Seçmene 5 TL eşantiyon hediye dağıtılacak

Seçim sürecinde anketler yayınlanabilicek ve vekillerde 5 TL'yi aşmayan hediyeler dağıtabilecek

Seçmene 5 TL eşantiyon hediye dağıtılacak
  AK Parti , Kü ; rt aç ; ılımını seç ; im yasasına yansıtmadı . İç ; işleri Bakanı Beşir Atalay , aç ; ılıma ilişkin konuşma yaptığı TBMM ' de , Kü ; rtç ; e siyasi propaganda yasağının kaldırılacağını aç ; ıkladı ancak hü ; kü ; metin uzun sü ; re bu yö ; nde adım atmayacağı ortaya ç ; ıktı . AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek , TBMM Başkanlığı ' na sunduğu yasa teklifinde , Kü ; rtç ; e propaganda yasağını kaldıran dü ; zenlemelere yer vermedi .

AK Parti , Mayıs ya da Haziran 2011 ' de yapılması planlanan genel seç ; im ö ; ncesi hazırlıklarını yoğunlaştırmaya başladı . Referandum sü ; resini indiren yasanın ardından seç ; im kanunları da gü ; ndeme alındı . AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ' in TBMM Başkanlığı ' na sunduğu yasa teklifi , ' Seç ; imlerin Temel Hü ; kü ; mleri ve Seç ; men Kü ; tü ; kleri Hakkında Kanun ile Milletvekili Seç ; imi Kanunu ' nda değişiklik ö ; ngö ; rdü ; . Teklifin getirdiği ö ; nemli değişiklikler şö ; yle :

EŞANTİYONDA 5 LİRA KRİTERİ :
Yeni dü ; zenlemeyle milletvekili adaylarına , her biri iç ; in değeri 5 lirayı geç ; meyen kalem , anahtarlık , ajanda , şapka , ç ; anta , tişö ; rt ve benzeri tanıtım malzemelerini dağıtma hakkı verildi .

SEÇ ; İM SÜ ; RECİNDE ANKET AÇ ; IKLANABİLECEK : Mevcut yasaya gö ; re milletvekili genel seç ; imlerinde , seç ; imin başlangıç ; tarihinden itibaren ' yazılı , sö ; zlü ; ve gö ; rsel basın ve yayın araç ; larıyla kamuoyu araştırmaları , anketler , tahminler , bilgi ve iletişim telefonları yoluyla ' mini referandum ' gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biç ; imde yayın yapılması ' yasağı bulunuyor . Yeni yasa teklifinde ise bu yasak kaldırılıyor . Yine mevcut yasada , vekil adaylarının herhangi bir hediye ve eşantiyon dağıtması yasak olduğu halde yasa teklifinde eşantiyon serbest hale getiriliyor .

İkinci kez sayıma imkan
Yasa teklifinde , oyların işlendiği sayım ve dö ; kü ; m cetvellerinde siyasi parti veya bağımsız adayların aldıkları oy sayıları arasında ç ; elişki olması halinde , ikinci sayım yapılması esası getirildi .

RASTGELE ZARF SEÇ ; İMİ GARİPLİĞİ : Yine teklife gö ; re zarf sayısı , oy kullanan seç ; men sayısından fazla ç ; ıkarsa , ö ; nce geç ; ersiz zarflar dü ; şü ; lecek . Geç ; ersiz zarf sayısının dü ; şü ; lmesi halinde de eşitlik sağlanamıyorsa , sandık kurulu başkanı eşitliği sağlayana kadar sandıktan gelişigü ; zel zarfı ç ; ekip , aç ; madan imha edecek .

TEHDİT EDENE HAPİS CEZASI : Teklife gö ; re , bir seç ; menin oy kullanmaya gitmesine veya sandık alanına girmesine engel olmak amacıyla tehdit veya şiddet kullanan kimse , ü ; ç ; yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak . Bu fiillerin birden fazla seç ; mene karşı işlenmesi halinde verilecek ceza ü ; ç ; te birden yarısına kadar artırılacak .

- PUSULAYA PARTİ LİDERİNİN ADI YAZILACAK : Birleşik oy pusulasında siyasi partilerin ö ; zel işaretlerinin siyah-beyaz değil , renkli olarak bastırılması ö ; ngö ; rü ; ldü ; . Siyasi partilerin adaylarının isimlerinin de birleşik oy pusulasına yazılmaması benimsendi . Bunun yerine oy pusulalarında partinin kısaltılmış adı ve tam adı , parti genel başkanının adı-soyadı yazılacak . Bağımsız adaylarda ise ad ve soyad yer alacak .

ŞEFFAF SANDIKLAR KULLANILACAK : Yasa teklifinde , artık boyalı sandık yerine , şeffaf seç ; im sandıklarının kurulması ö ; ngö ; rü ; ldü ; . Teklifte , seç ; menin , cep telefonu ve fotoğraf makinesi ile kapalı oy verme yerine girmesi de yasaklandı .

SEÇ ; İM BÜ ; ROLARI YASAL HALE GELİYOR
HER seç ; im ö ; ncesi fiilen kurulan seç ; im bü ; roları , yeni dü ; zenlemeyle yasal nitelik kazanıyor . Buna gö ; re , siyasi partilerin il veya ilç ; e başkanlıklarıyla bağımsız adaylar , bü ; ronun adresini ve en az bir sorumlusunun kimlik bilgilerini iç ; eren bildirimi mahallin en bü ; yü ; k mü ; lki amirine vererek seç ; im bü ; roları aç ; ılabilecek . Seç ; im bü ; rolarında gö ; rü ; ntü ; lü ; ve sesli propaganda yapılabilecek .

PROPAGANDA SAATİ ARTIYOR : Mevcut yasaya gö ; re , aç ; ık yerlerde , gü ; neş battıktan doğuncaya kadar toplu olarak sö ; zlü ; propaganda yapılamıyor . Yeni dü ; zenlemede ise gü ; neşin batmasından iki saat sonraya kadar propaganda yapılmasına izin verildi .