Kadın Dostu Kütüphaneler Projesi

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 'Kadın Dostu Kütüphaneler Projesi' kapsamında konuyla ilgili konferans düzenleyecek.

  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ' nden yapılan yazılı açıklamada , Cumhuriyetin kurulması ile birlikte toplumsal hayatta gerçekleştirilen düzenlemelerin , kültürel kalkınmada hayati rol oynayan kütüphanelerin , kadın okurlar tarafından etkin bir biçimde kullanılmasını da beraberinde getirdiği belirtildi . " Günümüzde kadının toplumsal statüsünün yükselmesi ve fırsat eşitliğinin sağlanması açısından kitap-kütüphane-kadın üçgeninde , sağlıklı bir bilgi dolaşımının hayata geçirilmesi neredeyse bir zorunluluk arz etmektedir " denilen açıklamada , şu ifadelere yer verildi :
" Bu nedenle Bakanlığımızca , halkın üniversiteleri niteliğiyle yaşam boyu eğitime de katkıda bulunan kütüphanelerimizin , kadınlara yönelik birer kültür merkezine dönüştürülmesi arzu edilmektedir . Bu çerçevede , Bakanlığımız tarafından 8 Mart 2010 Dünya Kadınlar Günü ' nde hayata geçirilmek üzere ' Kadın Dostu Kütüphaneler ' adlı bir proje başlatılmıştır . Kadın okuyucuları kütüphanelerle buluşturmayı amaçlayan projenin hedefi ; kadınların internet kullanma ve televizyon izleme gibi sosyal anlamda yalnızlaştırıcı alışkanlıklardan uzaklaşarak toplumsal etkileşimi hızlandıracak kütüphane faaliyetlerine çekilmesi ve kütüphanelerin daha fazla kullanılmasının sağlanmasıdır . "
Açıklamada , şu görüşlere yer verildi :
" Bu doğrultuda ; kadınların kendi kültürel faaliyetlerini kütüphanede yapmalarının özendirilmesi , kütüphane faaliyetlerini destekleyen kadın kulüplerinin oluşturulması , sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılması önem arz etmektedir . Bakanlığımız , Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün emirleri doğrultusunda ; Kütüphane Müdürlüğümüzce , 2010 yılı içerisinde , Kadın Dostu Kütüphaneler Projesi çerçevesinde , kültür , sanat , spor gibi farklı alanlarda öne çıkan kadınlarla ilgili programlar yapılacak ve panel , konferans , dinleti gibi kültürel etkinliklere ağırlık verilerek , kadın katılımcılara öncelik verilecektir . 17 Mart 2010 Çarşamba günü saat 14 . 00 ' de Cemil Cahit Güzelbey Çok Amaçlı Toplantı Salonunda Gaziantep Üniversitesi , Fen Edebiyat Fakültesi , Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd . Doç . Dr . Meltem Karadağ tarafından konferans verilecektir . "