Diktatör bebekler fotoğrafta

Danimarkalı sanatçı Kleivan'ın birkaç aylık kızı Faustina'yı ünlü diktatörler gibi giydirip fotoğrafladı


Danimarkalı sanatçı Nina Maria Kleivan, bebeğini 20 ve 21. yüzyıllara damgasını vurmuş diktatörlere çevirdi. Birkaç aylık kızı Faustina’yı böyle fotoğraflamasının nedenini Kleivan, ‘şeytanın anlamını keşfetmek, hepimizin içindeki şeytanı göstermek’ olarak açıklıyor. Sanatçı anne kızını Benito Mussolini, Mao, İdi Amin, Augusto Pinochet ve Slobodan Miloşeviç’in üniforma ve aksesuvarlarıyla ‘süslemiş’.

Küçük kız, svastika (gamalı haç) bandı ve bıyığıyla Adolf Hitler, kızıl yıldızlı şapkasıyla Josef Stalin, sarığı ve tesbihiyle Ayetullah Humeyni, askeri üniformasıyla Uganda’da darbeyle iktidara gelen general İdi Amin, siyah kepi ve kamuflaj üniformasıyla Saddam Hüseyin olmuş.

Kleivan, “Hepimizin içinde şeytan var. Küçük çocuklar da birbirine çok kötü davranabiliyor. Kızım bile bir gün Danimarka’yı demir yumrukla yönetebilir, ne olacağını bilemezsiniz” diyor.

Sanatçı bu deneysel çalışmasına, bir rahatsızlık nedeniyle iki ay hastanede, dört ay da tekerlekli sandalyede kalınca başlamış. Stüdyosuna gitme olanağı bulamadığı bu dönemde, şimdi 11 yaşında olan kızı için küçük ‘diktatör üniformaları’ diken Kleivan, Stalin ve Hitler’de çok zorlandığını söylüyor. Kocası kızını kolunda gamalı haçla görmekten rahatsız olduğu için Hitler kostümü en fazla sıkıntı çektiği iş olmuş.

Bugün 11 yaşında olan Faustina, keman konusunda çok yetenekli bir çocuk. Küçük kızın ‘diktatör’ fotoğraflarıysa annesinin Danimarka, İsveç, İtalya, Almanya’yı gezecek fotoğraf sergisinde görücüye çıkacak