Facebook, Google'ı geride bıraktı

Facebook bir imkansızı başararak, ABD'deki tıklanma rakamlarında Google'ı geride bıraktı.

Facebook, Google'ı geride bıraktı
  İnternet trafiğini takip eden Hitwise firmasının rakamlarına gö ; re 8 Mart ' ta başlayan hafta Facebook ' un trafik payı yü ; zde 7 . 07 olurken , Google yü ; zde 7 . 03 ' te kaldı .

Aynı hafta Facebook . com adresine tıklayanların oranında yü ; zde 185 artış olurken , Google ziyaretç ; ileri sadece yü ; zde 9 arttı .

Huffington Post sitesinin bildirdiğine gö ; re Facebook gü ; nlü ; k olarak daha ö ; nce de birkaç ; kez Google ' ı geç ; mişti , ancak ilk kez haftalık toplamda bu gerç ; ekleşiyor .

Facebook , trafik rakamlarında her geç ; en yıl Google ile arasındaki farkı kapatıyordu . İzleyen birkaç ; yıl iç ; inde halka aç ; ılmayı planlayan şirketin tahmini borsa değerinin bugü ; n itibarıyla 35 milyar dolar civarında olduğu dü ; şü ; nü ; lü ; yor .

Tü ; rkiye ' de ise trafik sıralamasına gö ; re Google ' ın liderliği sü ; rü ; yor . Alexa web istatistik sitesi verilerine gö ; re ilk sıradaki Google . com . tr ' yi Facebook . com izliyor . Ü ; ç ; ü ; ncü ; sırada Google . com , dö ; rdü ; ncü ; Microsoft ' a ait live . com , beşinci sırada ise erişim yasağı uygulanan Youtube . com yer alıyor .


FACEBOOK ' UN GEÇ ; MİŞİ

Facebook Inc , insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi alış verişi yapmasını amaç ; layan bir sosyal web sitesidir . 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Ü ; niversitesi 2006 sınıfı ö ; ğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook , ö ; ncelikle Harvard ö ; ğrencileri iç ; in kurulmuştu . Daha sonra Boston civarındaki okulları da iç ; ine kapsayan facebook , iki ay iç ; erisindeki Ivy Ligi okullarının tamamını kapsadı . İlk sene iç ; erisinde de ; Amerika Birleşik Devletleri ' ndeki tü ; m okullar facebook ' da mevcuttu . Ü ; yeler ö ; nceleri sadece sö ; z konusu okulun e-posta adresiyle ( . edu , . ac . uk , vb . ) ü ; ye olabiliyordu . Daha sonrasında da ağ iç ; ine liseler ve bazı bü ; yü ; k şirketler de katıldı . 11 Eylü ; l 2006 tarihinde ise facebook tü ; m e-mail adreslerine , bazı yaş sınırlandırmalarıyla aç ; ıldı . Kullanıcılar diledikleri ağlara ; liseleri , ç ; alışma yerleri ya da yaşadığı yerler itibarıyla katılım gö ; sterebilmektedirler .
Temmuz 2007 itibarıyla , 34 milyon kullanıcısıyla dü ; nyanın en bü ; yü ; k ü ; niversite tabanlı kullanıcılarına sahip oldu .
Alexa istatistiklerine gö ; re facebook 20 Ekim 2007 itibarıyla ; Dü ; nya ' nın en fazla ziyaret edilen 7 ' inci sitesidir . Bunun yanı sıra ; Kanada , Gü ; ney Afrika ve Norveç ; ' in en fazla ziyaret edilen sitesi ; İngiltere ve İsveç ; ' in 2 . en fazla ziyaret edilen sitesi , Mısır ve Panama ' nın 3 . , ABD , Avustralya ve Tü ; rkiye ' nin de 5 . en fazla ziyaret edilen sitesidir . Aynı zamanda Tü ; rkç ; e , Facebook ' da İngilizce dışında en ç ; ok kullanılan dildir .
Facebook ismini ' paper facebooks ' ' dan alır . Bu form A . B . D . ü ; niversitelerinde okulların ö ; ğrencilerine , ö ; ğretmenlere ve ç ; alışanlara doldurduğu onları tanıtan bir formdur .
Şu anda 400 milyondan fazla kullanıcısı bulunmaktadır . [1]
Site kullanıcılara ü ; cretsizdir ve gelirini banner reklamlarından ve sponsor gruplarından almaktadır ( Nisan 2006 ' da gelirlerin haftalık 1 . 5 milyon dolar olduğu ö ; ne sü ; rü ; lmü ; ştü ; r ) . Kullanıcılar profilleri fotoğrafları , ilgi alanları , gizli ya da aç ; ık mesajları ve arkadaş grupları sergilemektedir . Profillerin gö ; sterimi sadece arkadaşlara gö ; rü ; necek şekilde veya belli ağların dışındakilere aç ; ık olmayacak şekilde sınırlandırılabilir . TechCrunch ' a gö ; re ; A . B . D . ' deki ü ; niversitelerdeki ö ; ğrencilerin %85 ' inin facebook ' da bir hesabı bulunmakta ve bunların %60 ' ı her gü ; n bağlanmaktadır . %85 her hafta , %93 her ay bağlananlar arasındadır . Facebook sö ; zcü ; sü ; Chris Hughes ise kullanıcıların her gü ; n ortalama 19 dakika facebook ' da vakit geç ; irdiğini sö ; ylemektedir .


