Sinemaseverler Akm'de Buluştu

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Mart ayı etkinleri Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filmin gösterimi ve sinema eleştirmeni İhsan Kabil'in film üzerine söyleşisi ile devam etti

Sinemaseverler Akm'de Buluştu
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen Mart ayı etkinleri Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak filmin gösterimi ve sinema eleştirmeni İhsan Kabil'in film üzerine söyleşisi ile devam etti.
AKM Tiyatro Salonu'nda düzenlenen etkinliğe, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın, daire başkanları ve çok sayıda sinemasever katıldı. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Sinema Eleştirmeni İhsan Kabil, vefat eden filmin yönetmeni Ahmet Uluçay'ı övgü dolu sözlerle andı. 'Ahmet Uluçay çok farklı biriydi' diyen Kabil, "Ahmet, hayatında her zaman sadeliği savunmuş, Anadolu'da yaşamayı isteyen, şatafatlı hayatlar yerine sıradan bir yaşantıyı tercih eden bir kişiliğe sahipti. Her zaman geçmişe dair yaşamak istedi" dedi.
Ahmet Uluçay'ın sinema filmlerinde bütün öğeleri dengede kullandığını ifade eden İhsan Kabil, "Ahmet Uluçay'ın filmlerine baktığımızda ses ve görüntü öğelerinin dengede kullanıldığını açık bir şekilde görürsünüz. Sinema deyince görsellik ön plana çıkar. Yapabileceklerinizi görüntü ile anlatabilirsiniz. Ancak önemli olan hem sesi, hem de görüntüyü dengeli bir şekilde kullanmaktır. İşte Ahmet bu iki öğeyi bir arada çok dengeli kullanabilen ender sinemacıydı. Karpuz Kabuğunda Gemiler Yapmak filminde İran sinemasının esintilerine rastlıyoruz" diye konuştu.
Sinemada kullanılan kısa ve uzun metrajlı filmlerden de söz eden Kabil, kısa metrajlı filmlerin sinemada farklı bir öneme sahip olduğunu söyledi. İhsan Kabil, "Kısa film özgün bir anlatımdır. Sinemada saygın bir yere sahiptir. Bazı yönetmenler bile uzun metrajlı filmlerin ardından kısa metraja yönelmişlerdir. Kısa metrajlı filmlerin sanatsal değerleri daha yüksektir" dedi. Söyleşinin sonunda Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Osman Aydın, katılımlarından dolayı İhsan Kabil'e teşekkür ederek çiçek takdim etti.
İhsan Kabil'in değerlendirmelerinin ardından filmin gösterimine geçildi. İki gencin sinema aşkının anlatıldığı filme ilgi bir hayli büyüktü.