Fed Faiz Oranını Değiştirmedi

Amerikan Merkez Bankası (FED), yüzde 0 ile 0,25 aralığındaki gösterge faiz oranını değiştirmedi.

Fed Faiz Oranını Değiştirmedi
FED Açık Piyasa Komitesi (FOMC) dün gerçekleştirdiği toplantıda, yüzde 0-0,25 olan gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi. FED, 16 Aralık 2008 tarihinde yüzde 0 ile 0,25 aralığına çektiği gösterge faiz oranını, o tarihten bu yana değiştirmedi.

Toplantının ardından yapılan açıklamada, "FED faizleri uzun bir dönem için olağanüstü düşük seviyede kalmaya devam edecek" ifadesini tekrarlayan FOMC, ekonomide büyümeye yanıt olarak kısa vadeli faizler konusunda adım atılmasının aylar alacağı sinyalini verdi.

İstihdam piyasasının istikrara kavuştuğunu da belirten FED, işletmelerin teçhizat ve yazılım harcamalarının önemli oranda yükseldiğine dikkat çekerken, yüksek işsizlik, gelirin yavaş büyümesi, düşük refah ve sıkı kredi koşulları yüzünden tüketicilerin harcamalarının azalabileceğine de işaret etti.

Faizlerin değiştirilmemesi kararını 1'e karşı 9 oyla alan FOMC, geçtiğimiz ay yapılan toplantıda olduğu gibi bu toplantıda da Kansas City FED Başkanı Thomas Hoenig'in aleyhte oy kullandığını belirtti. FOMC, Hoenig'in yapılan açıklamadaki "uzun dönem için" ifadesinin piyasalarda dengesizliklere neden olacağından endişe ettiğini kaydetti.

FOMC açıklamasında, "Komite ekonomik görünümü ve finansal gelişmeleri izlemeye devam edecek ve ekonomik toparlanmayı, fiyat istikrarını teşvik etmek için gerekli politika araçlarını çalıştıracak" ifadelerine de yer verildi. FOMC açıklama ile toparlanmanın yavaşlamaya başlaması halinde menkul kıymet alımlarına yeniden başlamaya hazır olduğunu işaret etti.

Yazılı açıklamada ayrıca, ABD ekonomisinin iyileşmeye devam ettiği vurgulanırken, toparlanmanın hızının bir süre için ılımlı olmaya devam etmesinin muhtemel olduğu ifade edildi.