U dönüşü yapan ABD'den İsrail mesajı

İsrail'le diplomatik ilişkilerindeki gerilimi günlerdir tırmandıran ABD'nin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Amerika ile İsrail'in kopmaz bağlarla bağlı olduğunu söyledi.

U dönüşü yapan ABD'den İsrail mesajı
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail'le günlerdir tırmanan diplomatik gerilimin ardından, ilk kez ilişkileri normalleştirme sinyali vererek, iki ülkenin birbirine kopmaz bağlarla bağlı olduğunu dile getirdi.
İki ülke arasındaki kriz Amerikan Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın İsrail'i ziyareti sırasında, barış girişimlerine zarar verecek nitelikte görülen yeni yerleşim yerleri yapılacağının açıklanmasıyla başlamıştı.
Kriz nedeniyle Başkan Obama'nın Orta Doğu özel temsilcisi George Mitchell'ın gelecek haftaki İsrail ziyareti de belirsiz bir tarihe ertelendi.
Hillary Clinton'ın Netanyahu'ya kriz çözülene kadar hiçbir üst düzey İsrailli yetkilinin ABD'ye gitmesini istemediklerini de söylemişti.
Bu arada, İsrail'in Doğu Kudüs'teki yerleşim birimlerinin genişletileceği açıklamasını provokasyon olarak gören Filistinli gençlerle İsrail polisi arasında dün çatışma çıktı.
İsrail'e uzun süredir yerleşim inşaatlarını dondurma baskısı yapan ABD, İsrailli yetkililerin bu isteklerini hiçe sayması karşısında öfkeli.
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da BM, ABD, Rusya ve AB'den oluşan Orta Doğu dörtlüsünün çıkmaza giren görüşmelerin nasıl yeniden başlatılabileceği konusunu ele alacağını belirtti.
'CİDDİ KRİZ'
İsrail'in Washington Büyükelçisi Michael Oren'ın hafta sonunda, iki ülke ilişkilerinin son 35 yıldaki en ciddi krizle karşı karşıya olduğunu söylemesi tartışma yaratmıştı.
İsrail basınına göre Oren bu sözleri, ABD'deki İsrail konsoloslarına yönelik bir konuşma sırasında sarf etti.
Haaretz gazetesi haberi toplantıya katılan konsoloslara dayandırdı.
Washington'daki İsrail Büyükelçiliği'nden ise henüz bir açıklama gelmedi.
İsrail-ABD ilişkileri 1975 yılında ciddi bir sınavdan geçmişti.
Dönemin Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın Başbakan İzak Rabin'den, İsrail'in 67'de işgal ettiği Sina Yarımadası'ndan çıkmasını talep etmesiyle ilişkiler gerilmişti.