Edirne'den Kars'a Çanakkale kutlamaları

Çanakkale Zaferi'nin 95. Yıl Dönümü ve Şehitler Günü dolayısıyla törenler düzenlendi.


Kayseri'de Kartal Şehitliği'nde düzenlenen törende Vali Mevlüt Bilici, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Özden Bayram Argüz, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şube Başkanı Ali Yavuz, şehitlikteki anıta çelenk bıraktı.

Bu sırada bazı şehit yakınları, terör örgütü üyelerinin Habur'dan girişinde yaşanan olayları anımsatarak, devletin askerine daha çok sahip çıkmasını istediler.

Vali Bilici'nin Şehitlik Defterini imzalamasından sonra protokol üyeleri ve şehit yakınları mezarları ziyaret ederek, askerlerin dağıttığı karanfilleri mezarlara bıraktı.

İl Özel İdaresi Salonu'ndaki törende ise 2 şehit yakınıyla bir polis gaziye Devlet Övünç Madalyası verildi.

Gazi polis Mehmet Özdemir'e madalyasını, Vali Bilici verdi. Şehit Jandarma Er Eyüp Yabangülü'nün babası Zeki Yabangülü de madalyasını Garnizon Komutanı Tümgeneral Argüz'den aldı.

Babası İsmail Uygun'u, henüz 2 yaşındayken şehit veren 4 yaşındaki Beyza Uygun ile annesi Ayşe Uygun'a da madalyalarını, Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki verdi.

-EDİRNE-

Edirne Vali Yardımcısı Ayhan Özkan, 2008'de Elazığ'ın Arıcak ilçesi Bükardı köyünde jandarma karakoluna teröristlerce açılan ateş sonucu şehit olan Jandarma Er Cem Havale'nin Tayakadın köyündeki mezarını ve ailesini ziyaret etti.

Ziyarette, şehit Cem Havale'nin mezarı başında dua edildi.

Şehitlerin manevi olarak aramızda olduğunu ifade eden Vali Yardımcısı Özkan, ''İnancımıza göre şehitler ölmezler, madden aramızda değil ama manen yaşıyorlar'' dedi. Daha sonra şehidin annesi Rukiye Havale, oğlunun mezarı başındaki fotoğrafı eline alarak bir süre ağladı. Şehit Cem Havale'nin kardeşi Cemile Havale de annesini teselli etti.

-RİZE-

Rize'de, İslampaşa Mahallesi'nde bulunan Şehitlik Anıtı önünde düzenlenen törende, Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu, Garnizon Komutanı Albay Turhan Talu ile diğer katılımcılar anıta çelenk sundular.

Daha sonra Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezinde devam eden törende Şehit Aileleri Derneği Rize Şube Başkanı Kemal Aksu'nun konuşmasının ardından İl Garnizon Komutanlığında görevli Binbaşı Ahmet Güneş Çanakkale Savaşı ile ilgili bir sunum yaptı.

Vali Hacımüftüoğlu, burada yaptığı konuşmada, fedakarlıkta zirveyi yaşayan şehitlerin anılması, üzerinde yaşanılan toprakların nasıl vatan olduğunun yeniden hissedilmesi için tören düzenlendiğini söyledi.

Yapılan törenin sadece Çanakkale'yi, Hakkari'yi veya başka bir yeri anmak için yapılan bir tören olmadığını ifade eden Hacımüftüoğlu, ''Bugün vatan uğrunda hayatını feda eden herkesin anıldığı bir gündür. Bugün aslında 1071'den bugüne geçen bin yıllık süreci anıyoruz'' dedi.

-MERSİN-

Mersin'de, düzenlenen etkinlikler kapsamında şehit mezarları ziyaret edildi.

Mersin Şehir Mezarlığı'ndaki şehitlikte düzenlenen törende, anıta çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve saygı atışı yapıldı.

Deniz Kurmay Binbaşı Yavuz Aykut'un günün önemine ilişkin yaptığı konuşmanın ardından Mersin Valisi Hüseyin Aksoy, şehitler için oluşturulan anı defterini imzaladı.

Şehit yakınları ve gazilerin de katıldığı törende, Vali Aksoy, daha sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun ile diğer ilgililer şehitliği ziyaret ederek, karanfil bıraktı.

