Sudan'da İsrail Protesto Edildi

Kudüs'teki El Aksa Camii yakınında bir sinagogun restore edilip açılması ve İsrail'in işgal altındaki topraklarda bin 600 yeni konuta onay vermesi, Sudanlılar tarafından protesto etti.

Sudan Hartum Üniversitesi önünde toplanan yaklaşık 200 kişi, "El Aksa'yı İsrail'e Vermeyiz" sloganları ile Filistinlilere destek verdi. Üniversite caddesinde toplanan kalabalık, daha sonra Hartum Üniversitesi kapsına gelerek Filistin'e destek veren dövizler açtılar. Kadınların çoğunluğunu oluşturduğu kalabalık, İsrail'in 3. intifadaya hazır olmasını istedi.
Hartum Üniversitesi'nde öğrenci olan Filistinli Ahmet Gani, İHA'ya yaptığı açıklamada, "O yapacakları sinagogu ve o yerleşim yerlerini nasıl inşa etmeye çalışıyorlarsa, onları tekrar başlarına yıkacağız. Kudüs'te bulunan yerleri kimseye bırakmayacağız" dedi. Sudanlı Zübeyr Ahmed Adem ise, İsrail'in girişmiş olduğu inşaat projesine şiddetle karşı çıktıklarını ve İsrail'i orada barındırmayacaklarını söyledi.
Sudan Mahalli Dernekler Başkanı Hayr Halit Muhtar, "Müslüman Cemaati olarak ne Kudüs'te kutsal yerlerimizi istila etmelerine, ne de inşaat alanları yapacağız bahaneleri ile Kudüs'ü ele geçirmelerine izin veririz" açıklamasında bulundu.
Sudan Filistinliler Derneği Başkanı Abu Gabada ise, "Mescid-i Aksa, Müslümanların kıblesidir. Mescid-i Aksa, Peygamberimizin biz Müslümanlara emanetidir. Orayı korumaya devam edeceğiz ve asla bırakmayacağız" dedi.
Gösteriye yoldan geçenlerin katılması ile birlikte artan kalabalık, yolun trafiğe kapanmasına sebep oldu.