Sp İl Başkanı Özmen'den İmf Yorumu

Saadet Partisi (SP) Aydın İl Başkanı Ömer Özmen, Hükümet'in IMF ile müzakereleri bitirmesi ve yeni bir anlaşmanın olmayışını sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.

Sp İl Başkanı Özmen'den İmf Yorumu
SP İl Başkanı Özmen, Hükümet'in IMF ile müzakereleri bitirmesi ve yeni bir anlaşmanın olmayışını sevindirici bir gelişme olarak yorumladıklarını dile getirerek, "Yeni bir anlaşma yapılmamış olmasını fevkalade ciddi şekilde önemsediğimizi söylüyorum. Bunun siyaseten özeti şudur. Saadet Partisi şimdilik IMF kalesini yıkmıştır" dedi.
Özmen; Türkiye'nin IMF ile olan ilişkilerinde gelinen noktada SP'nin kararlı, tutarlı, sürekli olarak yol gösterici siyasetinin önemli payı olduğunu savunarak, "Biz yaklaşık bir buçuk yıldır her vesilesiyle 'Aman ha, sakın ha! IMF ile yeni bir anlaşma imzalamayın' uyarısını tekrarladık. Türkiye'de tezgahın dağılmasında, halkın yoksullaşmasında 2000 yılından itibaren uygulanan IMF protokolün rolü olduğunu hep ifade ettik. Son olarak bu çerçevede geçtiğimiz günlerde ASKON'un Genel Kurulu'nda Başbakan ile Genel Başkanımız kürsüden de olsa konuları karşılıklı müzakere etme fırsatı bulmuştu. Uyarılarımızda 'Önünüzde bir IMF anlaşması duruyor. Sakın ha imzalamayın' diye uyarılarda bulunduk. 'Ucuz para bulursam tabi ki anlaşırım' diyen Sayın Başbakan dün itibariyle IMF anlaşmalarını durdurduğunu ilan etti. Bunu olumlu ve sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz" şeklinde konuştu.
Saadet Partisi olarak bu süreçte iki önemli noktanın altını sürekli çizdiklerini kaydeden Özmen; şunları söyledi: "Bunlardan ilki Gelirler İdaresi'nin özerkleşmesidir. IMF zaten 2000 yılından beri yatırımları kontrol ediyor. Şimdi IMF aylardır '500 milyar dolar borcu olan bir ülkesiniz. Bu gelirleri sağa sola harcamayın. Bu gelirleri biz kontrol edeceğiz' diye bir mekanizma kuruyor. Gelirler İdaresi'nin özerkleştirilmesi Duyun-u Umumiye'nin yani Osmanlıya diz çöktüren genel borçlar idaresinin post modern adıdır. Buna asla razı olmayacağımızı söylemiştik. Bu konudaki IMF taleplerine rıza göstermeyeceğini Başbakan da ifade etmiştir. Saadet Partisi'nin tekliflerine ve telkinlerine uygun bir cevap vermiştir. Başbakan'a teşekkür ederiz" diye konuştu.
Bu anlamda ikinci konunun ise Belediye İktisadi Teşekkülleri'nin özelleştirilmesi olduğunu kaydeden Özmen; şunları söyledi: "IMF heyetlerinin aylardır öne sürdüğü taleplerden biriside buydu. Bu taleplerinin karşılanamaz olduğunun ifade edilmesinde Saadet Partisi'nin bu yüksek sesle karşı çıkışının çok büyük payı olmuştur. Türkiye'nin bundan sonra asla siyaseten baskı altına alınacağı bir ekonomik anlaşmanın içinde olmaması Türkiye'nin menfaatinedir"