Hangi meslekler işsiz bırakıyor

TÜİK, eğitim durumu ve mezun olunan okullara göre işsizlik verilerini açıkladı.

Hangi meslekler işsiz bırakıyor
  Hem anne babaların hem de ü ; niversite sınavlarına hazırlanan genç ; lerin rü ; yası olan bilgisayar mü ; hendislerinin yü ; zde 20 ' si işsiz . Bilgisayar mü ; hendisleri en ç ; ok işsiz kalan meslek gruplarında ilk sıralarda .

TÜ ; İK , ilk kez eğitim durumu ve mezun olunan okullara gö ; re işsizlik verilerini aç ; ıkladı . Buna gö ; re en yü ; ksek işsizlik oranı yü ; zde 31 . 3 ' le sosyal hizmetler okuyanlarda .

Ancak Tü ; rkiye iç ; in ç ; ok yeni bir meslek olan bu alanda sadece 24 bin ö ; ğrenci eğitim gö ; rmü ; ş .

Yine bir başka yeni alan olan ulaştırma ve ç ; evre korumada da sadece 20 bin kişi eğitim alırken , işsizlik oranı yü ; zde 21 . 1 .

Uzun sü ; redir eğitim verilen alanlardan sanatta işsizlik oranı yü ; zde 24 .

Bilgisayarcıya iş yok!

İşsizlik oranında bilgisayar okuyanlar da başı ç ; ekiyor . Bilgisayar mezunlarının yü ; zde 20 . 6 ' sı işsiz . 178 bin bilgisayar eğitimi alan kişinin 55 bini hiç ; iş aramazken , 98 bini ç ; alışıyor . 25 bin bilgisayar mezunu ise işsiz .

Buna karşın en dü ; şü ; k işsizlik oranı gü ; venlik hizmetleri alanında eğitim alanlarda gö ; rü ; lü ; yor . Bu konuda eğitim gö ; renlerin sadece yü ; zde 1 . 6 ' sı işsiz kalıyor . Gü ; venlik alanında eğitim alıp ç ; alışan 94 bin kişiye karşılık sadece 2 bin kişi işsiz .

Sağlık da en az işsizlikle karşılaşılan sektö ; rlerden . Sağlık alanında eğitim alanlar arasında işsizlik yü ; zde 4 .

Hukuk eğitimi gö ; renlerin yü ; zde 4 . 3 ' ü ; , veterinerlik eğitimi alanların yü ; zde 6 . 8 ' i işsiz .

Eğitim durumu ve işsizlik

Tabloya eğitim durumuna gö ; re bakıldığında da ilginç ; bir sonuç ; ortaya ç ; ıkıyor . Tü ; rkiye ' de okuma yazma bilmeyen 5 milyon 787 bin kişi bulunuyor . Bunların 4 milyon 698 bini iş aramayıp evinde otururken , 1 milyon 2 bini ç ; alışıyor .

Okuma yazma bilmeyenler iş aramadıkları iç ; in işsiz sayılmadıklarından bu grupta işsizlik oranı yü ; zde 8 .

Okul bitirmeyip okuma bilen 3 milyon 689 bin kişinin de 2 milyon 522 bini evde , 988 bini iş hayatında yer alıyor . Burada da işsizlik oranı yü ; zde 15 . 3 .

İlkokul mezunu 19 milyon 84 bin kişinin 9 milyon 690 bini evde otururken , bu eğitim seviyesinde işsizlik yü ; zde 12 . 2 .

Ortaokul mezunlarının yü ; zde 17 . 6 ' sı , genel lise mezunlarının ise yü ; zde 18 ' i işsiz .