18 Mart Şehitler Günü

Mersin'de, vatan savunmasında şehit düşenler düzenlenen törenle anıldı. Şehitlikteki törende duygulu anlar yaşandı.

18 Mart Şehitler Günü
18 Mart Şehitler Günü nedeniyle Mersin Şehir Mezarlığı'nda düzenlenen törene Vali Hüseyin Aksoy, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Karasabun, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Erol Ertan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural ile siyasi parti, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile şehit yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Şehitler Anıtı'na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Deniz Binbaşı Yavuz Aykut, Türk ulusunun, yüzyıllarca hür yaşamış ve kimsenin egemenliği altına girmemiş kahraman bir ulus olduğunu belirterek, "Türk ülkesinde özgürlük, ekmekten de sudan da solunan havadan da daha kutsaldır. Türk, özgür olmayı yaşamın temel koşulu kabul etmiştir. Büyük Türk ulusu, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, sınırlarını şehit kanları ile çizdiği kutsal vatan toprakları üzerinde kurmuştur. Vatan, sıradan bir toprak parçası değildir. Bizler için vatan; baştan sona fethedilmiş, elde etmek ve korumak için uğruna asırlarca can verilmiş ve bağrına binlerce şehit gömülmüş kutsal yaşam alanıdır. Biz Türkler için vatan, millet ve bayrak, tüm değerlerin ötesinde bir anlam ifade eder. Onun içindir ki, Türk milleti bu değerler için savaşa giderken bir an bile tereddüt etmez, onun içindir ki, Türk insanı bu değerlerin korunması için can verirken gözünü bile kırpmaz, onun içindir ki, Türk askeri için askerlik en kutsal görevdir" dedi.
Aykut'un konuşmasının ardından Mersin Valisi Hüseyin Aksoy Şehit Defteri'ni imzaladı. Aksoy, deftere şu notları düştü; "Aziz şehitlerimiz; hiç sakınmadan döktüğünüz kanlarınızla vatan haline getirdiğiniz bu toprakları bize armağan ettiğiniz için size minnettarız. Türk milleti en zor zamanlarında yeniden dirilme yeteneğini gösterebilmişse bu sizler gibi evlatlara sahip olduğundandır. Bu milletin evlatları olarak ebediyen dalgalanacak olan ay yıldızlı bayrağımız altında rahat uyuyunuz, ruhunuz şad olsun."
Buradaki törenin ardından kalabalık, şehitliğe geçerek şehit mezarlarına kırmızı karanfil bırakıp dua okudu. Vali Aksoy ve beraberindekiler, şehit mezarları başında dua eden yakınlarına sabır diledi. Şehit yakınlarının göz yaşlarını tutamadığı şehitlikteki törende duygulu anlar yaşandı.