Disk'in Çorlu'daki Eyleminde Gerginlik

Çorlu'ya gelen DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve beraberindeki sendikacılar, işten atılan işçiler için suç duyurusunda bulunmak isteyince polis ile aralarında gerginlik yaşandı.

Disk'in Çorlu'daki Eyleminde Gerginlik
  Emniyet Mü ; dü ; rü ; Ayhan Taş , Ç ; elebi ' ye ' Burası muz cumhuriyeti değil ' derken , Ç ; elebi ' nin yanıtı , ' Başbakanın genelgesini aç ; oku ' şeklinde oldu .

Sü ; leyman Ç ; elebi , Ç ; orlu Avrupa Serbest Bö ; lgesi ' nde ( Ç ; orlu ASB ) faaliyet gö ; steren bir metal firmasında işten ç ; ıkarılan 10 işç ; iye destek vermek iç ; in Ç ; orlu ' ya geldi . Atatü ; rk Meydanı ' nda bulunan Birleşik Metal İş Sendikası ö ; nü ; nde toplanarak Ç ; orlu Adliyesi ' ne kadar yü ; rü ; yen sendika ü ; yesi yaklaşık 100 işç ; iye , başta Ç ; elebi olmak ü ; zere Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu , Uluslararası Metal İşç ; ileri Federasyonu IMF Sendikal Haklar Sorumlusu Kristyne Peter de eşlik etti . Bir sü ; re ö ; nce silahlı saldırıya uğrayan ve ayağından yaralanan Ç ; elebi ' nin yol boyunca zaman zaman aksadığı dikkat ç ; ekti . DİSK ü ; yeleri ve işç ; ilerin Ç ; orlu Hü ; kü ; met Konağı ö ; nü ; ne gelmesinin ardından ise polis ekipleri mü ; dahalede bulundu . İşç ; ilerin hü ; kü ; met konağı bahç ; esine girişine izin vermeyen polisler , işç ; ilerin taşıdıkları pankart , afiş ve dö ; vizleri de toplamak istedi . Pankartları vermek istemeyen sendikacılar ile polis arasında kısa sü ; reli gerginlik ve arbede yaşandı . Olaya mü ; dahale eden Ç ; orlu İlç ; e Emniyet Mü ; dü ; rü ; Ayhan Taş ile DİSK Genel Başkanı Sü ; leyman Ç ; elebi arasında da tartışma yaşandı . Mü ; dü ; r Taş , ' Burası muz cumhuriyeti değil , izin alın ö ; yle aç ; ıklama yapın ' derken , Sü ; leyman Ç ; elebi , ' Başbakanın genelgesi var , aç ; oku , basın aç ; ıklaması iç ; in izin alınması gerekli değil ' diye yanıt verdi .

Sendikanın diğer yö ; neticileri ile de tartışan ve ' Bizim işimizi bize ö ; ğretme , 30 yıldır bu işin iç ; indeyiz ' şeklinde ç ; ıkışan Ç ; elebi ' ye , Emniyet Mü ; dü ; rü ; Taş , ' Sizin işinizi sizden iyi biliyorum . Ben de 30 senedir bu teşkilattayım ' şeklinde yanıt verdi . Kısa sü ; reli gerginliğin ardından DİSK Genel Başkanı Sü ; leyman Ç ; elebi ile Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Ç ; orlu Adliyesi ö ; nü ; nde basın aç ; ıklaması yaptı .
Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu yaptığı aç ; ıklamada , ' Birleşik Metal İş Sendikası ve DİSK Tü ; rkiye ' nin en saygın ö ; rgü ; tü ; dü ; r . DİSK ' in ü ; zerinden tank paletleri geç ; irmeye ç ; alışmışlardır . DİSK ' i faşist cunta bile susturamamıştır . DİSK istediği her yerde dü ; şü ; ncelerini ifade eder , buna kimse engel olamaz ' dedi .

Sü ; leyman Ç ; elebi de polisle aralarında yaşanan gerginliğe değinirken , DİSK ' in Tü ; rkiye ' nin sınıf sendikacılığının birinci ö ; rgü ; tü ; olduğunu sö ; yledi . ' DİSK ' e kimse el uzatamaz ' diyen Ç ; elebi , ' Başbakanlığın valilere gö ; nderdiği basın aç ; ıklaması ile ilgili tebliği Emniyet Mü ; dü ; rlerinin okumasını tavsiye ediyorum . Sanki yasa dışı iş var da ' babalar işsiz ç ; ocuklar aç ; pankartını indirin ' diyorlar . Yabancı yazıldığı iç ; in bu pankartı indirin diyorlar . Bu zulmü ; artık durduracağız . Bunda geri adım atar , ü ; zerine bir bardak su iç ; ersek işte o zaman işç ; i sınıfına ihanet etmiş oluruz ' şeklinde konuştu .

Kristyne Peter ise Birleşik Metal-İş Sendikası ve DİSK ' in , uluslararası sendikal hareket iç ; erisinde militan ve sonuna kadar mü ; cadele eden gü ; ç ; lü ; sendikalar olarak tanındıklarını vurguladı . Peter , ' 25 milyondan fazla işç ; iyi temsil eden IMF ' ye ü ; ye oldukları iç ; in gurur duyuyorum . Tü ; rkiye yasaları , işç ; ilerin istedikleri sendikaya ü ; ye olabileceklerini aç ; ıkç ; a yazmış durumda . Burada ç ; alışacak uluslar arası şirketler varsa bu yasalara uymak zorundalar ' dedi .

Aç ; ıklamaların ardından işten atılan işç ; iler iç ; in firma hakkında suç ; duyurusunda bulunuldu .