Anadolu Ateşi'nin Berlin Çıkarması

Türkiye'nin ve dünyanın en iyi ve tanınmış dans topluluklarından biri olan Anadolu Ateşi, son gösterisi 'Troya' ile Almanya turnesine Berlin'den başladı.

Almanya'nın 9 şehrinde sahnelenecek gösterinin başlangıç noktası olan Berlin O2 World Arena'da gösteri öncesi basın toplantısı düzenleyen Proje Tasarımcısı ve Yönetmen Mustafa Erdoğan, Alman ve Türk gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gösteri hakkında bilgi veren Erdoğan, "3000 yıllık bir efsaneyi çağdaş dans teknikleri ve Anadolu danslarının bir sentezi olarak sahneliyoruz ve Anadolu'nun Troyası olarak izleyeceğiniz bu gösteri 9 yıl süren bir savaşın hikayesinden yola çıkarak barış mesajı veriyoruz. Bu
gösteride savaş sahnelerinin gerçekçi olmasına dikkat ettik ve bu nedenle gerçek kılıçlar kullandık ve yine bu nedenle prova sırasında Truva savaşları sırasındaki kadar zayiat verdik" diye konuştu.
Erdoğan "Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek olan Almanya turnesinde Alman seyircilerine bir mesaj olarak, bu gösteriyi Troya'nin keşfine ve dünyaya tanıtılmasında katkısı olan Alman arkeologlara ithaf ediyoruz. Türk izleyicilerine mesajım ise Alman konuklarıyla bu oyunu izlediklerinde kendi çocuklarıyla gurur duyacaklar" dedi.

"TÜRKİYE'NİN AVRUPA BİRLİĞİ'NE GİRMESİNİ İSTİYORUM"
Bir gazetecinin "Anadolu Ateşi dans topluluğunun Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine kabulüne katkısı olabilir mi?" sorusu üzerine Mustafa Erdoğan, "Biz yurt dışında bir gösteri düzenlerken, Avrupa Birliği dönem başkanlığı hangi ülkedeyse özellikle oraya turne düzenliyoruz. Önceki turneyi İsveç'e yapmamızda bu nedenle idi. Bizim bu sürece katkımız olsun istiyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini isteyen bir sanatçıyım, bir katkımız olursa sevinirim" şeklinde konuştu.

"ESERLER ANAYURDUNDA SERGİLENMELİ"
Berlin'de bulunan Bergama Müzesi'ndeki eserlerin Türkiye'ye iade edilmesinin gündemde olması nedeniyle bu konu hakkındaki görüşleri sorulan Erdoğan, "Türkiye'den gelen tarihi eserler tabii ki anayurdunda sergilenmeli. Bugüne kadar korudukları için teşekkür edip iadelerini talep ediyoruz ve ben de bunu sonuna kadar destekliyorum. Sadece Bergama eserlerinin değil, Troya hazinelerinin de Troya'ya dönmesi gerekir. Bu eserler anayurdunda anlamlıdır ve zaten oraya aittirler" dedi.
Anadolu Ateşi dans topluluğu ilk kurulduğu zamanlarda prensip olarak yabancı kökenli dansçılara gösteri içinde rol vermezken, bu düşünceden son zamanlarda vazgeçerek diğer ülkelerden de başarılı dansçılara sahnede fırsat verdiğini belirten Erdoğan, şu anda Troya gösterisinde 3 Alman, 1 Ukraynalı, 1 Rus ve 6 Gürcü kökenli sanatçının bulunduğunu belirterek, "Önümüzdeki dönemde de hem Almanya'da sınav açıp bizle dans etmeyen gençlere olanak tanımak istiyoruz hem de Almanya'da bir dans okulu açmayı hayal
ediyoruz. Çünkü çok talep geliyor buradan" diye konuştu.
Almanya'da yaşayan Türklerden beklentilerinin sorulması üzerine ise Erdoğan, "Biz Almanya'da yaşayan Türklerden gösterilerimize gelirken yanlarında Alman komşularını da getirmesini bekliyoruz ve sanata olan ilgilerinin artmasını diliyorum" dedi. Mustafa Erdoğan, ilerideki projeleri hakkında şu an üzerinde çalıştığı ve İstanbul'u anlatan bir gösteri olan "İstanbul Dream"i Ekim ayında sahneye koymayı düşündüğünü açıkladı.
Basın toplantısında konuşan Berlin Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Hüseyin Gazi Coşan da, Bergama Müzesi'ndeki eserlerin Türkiye'ye iadesi ile ilgili çalışmaların başladığını ifade ederek, "Alman tarafına Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ne kadar ciddi olduğunu gösterdik ve zaten şu anda bir çalışma içindeyiz" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertugrul Günay'ın bir sfenksin iadesi için girişimde bulunduğunu belirten Coşan, "Çalışmalar sürüyor ve bu sene sonuna kadar da bazı konularda sürpriz gelişmeler olabilir" dedi.
Basın toplantısı sonrasında sahnede gösteri öncesi son hazırlık ve provalarını yapan Anadolu Ateşi dans topluluğunun çalışmalarını kontrol eden Mustafa Erdoğan, kısa bir kılıç dövüşü şovu da sundu. Muhteşem gecenin ardından ayakta dakikalarca alkışlanan gösteri sonunda basın mensuplarına yaptığı sürpriz kılıç dövüşünü bu kez de sahnede gerçekleştiren Erdoğan, izleyicilerden tam not aldı.
(CC-D)