Gönüllü Kan Bağışçısı Semineri Gerçekleştirildi

Gaziantep Üniversitesi'nde 'Gönüllü Kan Bağışçısı' konulu eğitim semineri gerçekleştirildi.

Gönüllü Kan Bağışçısı Semineri Gerçekleştirildi
  Gaziantep Ü ; niversitesi Araştırmalar Topluluğu ve Tü ; rkiye Kızılay Derneği tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakü ; ltesi ' nde ö ; ğrencilere yö ; nelik ' Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor ' adlı ' Gö ; nü ; llü ; Kan Bağışç ; ısı ' konulu eğitim semineri dü ; zenlendi . Seminere konuşmacı olarak katılan Kan Bağışç ; ısı Kazanım Uzmanı Ali Kocaakç ; a , kanın geç ; mişten gü ; nü ; mü ; ze sağlık ve yaşamın temel simgesi olarak gö ; rü ; ldü ; ğü ; nü ; belirtti . Normal bir insanda 5-6 litre kan bulunduğunu belirten Kocaakç ; a , kanın damarlarımızda bir nehir gibi dolaşarak vü ; cuttaki tü ; m hü ; crelere besin ve oksijen taşıdığını ifade etti .

Kan merkezlerinin en bü ; yü ; k sorununun gö ; nü ; llü ; kan bağışç ; ısı kazanarak ve bunun sü ; rekliliğini sağlamak olduğunu vurgulayan Kocaakç ; a , ağırlığı 50 kilogram ü ; zerinde , 18-65 yaşları arasındaki sağlıklı her bireyin 2 ay ara ile yılda 4 kez kan bağışlayabileceğini kaydetti . Kan bağışının ; kayıt , doktor muayenesi , kan alma işlemi ve ikram olmak ü ; zere ü ; ç ; adımda gerç ; ekleştiğini belirten Kocaakç ; a , kan bağışının gü ; nlü ; k yaşamda ö ; nemli bir değişikliğe yol aç ; mayacağını sö ; yledi .

Kocaakç ; a , ' B ve C tipi sarılık geç ; irenler hiç ; bir zaman kan bağışı yapmazlar . Kan alım işleminde kullanılan iğneler tek kullanımlık ve sterildir . Bu nedenle AIDS gibi herhangi bir hastalığın bulaşma riski yoktur ' dedi .
Kan bağışından sonra yapılmaması gereken şeyleri de anlatan Kocaakç ; a , ' İlk dö ; rt saat boyunca , her zaman olduğundan daha ç ; ok sıvı gıdalar almaya ç ; alışın . Elbette ki baş dö ; nmesi , bulantı gibi şikayetlere yol aç ; abilir . İlk birkaç ; saat , kan verdiğiniz kolunuzla ağır şeyler taşımayın . Bu kanamaya neden olabilir . Kan bağışladığınız gü ; n , ağır spor faaliyetlerinden kaç ; ınıp , aşırı sıcak ortamlarda bulunmayın ' şeklinde konuştu .