Ato'nun Kktc Ziyareti

Adana Ticaret Odası (ATO) Heyeti'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) gerçekleştirdiği ziyaret tamamlandı.

Ato'nun Kktc Ziyareti
  ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş Başkanlığındaki Adana Ticaret Heyeti ' ni , Başbakanlık Şeref Salonu ' nda kabul eden KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu , güçlü ve ayakta duran bir ekonominin , devam eden Kıbrıs müzakerelerinde ellerinin güçlü olması bakımından da önemli olduğunu belirterek , ekonomik çalışmalarını bu yönde sürdürdüklerini söyledi .

TÜRKİYE , KKTC ' YE HUZUR VE GÜÇ VERİYOR
ATO ile Kıbrıs Türk Ticaret ve Sanayi odalarının işbirliğinin KKTC ekonomisinin gelişmesi için önemli olduğunu belirten Eroğlu , bu işbirliğinin devamını temenni etti . KKTC ' nin ülkeye yaptığı ithalatının büyük bir kısmının Türkiye ' den olduğuna işaret eden Eroğlu , ticaret ve sanayi odaları arasındaki işbirliğinin ekonomik açıdan önemli olduğunu kaydetti . Türkiye ile her sektörde olduğu gibi ticaret alanında da işbirliğine ihtiyaçları olduğunu ifade ederek bu çerçevede KKTC ' yi ziyaret eden Adana Ticaret Odası ' na teşekkürlerini sunan Eroğlu , Türkiye ' nin ekonomik alanda dünyada 16 . , Avrupa ' da da 6 . sırada olmasının güçlü bir ekonomisi olduğunu gösterdiğini , güçlü bir Türkiye ' nin de KKTC ' ye huzur ve güç verdiğini vurguladı .

TARIM VE DOĞAL KAYNAKLAR BAKANI ' NDAN DESTEK SÖZÜ
Adana Ticaret Odası Heyeti ' nin KKTC ziyareti onuruna Golden Tulip Otel ' de yemekli bir toplantı düzenleyen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da , yakın bir coğrafya ve benzer yaşam felsefesine sahip olan insanların iş ilişkilerini daha fazla geliştirmesi gerektiğine inandığını belirtti . İşbirliğinin gerek KKTC ' nin ihtiyaçlarının karşılanmasında , gerekse de KKTC ' de üretilen ürünlerin ihtiyaç fazlasının ihracının yapılmasında çok önemli olduğunu belirten Çavuşoğlu , bunun için üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır ifade etti .

EKONOMİ VE ENERJİ BAKANI ' NDAN İŞADAMLARINA DAVET
Adana Ticaret Odası ( ATO ) Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri , Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ' u da ziyaret etti . Ziyaret sırasında yaptığı konuşmada , uluslararası olumsuzluklar ve ambargoların yaşandığı bir süreçte küçük çaplı bir ekonominin gelişimi ve vatandaşlarına yüksek standartlarda bir hayat tarzı sunabilmesinin mümkün olmadığını belirten Sunat Altun , böylesine ziyaretler sürdüğü takdirde iki ülke ticaretinin önümüzdeki dönemde katlanarak büyüyeceğine inandığını vurguladı . Altun , " Biz yatırım ve işbirliği için ülkemize gelme düşüncesinde olan Adanalı yatırımcı ve işadamlarına her türlü güveni sunmaya ve destekte bulunmaya hazırız " dedi .

SANAYİ ODASI ' NDA İKİLİ GÖRÜŞMELER
ATO heyeti KKTC ' deki temasları kapsamında Kıbrıs Türk Sanayi Odası ' nı da ziyaret ederek kapsamlı görüşmelerde bulundu . Ziyaret sırasında konuşan Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı , Mersin , Tarsus ve Adana bölgelerine kısa süre önce gerçekleştirdikleri ziyaretler hakkında bilgi verdi . Çıralı , bu bölgelerle işbirliği içerisinde yakın ilişkiler kurarak , ihracatı yükseltebileceklerini belirtti . Bu tür ziyaretlerin karşılıklı olarak devam etmesini istediklerini dile getiren Çıralı , bire bir ilişkilerle ve yakın temasla ticaret hacminin karşılıklı olarak artırılabileceğine inandığını ifade etti , KKTC ' de yüzde 50 oranında yatırım indirimi uygulandığını belirten Çıralı , marina , yat üretimi , turizm , sağlık , bilişim , yüksek öğretim ve tarım sektörlerinde yatırım imkanı bulunduğunu ifade etti .

TİCARET ODASI ' NDAN RESEPSİYON
ATO Heyeti , KKTC temasları kapsamında Kıbrıs Türk Ticaret Odası ' nı da ziyaret ederek , Oda Başkanı Günay Çerkez ve Yönetim Kuruluyla üyeleriyle bir araya geldi ve yeni iş olanakları konusunda görüş alışverişinde bulundu . Ziyaret sırasında konuşan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Günay Çerkez , Atatürk ' ün , " Siyasi zaferler ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa bir mana ifade etmez " sözünü hatırlatarak , " Toplam nüfusu 290 bin olan KKTC ' nin nüfusu geçici yerleşen ve öğrencilerle birlikte 400-450 bine ulaşmaktadır . 1 milyar 241 milyon dolar ithalat yapıyoruz ve bunun 841 milyon doları Türkiye ile gerçekleşiyor . İhracatımız ise yok denecek kadar az . Yani biz tüketici bir toplumuz . Bu nedenle Kıbrıslı Türk işadamları olarak ana vatandaki işadamlarıyla her türlü işbirliğine hazırız . Önemli olan birliktelikleri ve iş ortaklıklarını ekonomik akılla geliştirmektir " dedi .
ATO Heyeti daha sonra Kıbrıs Türk Ticaret Odası ' nda KKTC ' li iş adamlarıyla ikili iş görüşmeler yaptı ve onurlarına verilen resepsiyona katıldı .

ATO BAŞKANI ŞABAN BAŞ ' IN DEĞERLENDİRMESİ
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Baş , her iki ülke açısından son derece yararlı bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirtirken , " Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini , nüfus bakımından küçük olsa da ; kalben büyük bir ülke olarak gördüğümüzden dolayı çok önemsiyoruz " dedi .
Heyette bulunan birçok işadamının kendi sektörlerinde iş bağlantısı yapmasının sevindirici olduğunu belirten Şaban Baş , buna rağmen bu ziyaretlerin çok kısa süre içerisinde rakamsal sonuç vermesinin beklenmemesi gerektiğini söyledi .
Rum kesiminin AB ' ye üye olmasıyla ortaya çıkan haksızlıklardan sadece Kıbrıs Türk halkının değil tüm Türk halkının etkilendiğini belirten Şaban Baş , Kıbrıs Türk halkının akılcı ve uzlaşmacı tutumu karşısında Rum tarafının AB üyeliği kozuyla hem KKTC halkını , hem de KKTC ' yi kullanarak Türkiye ' nin AB üyeliğini zora soktuğunu ifade etti .