Şehitlikteki ziyarette ise şehit aileleri duygusal anlar yaşadı.

Silifke ilçesinde Çamdüzü Kıbrıs Şehitliği'nde saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende saygı atışı yapıldı ve çelenk sunuldu.

Silifke Şehir Mezarlığındaki şehit mezarlarının ziyaret edilmesinden sonra törene Silifke Belediyesi Kültür Merkezi salonunda devam edildi.

-ÇORUM-

Çorum Belediyesi, Çanakkale şehitleri anısına ''Uyuma Ey Türk!'' adında anıt yaptırdı.

Çorum Belediyesi, Çanakkale Zaferinin 95. Yıl Dönümü ve Şehitler Günü nedeniyle Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmeni Mustafa Oktay'a, Gazi Caddesi üzerinde bulunan Kültür Sitesi önüne ''Uyuma Ey Türk!'' adında anıt diktirdi.

Mustafa Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anıtın Çanakkale Zaferi'nin 95. Yıl Dönümü ve 18 Mart Şehitler Günü nedeniyle Kültür Sitesi önünde sergilendiğini daha sonra sabit bir yere dikileceğini söyledi.

Anıtın Çorum Belediyesinin maddi desteği ile hayata geçirildiğini vurgulayan Oktay, anıt kaidesinin polyesterden yapıldığını, üzerindeki figürün ise, 88 adet boş kovan ve bir tane top mermisinden oluştuğunu belirtti.

-BURSA-

Bursa'da, düzenlenen törende, şehit yakını ve gazilere Devlet Övünç Madalyası verildi.

Atatürk Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı önünde gün dolayısıyla tören düzenlendi. Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Osman Baykurt ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağlı ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı törende anıta çelenk koyuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Atatürk Anıtı'ndaki törenin ardından, Tayyare Kültür Merkezi'ndeki etkinliğe geçildi.

Burada şehit eşi Aynur Tan tarafından okunan ''Şehidim'' adlı şiir, törene katılanların duygusal anlar yaşamasına neden oldu.

Törende, Devlet Övünç Madalyası almaya hak kazanan şehit yakınları ve gazilerden Osman Bahtiyar, Samet Akdeniz, Murat Atsen, Eyyüp Gürsoy, Mehdi Yılmaz, Eray Çelik, Yunus Küçük ve Selman Karataş'a madalyaları, berat ve rozetleri verildi.

-KIRIKKALE-

Kırıkkale'de Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören, Atatürk Anıtına çelenklerin sunumu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.

Çelenklerin sunumunun ardından Şehit Jandarma Uzman Çavuş Serbülent Yalçın'ın madalyası babası Ali Yalçın'a, Şehit Jandarma Uzman Çavuş Hasan Aygör'ün madalyası kardeşi Duran Aygör'e, Şehit Jandarma Üsteğmen Serkan Gençer'in madalyası 5 yaşındaki oğlu Burak Enes'e, Malul Jandarma Uzman Erbaş Osman Laçin'in madalyası Vali Hakan Yusuf Güner tarafından verildi.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Personel Teğmen Kamil Selim yaptı.

Vali Hakan Yusuf Güner ise, tören alanını dolduran şehit aileleri ve malullere hitaben, Kırıkkale'nin tarihin her safhasında şehit veren iller arasında yer aldığını söyledi.

Tören, Kırıkkale Şehitliğini ziyaret ile devam etti.

Saygı atışının yapıldığı, duaların edildiği törende şehit yakınları göz yaşlarına boğuldu.

-TOKAT-

Tokat'ta, Erenler Mezarlığı'nda düzenlenen törende Garnizon Şehitlik Anıtı'na çelenk konuldu. Bu arada çelenklerden bazıları rüzgar nedeniyle yere düştü.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Tokat Vali Vekili Hacı Mehmet Kara, şehitlik defterini imzaladı.

Protokol üyeleri, bayraklarla donatılan şehit mezarlarına karanfil bıraktı. Burada İl Müftüsü Abdurrahman Koçak tarafından dua okundu. Programda bazı şehit yakınlarının duygulandıkları görüldü.