Abdullah Gül: Her kurum balyozdan arınacak

Resmi temaslarda bulunmak üzere Afrika seyahatine çıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı. Gül balyozla ilgili soruya “Balyoz çok ciddi bir konu. Her kurumun kendisini arındırması gerekmektedir” diye cevap verdi.

Abdullah Gül: Her kurum balyozdan arınacak
Afrika seyahatine çıkan Cumhurbaşkanı Gül uçakta yaptığı açıklamada, “Balyoz çok ciddi bir konu” dedi. Gül her kurumun kendisini arındırması gerektiğini söyledi.

Beraberinde kalabalık bir işadamı heyetiyle Afrika seyahatine çıkan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk durağı Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne giderken Balyoz Darbe Planı’yla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Gül beraberindeki gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına cevap verdi. Gül, Balyoz Darbe Planı iddialarına ilişkin bir soruya, “Bir hukuk devletinde olacak şeyler değil. Balyoz ciddi bir konu. Ciddi gerçekten” ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin “Ergenekon ve Balyoz gibi önemli davalar var. Hadiseleri olağanüstü buluyor musunuz” şeklindeki sorusuna, “Türkiye şeffaflaşıyor. İlk defa bütün bunlara normalleşme tanımı yapan benim” diyen Gül, “Soruşturma yapan mahkemeler, eski DGM’lerdir. DGM’leri benim başbakanlığımda değiştirirken açın bakın o gün kim ne demiş? Bu savcılar, özel yetkili savcılar. Eski DGM’lerin ismi değişti, askeri üyeler ayrıldı, sivil üyeler kondu, ihtisas mahkemeleri oldu. Her kurum kendi içerisinde yanlış yapanı ayıracak. Çok açık. Büyük kurumların içerisinde tabi ki yanlış yapanlar olabilir, olacaktır. Alacak kenara koyacak o kadar” diye konuştu.
ZİRVE OLAĞANÜSTÜ DEĞİL
Çankaya Köşkü’ndeki zirvenin yargıya müdahale tartışması başlattığının hatırlatılması üzerine Cumhurbaşkanı Gül “Normal hukuki sürece kim ne yapabilir ki? Türkiye’de mahkemelere hiç kimse bir şey diyemez. Tabi ki biz kendimiz konuştuk. Bu tip işler bizim açımızdan olağanüstü değil. Parti başkanlarını kabul ettiğimde de onlara olup biteni anlattım” açıklamasını yaptı.
ANAYASA FIRSATI KAÇMADI
Cumhurbaşkanı Gül gazetecilerin “Türkiye yeni bir anayasa fırsatını kaçırdı mealinde bir açıklamanız oldu” demesi üzerine “Öyle bir şey demedim. Farklı yorumlandı. TBMM her zaman gündemine hakimdir. Çok kıymetli meclistir. Türkiye’nin önemli siyasi akımları temsil edilmektedir. Kimse bu Meclis’i küçük göremez, önemsiz göremez” dedi. Deniz Baykal’la yaptığı görüşmeye ilişkin soruya ise Gül, “Anayasa ve Yargı Reformu konusunda Baykal bana karşı olduğunu söyledi” dedi.
SESSİZ DİPLOMASİ
Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan açılımı ve protokollerin sıkıntıya girmesi ile ilgili ise, “Biz bu konunun parlamentolarda oylanmasına, siyasi bir hale getirilmesine karşıyız. Bir Tarih Komisyonu kurulsun dedik. Buna herkes katılabilir. Orada konu bilimsel olarak tartılışır çıkan sonuç neyse ona uyulur” ifadelerini kullandı.