için hazırlanan özel yuvalar ise yoğun olarak görüldükleri Tuzçullu ve Süzbeyli ' de ( Gediz deltası ) bulunuyor .
Yerleştirme çalışmaları halen devam eden 425 adet yuva ; İnciraltı Kent Ormanı , Hasanağa Bahçesi ( Buca ) , Cici Park ( Konak ) , Bornova Anadolu Lisesi , Homeros , Fuar , Hıfzı Veldet Velidedeoğlu Parkı ( Karşıyaka ) , Olof Palme Parkı ( Karşıyaka ) , Şato ( Konak ) , Sasalı Piknik Alanı , Tuzçullu ( Menemen ) , Süzbeyli ( Menemen ) , Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi ( Buca ) , Peterson Köşkü ( Bornova ) , Bornova Büyük Park , Ege Üniversitesi Kampusü ve Rektörlüğü ' nde konuklarını bekliyor .