Düşünce Ve Duygu Yönetimi

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Sağlık Meslek Yüksekokulu (MYO) Öğretim Üyesi Prof

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Sağlık Meslek Yüksekokulu (MYO) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Özcan, insanların çoğunlukla kendisiyle yüzleşmekten kaçındığını, kendinden kaçan kişinin diğer insanlardan da kaçacağını söyledi.
Mersin Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) ile Pirireis Lions Kulübü tarafından ortaklaşa organize edilen 'Düşünce ve Duygu Yönetimi' konulu panele yoğun ilgi gösterildi. MESİAD Erhan Deniz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen oturumaysa MEÜ MYO Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Özcan konuşmacı olarak katıldı. İnsan düşüncesinin, duygularını olumlu ya da olumsuz etkilediğini vurgulayarak, yaşanan olaylara yönelik olarak verilen anlamın akılcı ve gerçekçi olup olmadığı sorusunu gündeme getirdi.
Duyguları olumsuzluğa sürükleyen düşünce hatalarıyla ilgili olarak açıklamalarda da bulunan Özcan, bu hataları da şöyle sıraladı:
"Keyfi çıkarsama, seçici soyutlama, Aşırı genelleme, Olumluyu yok sayarak durumu aşırı büyütme veya küçültme, 'ya hep ya hiç' diyen ikili düşünce, kişiselleştirme, felaketleştirme, zorunluluk ifadeleri, duygudan sonuca ulaşma olan önyargıyla zihin okuma, etiketleme."
İnsanın kendini tanımasının ve duygularıyla yüzleşmenin önemli olduğunu vurgulayan Ayşe Özcan, insanların çoğunlukla kendisiyle yüzleşmekten kaçındığına, kendinden kaçan kişinin insanlardan da kaçtığına dikkat çekti. Prof. Dr. Özcan, "Bir kişi, bir durum karşısında çok farklı duygulara kapılabilir. Her duygu, içinden geçen yeni bir düşüncenin ürünüdür. Olumlu düşünce geçerse olumlu duygu, olumsuz düşünce geçerse olumsuz duygular baskın olur" dedi.