İşin 'su'yunu çıkardılar

İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekiplerinin yaptığı bir operasyonda milyon dolarlık hayali ihracat ortaya çıktı.

İşin 'su'yunu çıkardılar
Yaklaşık 6 milyon dolarlık dolandırıcılık operasyonunda, badem ve ceviz yağı taşınacağı belirtilen konteynerlerin içinden su bidonları çıktı.

Bir dönem Türkiye'nin en öncelikli sorunlarından biri olan ve ünlü iş adamlarının bile suçlandığı hayali ihracat olaylarına bir yenisi daha eklendi. Gümrük ekiplerinin bir firmanın ihracat ürünlerini incelemesiyle ortaya çıkan dolandırıcılık olayında ihraç için gümrük alanında bekletilen ve içinde badem ve ceviz yağı olduğu beyan edilen bidonlarda sadece "su" bulunduğu belirlendi. İstanbul Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü Kaçakçılık İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü görevlileri milyonlarca dolarlık hayali ihracat olayını ortaya çıkardı. Görevlilerin, ihracat için gümrük alanına getirilen badem ve ceviz yağlarını incelemeye aldı. Ürünlerin beyannamelerini inceleyen görevliler 6 milyon dolar değerinde badem ve ceviz yağı için 3 ayrı belge düzenlendiğini belirledi. Bunun üzerine bidonlar içinde bekletilen ürünlerden numune alınarak inceleme yapılması kararlaştırıldı.

Gümrük laboratuarında tek tek incelenen ürünler için raporlar hazırlandı. Elde edilen sonuçlara göre ihraç edilmek üzere gümrük alanına getirilen ve içinde ceviz ve badem yağı bulunduğu belirtilen bidonların içinde su bulunduğu ortaya çıktı. Haydarpaşa Gümrük Müdürlüğü sahasında bulunan iki konteyner içerisindeki su olduğu tespit edilen 538 adet plastik bidon içerisindeki eşyaya el konuldu.

Laboratuar analizlerinin alınmasının ardından firmanın İzmir'deki deposu ile Konya'daki fabrikası da takibe alınarak görevliler tarafından incelenmesi istendi. Uzman bir ekibin görevlendirildiği çalışma kapsamında fabrika ve depoda inceleme yapıldı İncelemelerde İzmir'deki merkez ofis ile Konya'daki fabrikanın kapalı olduğu belirlendi. bidonlar içinde gümrük sahasındaki ürün benzeri bidonlar bulunarak bunların içindeki sıvı maddeden de örnekler alınarak tahlil için İstanbul' a gönderildi. Ancak sonuç yine değişmedi. Elde edilen analiz sonuçlarına göre fabrika ve depodaki ürünlerin de su olduğu ortaya çıktı.

Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasının ardından gözaltına alınan A.A., M.T., Ö.D., Y.A ve N.Ö'nün ifadeleri alındı. Şüphelilerden A.A tutuklanarak cezaevine gönderildi.