Facebook ' un Kurucusu Harvard Ü ; niversitesi Ö ; ğrencisi Mark Zuckerberg
13 Mart 2009 itibarıyla facebook ' un yeni arayü ; zü ; tü ; m hesaplarda kullanılmaya başlamıştır . Ancak bu arayü ; z , kullanıcılar arasında ikilik yaratmıştır . Bazı kullanıcılar bu arayü ; zü ; ç ; ok başarılı bulurken , bazı kullanıcılar protesto etmektedir . Facebook yö ; neticileri ise bu yeni arayü ; z iç ; in ısrar etmektedirler .
Teknik aç ; ıdan ise facebook , web otoriteleri tarafından en başarılı Web 2 . 0 uygulamalarından biri olarak gö ; sterilmektedir .
2006 yılında , MySpace ' in News Corporation ' a satılmasıyla facebook ' un da satılacağı sö ; ylentileri ç ; ıkmıştır . Zuckerberg ise facebook ' u satmak istemediğini belirtmiş ve sö ; ylentileri yalanlamıştır .
İlk teklifin Viacom tarafından 975 milyon dolar olduğu ö ; ne sü ; rü ; lü ; rken ; Eylü ; l 2006 ' da Yahoo 1 milyar dolar teklifte bulunmuştur . Ekim ayında ise ; Google YouTube ' u satın aldıktan sonra , facebook iç ; in 2 , 3 milyar dolar teklifte bulunmuştur .
Facebook yö ; neticilerinden Peter Thiel ise , Facebook ' un iç ; değerinin 8 Milyar dolar olduğunu ve proje gelirlerinin 2015 yılı iç ; in 1 milyar dolar olduğunu sö ; ylemiştir .
24 Ekim 2007 ' de ; Microsoft facebook ' un %1 , 6 ' lık hissesini 240 milyon dolar ö ; deyerek satın almıştır . Google ve diğer şirketler de benzeri bir yö ; ntemle facebook hisselerine yö ; nelmektedir .
2008 Ağustos ' unda Facebook ' un aylık 100 milyon aktif kullanıcısı vardı . İnsanlar birbirini Facebook ' a ç ; ağırdı ve bu sayı 7 ayda iki katına ç ; ıktı . 2009 Nisanı ' nda ise bu sosyal ağın ulaştığı insan sayısı 200 milyondu . 2009 Temmuz ' unda ise dö ; rt aydan kısa bir sü ; rede Facebook kullanıcı sayısı 50 milyon daha artarak 250 milyona ulaşmıştır . [2]
23 Temmuz 2009 ' da başlayan bir uygulamayla Facebook ' a , Yahoo sitesi iç ; erisinden ulaşma imkâ ; nı getirilmiştir .